Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καζακστάν: Ο Tokayev κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με 70,8% των ψήφων

tags :
Καζακστάν: Ο Tokayev κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με 70,8% των ψήφων
Ο προσωρινός πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Kemelyevich Tokayev κέρδισε τις πρόωρες προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 70,8% των ψήφων
Ο προσωρινός πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Kemelyevich Tokayev κέρδισε τις πρόωρες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες (9/6) στη χώρα συγκεντρώνοντας το 70,8% των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική Εκλογική Επιτροπή.
Ο πλησιέστερος αντίπαλός του κέρδισε το 16,2% των ψήφων στις εκλογές αυτές, οι οποίες προκηρύχθηκαν σ’ αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση, τον Μάρτιο, του Nursultan Nazarbayev, ο οποίος ηγούνταν της χώρας από την ανεξαρτησία της, το 1991.
«Δύσκολα μπορεί να μιλήσει κανένας περί εκλογών» στο Καζακστάν, επισήμανε ο N. Autal, συνεργάτης του Κέντρου Ρωσικών και Ευρασιατικών Μελετών Ντέιβις του Χαρβαρντ, στο Γερμανικό Πρακτορείο, προβλέποντας ότι υπό τον Tokayev η κυβέρνηση της χώρας «πιθανόν θα παραμείνει εξίσου αυταρχική όσο ήταν και υπό τον Nazarbayev».
Η 56χρονη κόρη του Nazarbayev, η N. Nazarbayev, ανέλαβε το αξίωμα που κατείχε ως τον Μάρτιο ο Tokayev, την προεδρία της άνω Βουλής.
Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο Tokayev, γόνος οικογένειας της σοβιετικής ιντελιγκέντσιας που πήρε πτυχίο το 1975 απο κορυφαία σοβιετική διπλωματική σχολή, αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική της αναζήτησης ισορροπίας μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Δύσης.
Η προσέγγιση αυτή επέτρεψε στη χώρα να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις και να ανοίξει τις αγορές πετρελαίου και μεταλλευμάτων.
Ο Tokayev, που μιλάει κινεζικά, αγγλικά, ρωσικά και καζακικά, χρημάτισε από το 2011 ως το 2013 διευθυντής του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Ήταν ο πρώτος διπλωμάτης από το Καζακστάν που ανέλαβε τόσο υψηλή θέση στον ΟΗΕ.
Τα τελευταία χρόνια, αποπειράθηκε να διορθώσει την εικόνα του ανθρώπου του παρασκηνίου, που παρέμενε ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό: πρόσφατη ανάρτησή του στον λογαριασμό που άνοιξε πρόσφατα στο Twitter περιλάμβανε τη φωτογραφία του καθώς έσφιγγε το χέρι ενός δημοφιλούς τραγουδιστή.
]Αφότου ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος, ο Tokayev προσπάθησε εξάλλου να οικοδομήσει εικόνα ηγέτη με διεθνή ρόλο, υποδεχόμενος τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Moon Jae Inn Τζε-ιν ή συναντώμενος στη Μόσχα με τον V. Putin.
Τα ταξίδια του στο εξωτερικό γενικά έχουν ευρεία κάλυψη από τα κρατικά ΜΜΕ.

Οι προεδρικές εκλογές στο Καζακστάν αμαυρώθηκαν από παραβιάσεις θεμελιωδών ελευθεριών, ανακοίνωσαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Οι προεδρικές εκλογές του Καζακστάν σημαδεύθηκαν από παραβιάσεις θεμελιωδών ελευθεριών, όπως καταστολή δημόσιων διαμαρτυριών και παρατυπίες κατά την ψηφοφορία, ανακοίνωσαν σήμερα (10/6) οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
«Οι εκλογές έλαβαν χώρα σ’ ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούσε το κυβερνών κόμμα και αυτό περιόρισε τις επικριτικές φωνές», αναφέρει σε δήλωσή της η αποστολή παρατηρητών.
«Ταυτόχρονα παρατυπίες κατά την ημέρα των εκλογών και το γεγονός ότι παραμελήθηκαν οι τυπικές διαδικασίες είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι έγινε έντιμη καταμέτρηση», προστίθεται στη δήλωση των παρατηρητών.
Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ κάνουν επίσης λόγο για «έλλειψη σεβασμού για τα θεμελιώδη δικαιώματα, περιλαμβανομένων συλλήψεων ειρηνικών διαδηλωτών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης