Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Κοινή πολιτική απέναντι στη χαμηλή φορολογία των κολοσσών Facebook, Amazon και Google οι G20

Ιαπωνία: Κοινή πολιτική απέναντι στη χαμηλή φορολογία των κολοσσών Facebook, Amazon και Google οι G20
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους όταν συγκεκριμένες εταιρείες 
Σκληρή πολιτική απέναντι στους κολοσσούς της παγκόσμιας τεχνολογίας, οι οποίοι είχαν ευεργετηθεί από τη χαμηλή φορολογία πολλών χωρών, είναι αποφασισμένοι να επιβάλλουν οι G20 μέσα από την υιοθέτηση κοινών κανόνων.
Στόχος είναι να κλείσουν τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως η Facebook, η Google και η Amazon, για να μειώσουν την φορολογική τους επιβάρυνση.
Οι υπουργοί Οικονομικών των G20, σε κοινό ανακοινωθέν τους από την πόλη Φουκουόκα της Ιαπωνίας δηλωσαν ότι πολλές μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας έχουν δεχθεί επικρίσεις για τους μειωμένους φόρους που καταβάλλουν, καθώς δηλώνουν κέρδη σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, πρακτικές που από πολλούς θεωρούνται αθέμιτες.
Οι νέοι κανόνες σημαίνουν υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση για μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες καθώς επίσης ότι θα δυσκολέψουν χώρες όπως η Ιρλανδία να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις υποσχόμενες πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Munchin υπογράμμισε πως «οι G20 έχουν ισχυρή συναίνεση και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να την εδραιώσουμε και να λύσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες του πώς να γίνει αυτό συμφωνία».
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Bruno Le Maire αναφέρθηκε στο ηθικό μέρος του ζητήματος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους όταν συγκεκριμένες εταιρείες δεν το κάνουν αυτό διότι μεταφέρουν τα κέρδη τους σε περιοχές με χαμηλή φορολογία».
Παρόμοια θέση υιοθέτησε και ο Γερμναός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, ο οποίος υποστήριξε πως χρειάζεται να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο φορολόγησης των εταιρειών αυτών γεγονός που θα επέφερε και υψηλότερα φορολογικά κέρδη στα κράτη. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης