Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επικίνδυνη φούσκα η ανατιμητική κερδοσκοπία στις ελληνικές μετοχές και ομόλογα – Πλασματική ωραιοποίηση παθογενειών

Επικίνδυνη φούσκα η ανατιμητική κερδοσκοπία στις ελληνικές μετοχές και ομόλογα – Πλασματική ωραιοποίηση παθογενειών
Υπάρχει μεγάλη αμφιβολία εάν στις τράπεζες οι τρέχουσες τιμές αντικατοπτρίζουν δίκαιες αξίες, μόνο η πολιτική αλλαγή δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις αποτιμήσεις
Δημιουργείται μια επικίνδυνη φούσκα, υπερτιμημένων μετοχών και ομολόγων στην ελληνική αγορά απόρροια προσδοκίας και όχι γεγονότων.
Ο τρόπος με τον οποίο συντελείται η άνοδος στο χρηματιστήριο έφθασε πλησίον των 850 μονάδων, οι τράπεζες στα 9,5 δισεκ. κεφαλαιοποίηση και στα ομόλογα το 10ετές στο 2,82% στο πρόσφατο ιστορικό χαμηλό είναι ακραία απόρροια κερδοσκοπίας και όχι πραγματικής αλλαγής των δεδομένων.
Οι τράπεζες θα επιτύχουν οριακά κέρδη το 2019 και με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις εμφανίζουν P/E 35 που είναι ξεκάθαρο υπερτιμημένο.
Το ίδιο ισχύει και στα ομόλογα καθώς το 10ετές έχει υποχωρήσει στο 2,82% σε ιστορικό χαμηλό όταν η Ιταλία βρίσκεται στο 2,36% και η Πορτογαλία – που είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας – βρίσκεται στο 0,71%
Η διαφορά – spread Ελλάδος – Πορτογαλίας από 220-225 μονάδες βάσης έχει κλείσει στις 211 μονάδες βάσης.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί τα ελληνικά assets σπεύδουν με τέτοια βιασύνη να προεξοφλήσουν την αυτοδυναμία της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές στις 7 Ιουλίου και εάν αυτή η αυτοδυναμία δικαιολογεί το ράλι.
Η άνοδος της αγοράς σε κάποιο βαθμό στηρίζεται στην προσδοκία ότι η πολιτική αλλαγή, θα φέρει πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα στην οικονομία και στις σχέσεις με τους δανειστές οπότε όλη αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα θα δώσει κίνητρο στους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά assets κυρίως μετοχές.
Όμως το ράλι στο χρηματιστήριο είναι ακραία επικίνδυνο καθώς οι τράπεζες χωρίς να έχουν επιλύσει τα βασικά τους προβλήματα, χωρίς να έχουν διασφαλίσει αύξηση εσόδων και χωρίς να έχουν ενισχύσει ουσιωδώς τα κεφάλαια τους αποτιμώνται στα 9,4 δισεκ.
Προς τα τέλη Ιανουαρίου 2019 το bankingnews είχε αναφερθεί σε ένα σενάριο – ακραία θετικό – όπου οι τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν αξία 12 δισεκ.
Τα 12 δισεκ. αξία στο χρηματιστήριο σημαίνει P/E περίπου 42 και P/BV στο 0,5 δηλαδή αποτιμήσεις που εντάσσουν τις τράπεζες στην υπερτιμημένη ζώνη.
Όμως ακόμη και οι μη τραπεζικές μετοχές όπως η ΔΕΗ έρχονται να αποδείξουν ότι συντελείται μια ακραία ανατιμητική κερδοσκοπία
Η κερδοσκοπία αυτή – δυστυχώς – θα συνεχιστεί έως τις εκλογές όχι μονοδιάστατα αλλά φαίνεται ότι ο ενθουσιασμός υπερτερεί της λογικής.
Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι ως δια μαγείας θα αντιμετωπιστούν όλες οι σοβαρές παθογένειες που από αδυναμία, ανικανότητα ή πολιτική και ιδεολογική αδιαφορία δεν άγγιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το APS ή Ιταλικό μοντέλο θα εφαρμοστεί με επιτόκια – μέσων όρων – στο 2,8% με 2,9% αλλά αυτό έχει περάσει στις αποτιμήσεις του ράλι που προηγήθηκε προ των ευρωεκλογών.
Η επιθετικού τύπου υπέρμετρη αισιοδοξία και ευφορία δημιουργεί ακραίες στρεβλώσεις που εμείς θα επιμένουμε να τις παρουσιάζουμε γιατί ο τραπεζικός κλάδος ακόμη δεν έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα του.
Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα
Οι τράπεζες βρίσκονται κάτω των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 ήταν στην Εθνική τα 3 ευρώ, στην Eurobank 1 ευρώ, στην Πειραιώς τα 6 ευρώ και στην Alpha bank τα 2 ευρώ.
Οι τράπεζες – πλην Πειραιώς – προσεγγίζουν τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 και η Attica bank βρίσκεται ήδη υψηλότερα.
Η εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος ενώ από την μια είναι καλοδεχούμενη από την άλλη δεν δικαιολογείται από κανένα βασικό οικονομικό μέγεθος των τραπεζών.
Υπάρχει υπερβολή την οποία η αγορά προσπαθεί να αγνοήσει για να μην αυτοπαγιδευθεί στους κανόνες της λογικής.
Το χρηματιστήριο στις 900 μονάδες στο ψυχολογικό όριο θα είναι μια απέραντη φούσκα, που πλασματικά θα έχει καλύψει λόγω του εύρους και όγκου της τις παθογένειες του χρηματιστηρίου, των τραπεζών και της οικονομίας.
Δεν έχει να κάνει με θέσεις long ή short αλλά έχει να κάνει με την λογική και πόσο οι νέες αποτιμήσεις αντικατοπτρίζουν δίκαιες αξίες.
Υπάρχει μεγάλη αμφιβολία εάν στις τράπεζες οι τρέχουσες τιμές αντικατοπτρίζουν δίκαιες αξίες, μόνο η πολιτική αλλαγή δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις αποτιμήσεις

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης