Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης μετά την σφοδρή κριτική: «Παγώνει» τις μετατάξεις στη Βουλή – Δεν καταργούνται οι ευνοικές φορολογικές ρυθμίσεις

Επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης μετά την σφοδρή κριτική: «Παγώνει» τις μετατάξεις στη Βουλή – Δεν καταργούνται οι ευνοικές φορολογικές ρυθμίσεις
Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση προκάλεσαν οι έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν
Σε μία αντεπίθεση επικοινωνιακού χαρακτήρα επέλεξε να προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς από τη μία πλευρά, μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού, παγώνουν όλες οι μετατάξεις στη Βουλή, ενώ από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμία άρση των ευνοϊκών μέτρων για τη μεσαία τάξη που πρόσφατα ανακοινώθηκαν.
Αφορμή προφανώς αποτέλεσαν οι απαράδεκτες κινήσεις ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν.


«Παγώνουν» οι μετατάξεις

Η δημοσιοποίηση σειράς μετατάξεων κυρίως «γνωστών» και συγγενών κυβερνητικών βουλευτών στη Βουλή από άλλους φορείς του Δημοσίου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τελικό αποτέλεσμα να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να υπάρξει «πάγωμα» της όλης διαδικασίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να ανασταλεί η διαδικασία των μετατάξεων που, παρά το γεγονός ότι ήταν καθόλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση, αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ για να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας.
Κατά τη συνομιλία τους, από κοινού αποφάσισαν ο πρόεδρος της Βουλής να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.
Μιλώντας στη συνέχεια σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Βούτσης τόνισε πως «οι μετατάξεις στη Βουλή παγώνουν». Πρόκειται για 32 περιπτώσεις υπαλλήλων για τους οποίους δεν έχει βγει ΦΕΚ και δεν έχουν αναλάβει καθήκοντα.
Στο μεταξύ, την παραίτησή της από το Ίδρυμα της Βουλής υπέβαλε η Α.Α., κόρη της διευθύντριας του γενικού γραμματέα της Βουλής. Η Α.Α. ήταν υπάλληλος ΙΔΟΧ, διάρκειας εντός έτους στο Ίδρυμα.
Ομοίως, παραίτηση υπέβαλε και η Μ.Λ.Σ., κόρη της προϊσταμένης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υπάλληλος ΙΔΟΧ, διάρκειας ενός έτους στο Ίδρυμα της Βουλής.
Όπως έγινε γνωστό, και οι δύο υπέβαλαν παραίτηση για λόγους ευθιξίας.
Οι δύο αποφάσεις πρόσληψης είχαν υπογραφεί στις 31 Μαΐου 2019 από την πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Νίκη Μαρωνίτη.

Διευκρινίσεις του ΥΠΟΙΚ για τη μείωση του αφορολόγητου

Μετά τον κ. Τσίπρα τη σκυτάλη πήρε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, εκ νέου μέσω πηγών, προσφέρει διευκρινίσεις αναφορικά με το τι ακριβώς ισχύει με την τροπολογία της κυβέρνησης αναφορικά με τη μη μείωση του αφορολόγητου.
Στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, υπάρχει σαφείς αναφορά για κατάργηση κάποιων ευνοϊκών διατάξεων –οι οποίες, όμως, είχαν ψηφιστεί το 2017- για μειώσεις φορολογικών συντελεστών.
Όπως τονίζει το υπουργείο αυτή η κατάργηση δεν αφορά τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα επιτίθεται στα ΜΜΕ που αναφέρθηκαν στο όλο ζήτημα.
Σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΟΙΚ «Η όλη συζήτηση περί κατάργησης και των αντιμέτρων που είχαν ψηφιστεί μαζί με το αφορολόγητο το 2017 είναι περί όνου σκιάς.
Και αυτό διότι η μεγάλη πλειοψηφία των αντιμέτρων για το 2019 και το 2020 ήδη έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται (σταδιακή μείωση φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας - για φέτος έχει πέσει στο 28%,  μείωση του ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου,  μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, ενίσχυση ειδικής αγωγής και Βοήθεια στο Σπίτι μέσω μόνιμων προσλήψεων), ενώ όσα εκ των αντιμέτρων δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, έχουν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό πριν τις ευρωεκλογές και προγραμματίζεται να υλοποιηθούν κανονικά από 1.1.2020 εφόσον είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ (μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω, περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση ακόμα 20% στον ΕΝΦΙΑ).
Επομένως η δήθεν κατάργηση των αντιμέτρων μαζί με την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου που επικαλούνται δήθεν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
 
Αναλυτικά:
 
• Η ρύθμιση για τη μείωση του αφορολόγητου ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2017 μετά από απαίτηση του ΔΝΤ το οποίο θεωρούσε ότι η χώρα δεν θα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης η διάταξη προέβλεπε συγκεκριμένα αντίμετρα εφόσον οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονταν. Τα αντίμετρα αυτά θα αξιοποιούσαν τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργούνταν με τη μείωση του αφορολόγητου.
 
• Από το 2017 έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ έχουν διαψευστεί και κατά τη διάρκεια της περιόδου από το καλοκαίρι του 2017 μέχρι και σήμερα έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος σε αντίθεση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ που επέτρεψε στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση πολλών από τα αντίμετρα ήδη από το 2018.
 
• Συγκεκριμένα ήδη εφαρμόζεται η σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% το 2019 και μάλιστα η τελική μείωση σε βάθος τριετίας θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προβλεπόταν στη διάταξη για τα αντίμετρα και θα φτάσει το 4% με τη συνολική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις να μειώνεται από το 29% το 2018 στο 25% το 2022.
 
•  Ήδη εφαρμόζεται από το 2019 η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά,  ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση για το 2020 και μάλιστα μεγαλύτερη από όση προέβλεπαν τα αντίμετρα
 
•  Ήδη ο ΠΘ εξήγγειλε πριν τις ευρωεκλογές το μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω
 
•  Επίσης ήδη από το 2018 εφαρμόζονται αντίμετρα που προβλέπονταν να εκκινήσουν από το 2019 και μάλιστα χωρίς τις περικοπές των συντάξεων όπως η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Ενώ ήδη από 1.1.2019 εφαρμόζεται το μέτρο της επιδότησης ενοικίου, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, η μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, η ενίσχυση Ειδικής Αγωγής και Βοήθεια στο Σπίτι με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 
•  Επομένως η κατάργηση της διάταξης για τη μείωση του αφορολόγητου δεν επηρεάζει τα μέτρα στήριξης που ήδη εφαρμόζονται ούτε αλλάζει κάτι σε σχέση με τις πρόσφατες εξαγγελίες του ΠΘ για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης το 2020».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης