Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι ακριβές – Δημιουργείται μια φούσκα προσδοκιών - Στόχος για το 2019 οι 880-900 μον.

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι ακριβές – Δημιουργείται μια φούσκα προσδοκιών - Στόχος για το 2019 οι 880-900 μον.
Δημιουργείται μια φούσκα προσδοκιών στο χρηματιστήριο αλλά οι τράπεζες ήδη φαίνονται ακριβές χρηματιστηριακά
Συντελούνται ακρότητες στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες και οι επενδυτές από τον ενθουσιασμό που τους έχει κυριεύσει λόγω της επερχόμενης νίκης της ΝΔ δεν βλέπουν τις παγίδες.
Κόντρα στις εκτιμήσεις πολλών, σχεδόν της πλειοψηφίας που υποστηρίζουν ότι ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο θα φθάσει στις 1050 με 1100 μονάδες, το bankingnews έγκαιρα θα δώσει την δική του εκτίμηση για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.
Για το τέλος του 2019 θεωρούμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο και ενόψει της επερχόμενης νίκης της ΝΔ θα δημιουργηθεί ένα σκηνικό ευφορίας αλλά στην πορεία θα ξεφουσκώσει.
Εκτιμούμε ότι στο τέλος του 2019 το ελληνικό χρηματιστήριο θα κλείσει πέριξ των 900 μονάδων ή σε ένα εύρος 880 με 900 μονάδες, το σενάριο για 1050 με 1100 μονάδες το θεωρούμε υπερφίαλο, είναι στόχος εκτός πραγματικότητας. 
Το bankingnews λοιπόν εκτιμάει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο τέλη του 2019 θα βρίσκεται πέριξ των 900 μονάδων καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο.
Σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές 3 Ιουνίου 2019 στις 836 μονάδες η άνοδος για το διάστημα Ιουνίου 2019 με Δεκέμβριο 2019 θα είναι της τάξης του 7%.
Την άποψη αυτή την υποστηρίξαμε και πρόσφατα παρά την κριτική που έχουμε δεχθεί ότι υποβαθμίζουμε την νίκη της ΝΔ.
Τουναντίον θεωρούμε ότι η ΝΔ θα μειώσει το ρίσκο χώρας αλλά οι οικονομικοί στόχοι σε ΑΕΠ και πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα επιβεβαιωθούν και βεβαίως οι τράπεζες αποτελούν ήδη μια φούσκα.

Οι τράπεζες αύξησαν την χρηματιστηριακή τους αξία λόγω της μεγάλης νίκης της ΝΔ στα 9,5 δισεκ. ευρώ καθώς ποντάρουν στην βελτίωση του κλίματος, στην αύξηση του ΑΕΠ άρα και των καταθέσεων και γενικώς σε καλύτερες ημέρες.
Ήδη κάποιοι αρχίζουν να μιλούν για μακροχρόνια άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς και των τραπεζών και πλάθουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας για μυθικά υπερκέρδη.
Την ίδια ώρα διακινούνται σκόπιμα ή μη τιμές στόχοι καλλιεργώντας επικίνδυνες υπερπροσδοκίες με την Εθνική στα 3,5 ευρώ, την Eurobank στα 1,10 ευρώ, την Πειραιώς στα 4,40 ευρώ και την Alpha bank 2,80 ευρώ.
Όλα αυτά όμως παραβλέπουν ορισμένες αλήθειες, πικρές αλήθειες για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες είναι οι εξής
1)Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενσώματα ίδια κεφάλαια 24,5 δισεκ. και το DTAs ο αναβαλλόμενος φόρος είναι 21,2 δισεκ. και το DTC δηλαδή οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 16 δισεκ.
Τι σημαίνει αυτό ότι οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια.
2)Καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι με τις συλλογικές λύσεις που προτείνονται για τις τράπεζες, π.χ. ιταλικό μοντέλο APS ή λύσεις τύπου Eurobank και Πειραιώς με αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών που αναλαμβάνουν την διαχείριση των NPEs… ότι λύθηκε το πρόβλημα.
3)Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για εξυγίανση και για ανάπτυξη, οπότε οι μέτοχοι θα πρέπει να ξαναβάλουν κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.
Ακόμη και εάν αυξάνονται οι τιμές, οι μελλοντικές αυξήσεις θα υλοποιηθούν με discount ίσως όχι 70% όπως στο παρελθόν αλλά με 35% έως 45% από τις τότε τρέχουσες τιμές.
4)Τα κέρδη των τραπεζών όπως έδειξε το α΄ τρίμηνο του 2019 είναι περισσότερο κατασκευασμένα, λογιστικά ωραιοποιημένα αποτελέσματα.
Οι τράπεζες βρίσκονται σε πραγματικούς όρους στο μηδέν.
Ένας κλάδος που βγάζει π.χ. 300 εκατ κέρδη στο καλό σενάριο για το 2019 έχει αποτίμηση 9,5 δισεκ. δηλαδή P/E περίπου 31 για το 2019.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές.
Όμως η προσδοκία ότι θα πάνε καλύτερα το 2020, καλύτερα το 2021 φουσκώνει τις αποτιμήσεις.
Μπορεί κανείς να πει ναι είναι ακριβές τώρα αλλά η αγορά λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός.
Προεξοφλεί τις καλύτερες ημέρες του μέλλοντος και με κυβέρνηση ΝΔ θα έρθουν επενδυτές, κεφάλαια και επενδύσεις.
5)Εάν δει κανείς την δομή της κερδοφορίας των τραπεζών το εξωτερικό πάει καλά και στο εσωτερικό κυριαρχεί η νωχελικότητα.
6)Μετοχές όπως η Attica bank αναίτια έφθασε στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου επειδή θα υλοποιήσει την 3η κατά σειρά τιτλοποίηση NPEs ή επειδή θα βγάλει κέρδη;
Πραγματικά χωρίς αιτία η άνοδος της μετοχής της Attica bank.

Συμπέρασμα

Η αγορά λειτουργεί με μηχανισμούς προεξόφλησης.
Έρχονται καλύτερες ημέρες, οπότε η αγορά θα κινηθεί υψηλότερα.
Αυτό λέει η λογική.
Όμως στις τράπεζες έχει δημιουργηθεί μια υπερβολή που σε μεγάλο βαθμό δεν δικαιολογείται.
Δημιουργείται μια φούσκα που χρήζει προσοχής.
Ακόμη και το deal της Πειραιώς έχει κενά.
Η Πειραιώς πήρε 328 εκατ μετρητά, εκ των οποίων τα 160 εκατ θα τα δαπανήσει για την πληρωμή του επιτοκίων των Cocos των 2 δισεκ. δηλαδή 160 εκατ άρα απομένουν άλλα 168 εκατ μετρητά.
Η Intrum φαίνεται ότι θα βλάλει 1,8 φορές την επένδυση της δηλαδή καθαρά 600 εκατ ευρώ.
Επίσης το ομολογιακό tier 2 της Πειραιώς θα είναι 350 εκατ με επιτόκιο 9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης