Speculator

Σε ναρκοπέδιο η ΝΔ λόγω Τσίπρα... 15 προκλήσεις μειώνουν τις προσδοκίες

tags :
Σε ναρκοπέδιο η ΝΔ λόγω Τσίπρα... 15 προκλήσεις μειώνουν τις προσδοκίες
Ναρκοπέδιο έχει στήσει η κυβέρνηση Τσίπρα στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ που θα αναλάβει την εξουσία μετά την 7η Ιουλίου 2019.
Ο Τσίπρας βλέποντας την ήττα να έρχεται και στο πλαίσιο μιας φθηνής μικροπολιτικής αποφάσισε να διογκώσει τα προβλήματα με στόχο να ναρκοθετήσει την προσπάθεια Μητσοτάκη να φέρει γρήγορα αποτελέσματα στην οικονομία.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ασυνέπεια της κυβέρνησης Τσίπρα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δημιούργησε νέα ανασφάλεια στους δανειστές οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν την επόμενη κυβέρνηση ως συνέχεια της προηγούμενης.
Το αδιέξοδο στο πρωτογενές πλεόνασμα είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε αποτυχία τα σχέδια για μείωση από 3,5% ετησίως έως το 2022 σε 2,5% που αποτελούσε στόχο τόσο του Τσίπρα όσο και του Μητσοτάκη.
Να σημειωθεί ότι ο ESM έχει προβλέψει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% το 2019.
Ο εξαντλημένος δημοσιονομικός χώρος ναρκοθετεί την οικονομία για την επόμενη 2ετία, οπότε για τα επόμενα δύο χρόνια καμία πολιτική ελάφρυνσης δεν θα μπορεί να υιοθετηθεί.
Ούτως ή άλλως η εκτιμώμενη επιβάρυνση φθάνει τα 4 δισεκ. ευρώ.
Τα τελευταία γεγονότα τα οποία περιληπτικά είναι
1)Η άκρως αρνητική αξιολόγηση για την οικονομία.
Οι δανειστές βλέπουν αποκλίσεις και κόπωση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
2)Το ζήτημα του αφορολόγητου που ψηφίζει η κυβέρνηση, ήδη οι δανειστές έστειλαν τελεσίγραφο αναφέροντας ότι ακόμη και να ψηφιστεί θα αλλάξει.
3)Η παροχολογία και οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής προκαλούν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που δυνητικά πάνε να λύσουν.
4)Οι παροχές έχουν όχι απλά εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο έχουν υποθηκεύσει την Ελλάδα για τα επόμενα 2 χρόνια.
Η κυβέρνηση Τσίπρα κατέφυγε σε παλαιές απαράδεκτες πρακτικές, αντί να αφήσει μια νοικοκυρεμένη κατάσταση για να μπορεί να δηλώνει παρούσα και στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις ακολουθεί μικροπολιτική χειρίστου είδους.
Ναρκοθετεί την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, την φορτώνει με προβλήματα και το ακόμη χειρότερο επιδεινώνει τις σχέσεις της Ελλάδος με τους ευρωπαίους…
Μέχρι να αποκατασταθεί ξανά η εμπιστοσύνη της Ελλάδος με τους δανειστές θα περάσει χρόνος.
Ο Μητσοτάκης μέχρι να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των δανειστών θα περάσει χρόνος.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα βιαστούν να αναβαθμίσουν την οικονομία.
Π.χ. αναμενόταν με την ανάληψη της κυβένρησης της ΝΔ οι οίκοι εμπροσθοβαρώς να αναβαθμίσουν την Ελλάδα.
Αλλά όπως προκύπτει η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- στις 25 Οκτωβρίου 2019 από Β+ δηλαδή κατά μια κλίμακα.
Οι οίκοι αξιολόγησης θα περιμένουν να δουν την εφαρμογή της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ.
Μόνο η Fitch θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 2 Αυγούστου 2019 σε ΒΒ από ΒΒ- αλλά αυτό δεν είναι σαφές.
Για τους ευρωπαίους οι έλληνες είναι όλοι ίδιοι οπότε αρχικά θα αντιμετωπίσουν την νέα ελληνική κυβέρνηση με καχυποψία.
Στο σκέλος της οικονομίας η κυβέρνηση Τσίπρα αφήνει μόνο προβλήματα.
Όμως δεν είναι μόνο η οικονομία, λίγο πριν αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο Τσίπρας εγκαινίασε το μουσουλμανικό Τέμενος στον Βοτανικό προκαλώντας ξανά την ελληνική κοινή γνώμη.
Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλά μέτωπα θα φέρουν σε δύσκολη θέση την ΝΔ η οποία π.χ. δεν μπορεί – και δεν θέλει – να αλλάξει την συμφωνία των Πρεσπών αυτή την απαράδεκτη συμφωνία με τους σκοπιανούς.

Ποιες οι 15 προκλήσεις για την κυβέρνηση της ΝΔ;

1)Η μεσαία αστική τάξη και οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί φορολογική αφαίμαξη.
Οι κινήσεις μείωσης των φορολογικών συντελεστών είναι περιορισμένες.
Η Πορτογαλία με 21% φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις ήδη δείχνει σημάδια κόπωσης παρά την παρεχόμενη πλεονάζουσα ρευστότητα από την ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης.
2)Οι δανειστές δεν θα κάνουν καμία παραχώρηση στην κυβέρνηση της ΝΔ ειδικά για το πρωτογενές πλεόνασμα και θα πιέσουν για αύξηση του δημοσιονομικού χώρου.
3)Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε βασικές συμφωνίες – έτσι μειώθηκε ο δημοσιονομικός χώρος – οπότε ειδικά για τις συντάξεις η κυβέρνηση της ΝΔ θα το αποσύρει για να το επαναφέρει με άλλη μορφή αργότερα.
4)Οι τράπεζες δεν έχουν επιλύσει τα βασικά τους προβλήματα και κινήσεις όπως της Πειραιώς με την Intrum ή Eurobank με την διάθεση έως 26 δισεκ. NPEs τελούν υπό την αίρεση ότι θα αποδώσουν.
5)Οι συλλογικές λύσεις για τα NPEs βρίσκονται στον αέρα ενώ το ιταλικό μοντέλο θα έχει επιτόκια πέριξ του 3% που ουσιαστικά αποδυναμώνουν τις τράπεζες.
Η λύση της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια δεν μπορεί να υλοποιηθεί ελλείψει κεφαλαίων.
6)Η ανάγκη για νέα κεφάλαια στις τράπεζες θα καθίσταται όλο και πιο επιτακτική τους επόμενους μήνες και η ΝΔ που θα θέλει υγιείς και ενεργητικές τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσει ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
7)Ο στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν φαντάζει άμεσα ρεαλιστικός, περισσότερο αποτελεί προσδοκία.
8)Η ΔΕΗ και η συνολικά η πολιτική ενέργειας αποτελούν βασικά προβλήματα.
Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, υψηλό χρέος και με περιουσιακά στοιχεία π.χ. λιγνιτικές – που δεν προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η ΔΕΗ θα χρειαστεί να πουλήσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία π.χ. υδροηλεκτρικά εργοστάσια για να μπορέσει να ξεφορτωθεί τις λιγνιτικές.
9)Το θέμα του χρέους επίσης είναι ζωτικό καθώς μπορεί έως το 2032 να είναι εξασφαλισμένο και βιώσιμο ωστόσο αποτελεί σημαντικό βάρος για την οικονομία.
10)Η οικονομία, οι επιχειρήσεις αναμένουν πολλά από την ΝΔ ως πιο φιλική στον επιχειρηματικό κόσμο.
Από τα πολλά θα γίνουν λίγα τα οποία είναι περισσότερα από αυτά που έκανε και κυρίως δεν έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
11)Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να βρ3ει απέναντι της το παλαιό ΣΥΡΙΖΑ, τον ΣΥΡΙΖΑ των αναρχικών, των απεργιών, τον ΣΥΡΙΖΑ των μπαχαλάκηδων, τον ΣΥΡΙΖΑ που έκαιγε την Αθήνα στο παρελθόν.
Η Αριστερά έχει επιδείξει πολιτική υποκρισία και εύκολα μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας, οι οβιδιακές μεταμορφώσεις των αριστερών είναι γνωστές.
12)Η ΝΔ έχει ένα ισχυρό ηγέτη αλλά με έντονη την οικογενοικορατία να τον περιβάλλει.
Μητσοτάκης, Μπακογιάννης, Μπακογιάννη η μισή οικογένεια Μητσοτάκη βρίσκεται στην ΝΔ.
13)Η ΝΔ απαρτίζεται από στελέχη δύο ταχυτήτων.
Μια ομάδα ικανών στελεχών που έχουν θετικές ιδέες για την χώρα και μια μεγαλύτερη ομάδα κομματικών στελεχών που θα σκεφθούν με κομματικά και όχι εθνικά κριτήρια.
14) Ο κίνδυνος γρήγορης φθοράς της ΝΔ όταν η κοινωνία διαπιστώσει ότι αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά που θα κάνει ο Μητσοτάκης.
Να σημειωθεί ότι οι δανειστές δεν θα κάνουν χάρες στην κυβέρνηση της ΝΔ.
15)Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί την ανάκαμψη στην Ελλάδα και προσπαθεί να δώσει αναπτυξιακή νότα, διεθνώς μπορεί να ξεκινήσει η επιβράδυνση καθώς ο ανοδικός οικονομικός κύκλος παγκοσμίως συντηρείται ανορθόδοξα, ήδη έχει φθάσει τα 10 χρόνια η άνοδος.
Μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει τις θετικές επιδράσεις των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομία.
Εάν δεν υπήρχαν οι επαναγορές ιδίων μετοχών 1 τρισεκ. δολαρίων στις ΗΠΑ και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, η παγκόσμια φούσκα ήδη θα είχε ξεφουσκώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης