Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζική κόπωση και ΔΕΗ -8% επέδρασαν στο ΧΑ -0,54% στις 816 μον. - Μείωση short σε Alpha, ΔΕΗ από Lansdowne - Τα CDS στις 298 μ.β.

Τραπεζική κόπωση και ΔΕΗ -8% επέδρασαν στο ΧΑ -0,54% στις 816 μον. - Μείωση short σε Alpha, ΔΕΗ από Lansdowne - Τα CDS στις 298 μ.β.
H αβεβαιότητα για το εύρος της αυτοδυναμίας της ΝΔ και οι συστάσεις της Commission θέτουν όρια για την συνέχιση της ανοδικής πορείας της αγοράς
(upd18)Τραπεζική κόπωση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο την Alpha Bank -3,26% ενώ αρνητικά επέδρασε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25 όπως ΔΕΗ -8,16%, ΟΤΕ -2,02% ...
Με ισχυρή πτώση -8,16% έκλεισε η ΔΕΗ μετά τις επισημάνσεις της Commission για τις καθυστερήσεις ενώ δεν δίστασε να ανοίξει για μια ακόμη φορά το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής με την νέα κυβέρνηση όμως να μην σχεδιάζει να αυξήσει τα τιμολόγια.

Η αβεβαιότητα για το εύρος της αυτοδυναμίας της ΝΔ και οι συστάσεις της Commission θέτουν φραγμούς για μια πιο ουσιαστική ανοδική πορεία της αγοράς με το τοπίο να ξεκαθαρίζει μετά τις εκλογές με την στρατηγική της νέας κυβέρνησης.
Αμετάβλητα στο 0% διατήρησε η ΕΚΤ τα επιτόκια έως και το α' 6μηνο του 2020 ενώ το επιτόκιο για τα TLTROs θα είναι κατα 10 μονάδες βάσης υψηλότερο.
Επίσης σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το 2019 προχώρησε η ΕΚΤ ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς την Ιταλία για σεβασμό των κανόνων της Ευρωζώνης τονίζοντας ότι η ύπαρξη παράλληλων νομισμάτων, οποιασδήποτε μορφής, είναι παράνομη.
Στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης σημειώνονται συνεχή ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις απόρροια προφανώς του προγράμματος TLTROs ενώ τα ομόλογα Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας σημειώσαν σήμερα νέα ιστορικά χαμηλά

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 816 μονάδες και με πρώτη στήριξη την ζώνη των 800 μονάδων και με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στην ζώνη των 835 μονάδων
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -3,26% και ακολούθησε η Πειραιώς -1,9%, με οριακή πτώση η Εθνική -0,22% ενώ η Eurobank έκλεισε με κέρδη +1,37%
Από την άλλη, σε μείωση της short θέσης στην Alpha Bank προχώρησε το fund Lansdowne σε 0,73% από 0,83% στις 3/06/2019 και σε 0,65% από 0,73% στις 4/06/2019.
Παράλληλα οριακά μείωσε την θέση του στην ΔΕΗ σε 1,50% από 1,51% προηγουμένως

Οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτούν επιβράδυνση του ρυθμού εξυγίανσης των τραπεζών ειδικά στα προβληματικά δάνεια.
Όπως επισήμανε και ορθά η Commission, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βασίζονται κυρίως στην εσωτερική  τους ικανότητα να δημιουργούν κεφάλαια, τα οποία έχουν όμως αποδυναμωθεί περαιτέρω λόγω της χαμηλής κερδοφορίας και της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα για την επίτευξη της ταχύτερης μείωσης των NPLs εντούτοις ο ρυθμός για την εφαρμογή τους παραμένει βραδύς και απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,91% ενώ το ιταλικό 10ετές επιδεινώνεται στο 2,52% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 39 μονάδες βάσης..

Επίσης, βελτίωση καταγράφεται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 298 μονάδες βάσης σε ιστορικά χαμηλά
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη πτώση ΔΕΗ, CENER, ΟΤΕ ενώ με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν ΟΠΑΠ, Φουρλής, Μotor Oil.
Με ισχυρές απώλειες -12,76% κοντά στα χαμηλά της ημέρας έκλεισε η ΜΙΓ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι πωλήσεις σχετίζονται με χαρτοφυλάκια που συνδέονται άμεσα με την οικογένεια του Θ.Τζώρτζη, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από το διοικητικό συμβούλιο.
Σημειώνεται ότι συμπεριλαμβανομένου της σημερινής πτώσης η ΜΙΓ καταγράφει κέρδη +30,99%

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακή άνοδο ξεκίνησαν οι βασικοί δείκτες της αγοράς  με τον Γενικό Δείκτη στο -0,06% και τον Τραπεζικό δείκτη στο -0,20%
Περί της 11:20 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης  κατέγραψε το υψηλό της ημέρας  +1,92% επιδρώντας και στον  Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,95%.
Λίγο μετά τις 16:30 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank αλλά και στην ΔΕΗ -8,67% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,19% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,96%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 737,57 μονάδες με πτώση -1,01%  
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -0,54% στις 816 μονάδες έχοντας υψηλό στις 829,22 μονάδες και χαμηλό στις 813,52 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 35,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 16,9 εκατ. μετοχές να διακινούνται στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,3 εκατ. ευρώ και όγκου 555 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 406 χιλ. ευρώ και η Jumbo 55 χιλ. τεμάχια αξίας 913 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 816 μονάδων με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στo ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και να ακολουθεί η ζώνη των 770 -780 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις στην ζώνη των 835 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 850-860 μονάδων
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 737 μονάδες με την πρώτη στήριξη την ζώνη των  710-720 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 660-670 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 760 μονάδες  και ακολουθούν οι 850 μονάδες

Η επικαιρότητα

Επίθεση κατά της Κομισιόν εξαπέλυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη χθεσινή (5/6/2019) έκθεση της Commission που στην ουσία «ακυρώνει» όλες τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μη επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και μετά.
«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη στις Βρυξέλλες για να αμφισβητηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης και το σχέδιο μας» υποστήριξε με δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, βάζοντας στο κάδρο «ακραίους συντηρητικούς κύκλους» των Βρυξελλών οι οποίοι θέλουν να βάλουν προσκόμματα στη στήριξη των πολιτών.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του προγράμματος της ΝΔ υποννοώντας ότι έχει στόχο την επιστροφή στα μνημόνια.
Είναι ξεκάθαρο, ότι η ισχυρή αυτοδυναμία μηδενίζει τον πολιτικό κίνδυνο, οπότε η κυβέρνηση απρόσκοπτα μπορεί να υλοποιήσει το έργο της.
Το μείζον ζήτημα είναι ποιο θα είναι το εύρος της αυτοδυναμίας της ΝΔ και όπως όλα συγκλίνουν ότι θα κινηθεί πέριξ των 154 εδρών.
Με βάση τις συγκλίνουσες αναλύσεις – όπως μας τις περιέγραψε έμπειρος δημοσκόπος – η ΝΔ στις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου θα λάβει 37% δηλαδή σχεδόν 4 μονάδες υψηλότερα από τις ευρωεκλογές στο 33,12%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο βασικό σενάριο θα κινηθεί πέριξ του 24% έναντι 23,76% που πέτυχε στις ευρωεκλογές δηλαδή θα παραμείνει στάσιμος.
Πρόκειται για διαφορά 13 μονάδων έναντι 9,5 μονάδων που είχε εμφανίσει στις ευρωεκλογές.
Η διαφορά των 13 μονάδων δίνει αυτοδυναμία με 154 έδρες και 6κομματική βουλή και με την παραδοχή ότι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής θα κινηθεί μεταξύ 7% με 8%.
Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν για την έναρξη των πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της Ιταλίας για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου δημόσιου χρέους, ο V. Dombrovskis σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, υποστηρίζει πως αυτό που χρειάζεται η Ιταλία είναι μια ουσιαστική διόρθωση του ελλείμματος για το 2019 και αξιόπιστες δεσμεύσεις για το 2020, ρίχνοντας παράλληλα τα πυρά του κατά της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο Dombrovskis υποστηρίζει πως η ιταλική κυβέρνηση έλαβε μέτρα που έπληξαν την ιταλική οικονομία και για αυτό θα πρέπει να επανεξεταστούν και επισημαίνει πως για να αποτραπεί η επιβολή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος λόγω του χρέους, θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές διορθώσεις στον προϋπολογισμό του 2019 και αξιόπιστες δεσμεύσεις για το 2020.
Από τηνάλλη, η ιταλική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποκύψει άμεσα στις πιέσεις της ΕΕ, αν κρίνει κανείς από τα δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο που ήθελαν τους M. Salvini και Luigi Di Maio κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους επικοινωνίας να επεξεργάζονται ακόμα και το σενάριο της παραβίασης του ορίου του 3% στον προϋπολογισμό.
Ανεπαρκή χαρακτήρισε την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι στιγμής μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικό για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει συμφωνία από την ερχόμενη Δευτέρα 10/6 θα αρχίσει η εφαρμογή δασμών στα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα.
Απόρροια της απειλής αυτής των ΗΠΑ είναι οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch να προχωρούν στην υποβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου του Μεξικό.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των ασιατικών αγορών καθώς οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι αναφορικά με την πιθανή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων των ΗΠΑ τόσο με την Κίνα όσο και με το Μεξικό.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή πτώση -0,01%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -1,17% στις 2827,80 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,26% στις 26965,28 μονάδες.

Με οριακές μεταβολές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Οριακές μεταβολές καταγράφoνται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και με την ΕΚΤ να διατηρεί αμετάβλητο στο 0% το βασικό επιτόκιό της έως το α΄6μηνο του 2020 και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,20%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,05%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,25% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,6%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,17%, ο S&P στο +0,15%, ο Nasdaq με οριακές απώλειες -0,05% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,55% (8,98 δολ)

Τραπεζική κόπωση με μέτριες συναλλαγές - Πιέσεις στην Alpha Bank

Τραπεζική κόπωση καταγράφηκε στην σημερινή συνεδρίαση με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank και ακολούθησε η Πειραιώς, οριακά υποχώρησε η Εθνική ενώ με κέρδη έκλεισε η Eurobank
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,29 ευρώ με πτώση -0,22% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5720 ευρώ με πτώση -3,26% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,6880 ευρώ με πτώση -1,90% με όγκο 2,38 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8120 ευρώ με άνοδο +1,37% με όγκο 7,18 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3960 ευρώ με άνοδο +0,43% και κεφαλαιοποίηση 620 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,30 ευρώ με πτώση -1,48% με όγκο 619 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 138 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,08 ευρώ με πτώση -0,46%  και κεφαλαιοποίηση 260 εκατ. ευρώ

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, CENER, ΟΤΕ.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν ΟΠΑΠ, Motor Oil, Φουρλής.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,56 με πτώση -0,12% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,13 ευρώ με πτώση -2,02% και αποτίμηση 5,82 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,9910 ευρώ με πτώση -8,16% και αποτίμηση 462 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,88 ευρώ αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 436 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,46 ευρώ με άνοδο +1,72% και αποτίμηση 3 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 18,00 αμετάβλητος ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,39 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,46 ευρώ αμετάβλητα και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,54 ευρώ με άνοδο +1,08% και κεφαλαιοποίηση 2,50 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,95 ευρώ με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,45 ευρώ με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 2,24  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,39 ευρώ με πτώση -3,07%  και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,05 ευρώ με άνοδο +1% και με κεφαλαιοποίηση στα 262 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0930 ευρώ με πτώση -12,76%  την κεφαλαιοποίηση 87 εκατ. ευρώ

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα – Το 10ετές 2,91% το spread με την Ιταλία 39 μονάδες βάσης

Μετά το ανοδικό ράλι και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, νέα άνοδος, σημειώνονται σήμερα στις τιμές των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνοντας τις αποδόσεις σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα από χθες.
Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα ελληνικά ομόλογα σημείωναν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις τις τελευταίες ημέρες.
Το ακόμη πιο σημαντικό το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε μειωθεί στις 20 μονάδες βάσης ενώ σήμερα βρίσκεται στις 39 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2,50%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Επιδείνωση καταγράφεται στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη αλλά ακόμη τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,52% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 109,18 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,39% με απόδοση αγοράς 1,40% και απόδοση πώλησης 1,37%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,50%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108 μονάδες βάσης και απόδοση 1,72% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 3 Ιουνίου 2019 στο 1,68%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,05 μονάδες βάσης και απόδοση 2,06% με το ιστορικό χαμηλό 2,02% στις 3 Ιουνίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 107,94 μονάδες βάσης και απόδοση 2,74% με απόδοση αγοράς 2,76% και απόδοση πώλησης 2,72%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 108,40 μονάδες βάσης και απόδοση 2,90% με απόδοση αγοράς 2,91% και απόδοση πώλησης 2,89%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουνίου 2019 στο 2,84%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 100,05 μονάδες βάσης και απόδοση 3,24%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 106 μονάδες βάσης και απόδοση 3,52%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 106,08 μονάδες βάσης και απόδοση 3,76%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 314 μονάδες βάσης
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 298 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,98% ή 298 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε ιστορικά χαμηλά Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία λόγω ΕΚΤ – Επιδείνωση στην Ιταλία

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα καθώς οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες είναι τεταμένες.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 2,48%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/6/2019 στο -0,23% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 6 Ιουνίου στο -0,23%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό 0,30% σημειώθηκε 6 Ιουνίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,67% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,628% που  σημειώθηκε στις 6 Ιουνίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,61% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,593% που σημειώθηκε στις 6 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,52% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,94%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης