Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το δυνατό momentum «σπρώχνει» το ΧΑ σε νέα υψηλά 13 μηνών – Τι αναφέρουν στελέχη της αγοράς

Το δυνατό momentum «σπρώχνει» το ΧΑ σε νέα υψηλά 13 μηνών – Τι αναφέρουν στελέχη της αγοράς
Η αγορά πηγαίνει με το momentum και δείχνει πως έχει βάλει στην άκρη στην παρούσα φάση τα θεμελιώδη σημειώνουν χρηματιστηριακά στελέχη
Σε νέα υψηλά 13 μηνών σκαρφάλωσε ο γενικός δείκτης με αυξημένες συναλλαγές και ενισχυμένη παρουσία εγχώριων και ξένων επενδυτών.
Το καλό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού αλλά και η εκτίμηση της αγοράς πως οι εκλογές θα φέρουν νέα κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, ενώ θα λάβει και αποτέλεσμα που θα της δίνει αυτοδυναμία ενισχύουν το δυνατό momentum που έχει χτίσει το ΧΑ.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν τη δυναμική που έχει η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν κρύβουν και κάποιες ανησυχίες που έχουν αναφορικά με την αύξηση συγκεκριμένων αποτιμήσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ν.Χρυσοχοΐδης, Νίκος Χρυσοχοΐδης αναφέρει πως η αγορά βρίσκεται σε ανοδικό momentum κυρίως επειδή υπάρχει καλύτερη και διάχυτη ψυχολογία και προσδοκίες πως από το φθινόπωρο με νέα κυβέρνηση θα μπορέσουν να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που επιθυμεί.
Το μεγάλο πρόβλημα μέχρι πρόσφατα που αντιμετώπιζε η αγορά ήταν μία ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με εκλογές τον Οκτώβριο.
Με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όμως και τις πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι προεξοφλείται ένα καλό δεύτερο εξάμηνο.
Ο κ.Χρυσοχοΐδης σημειώνει πως η αγορά έχει νέο χρήμα με αγοραστές εγχώριους και ξένους επενδυτές και υπάρχει η πεποίθηση ότι θα υπάρξει και μετεκλογικό momentum δίνοντας κέρδη και στους βραχυπρόθεσμους και τους μακροπρόθεσμους.
Φαίνεται πως το ΧΑ προεξοφλεί αυτοδυναμία, εκτιμά ο κ.Χρυσοχοΐδης.
Αναφορικά με επιμέρους μετοχές και ερωτώμενος για το ράλι της ΔΕΗ, τονίζει πως είναι πολύ επιφυλακτικός και δεν πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει εύκολα η εικόνα της ακόμα και με νέα κυβέρνηση, αλλά αυτό το momentum που υπάρχει δημιουργεί ευκαιρίες και για βραχυπρόθεσμους, ενώ τονίζει με νόημα πως «έχουμε επιλέξει ως αγορά αυτή τη στιγμή να αφήσουμε λίγο τα θεμελιώδη και να πάμε με το momentum».
Ο πιστοποιημένος διαχειριστής κεφαλαίων και στέλεχος της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Τάκης Ζαμάνης, αναφέρει πως η ελληνική αγορά έχει δυναμική και φάνηκε από το τζίρο στη χθεσινή (10/6) συνεδρίαση με 13 εκατ. ευρώ ανά ώρα συναλλαγών και αν κάποιος έβλεπε την πορεία του γενικού δείκτη θα έβγαζε το συμπέρασμα «καθόταν» στα υψηλά χωρίς μεγάλες μεταβολές.
«Λόγω του θετικού κλίματος στο εξωτερικό από τις εξελίξεις ΗΠΑ-Μεξικού αλλά από τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την πορεία συγκεκριμένων δεικτών που δείχνουν πιθανότητες πάνω από 85% για μείωση έστω κατά 0,25% των αμερικανικών επιτοκίων, το ΧΑ εμφανίζει καλύτερη εικόνα σημειώνοντας μεγάλη άνοδο», τονίζει ο κ.Ζαμάνης.
«Οι τράπεζες εξακολουθούν να τραβάνε τα βλέμματα αλλά πλέον υπάρχει και διάχυση της ανόδου σε επιμέρους μετοχές αλλά υπάρχει και έντονη επιστροφή εγχώριων επενδυτών και μάλιστα με σημαντικές εισροές νέων κεφαλαίων», σημειώνει ο κ.Ζαμάνης.  
Ο διευθύνων σύμβουλος της WhiteTip Investments  ΑΕΠΕΥ, Μπάμπης Αγγελετόπουλος, σημειώνει πως η προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος καθώς και η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στο κομμάτι των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, πυροδοτούν ένα κλίμα αυξημένης ευφορίας στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Ανεξάρτητα από τη διαφαινόμενη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μετά τις εθνικές εκλογές θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθότι αυτές απέχουν σχεδόν ένα μήνα, ενώ η αγορά δείχνει σημάδια υπερθέρμανσης, καταλήγει ο κ.Αγγελετόπουλος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης