Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκρηξη ληξιπρόθεσμων χρεών προκάλεσε η ρύθμιση των 120 δόσεων - Συνολικά ξεπερνούν τα 104 δισ ευρώ

Έκρηξη ληξιπρόθεσμων  χρεών προκάλεσε η ρύθμιση των 120 δόσεων - Συνολικά ξεπερνούν τα 104 δισ ευρώ
Ενας πολύς μεγάλος αριθμός φορολογουμένων εγκατέλειψε προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες είχε υπαχθεί
Αλλαγές στον «χάρτη» των χρεών φέρνει η ρύθμιση των 120 δόσεων που έχει πάρει παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου και ανοίγει παράθυρο και για βελτιώσεις που θα την καταστήσουν ακόμη πιο ελκυστική, ώστε να υπαχθεί σε αυτήν όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός οφειλετών.
Ενας πολύς μεγάλος αριθμός φορολογουμένων εγκατέλειψε προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες είχε υπαχθεί τα προηγούμενα χρόνια ή άφησε επί τούτου τα χρέη απλήρωτα για να μπει στην πλατφόρμα των 120 δόσεων.
Ετσι εξηγείται και η νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 2,9 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2019.
Μέχρι στιγμής, από τους 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες περισσότεροι από 100.000 έχουν ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς των 120 δόσεων ρυθμίζοντας χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 104,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 18,4 δισ. έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», συρρικνώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο σε 85,8 δισ. ευρώ.
2. Χρέη στο Δημόσιο έχουν 3,9 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με τους οφειλέτες που είναι υποψήφιοι για αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να φτάνουν στο 1,82 εκατομμύρια.
3. Σε 1,25 εκατομμύριο οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν 9.005 κατασχέσεις, κάτι που δείχνει ότι έχει «ξεφουσκώσει» ο ρυθμός σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Από τις αρχές του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 37.102 κατασχέσεις, δηλαδή 370 κάθε εργάσιμη ημέρα.
4. Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο πρώτο δίμηνο στα 2,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,73 δισ. αφορούν φόρους. Το αντίστοιχο περυσινό διάστημα τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονταν στο ποσό των 4,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,66 δισ. ευρώ προέρχονταν από φόρους.

Πάντως το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί 1,64 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγούμενων ετών. Μάλιστα, το αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι εισπράξεις ήταν στα 1,89 δισ. ευρώ, με πολύ ψηλότερα ληξιπρόθεσμα χρέη και κατασχέσεις.
Σημειώνεται ότι από το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, το οποίο έχει διαμορφωθεί στα 104,3 δισ. ευρώ, μόλις το 3,3% του ποσού αυτού είναι ρυθμισμένο, όταν το 2015 το ποσοστό του ρυθμισμένου χρέους βρισκόταν στο 7,6%.
Oσον αφορά τη σύνθεση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, το 47,4% ή 49,4 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μη φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων τα 33,7 δισ. ευρώ αφορούν πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Οι οφειλές από έμμεσους φόρους φτάνουν τα 29,2 δισ. ευρώ, με τα χρέη από ΦΠΑ να ανέρχονται σε 23,1 δισ. ευρώ. Από τους άμεσους φόρους, οι οφειλές αγγίζουν τα 22,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,2 δισ ευρώ είναι χρέη που προέρχονται από το εισόδημα και τα υπόλοιπα 2,7 δισ. ευρώ από την περιουσία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης