Τέλη Ιουνίου θα εκδώσει tier 2 η Πειραιώς 350 εκατ στο 8,75% - Από Σεπτέμβριο η Εθνική 350-500 εκατ με επιτόκιο 7%

Τέλη Ιουνίου θα εκδώσει tier 2 η Πειραιώς 350 εκατ στο 8,75% - Από Σεπτέμβριο η Εθνική 350-500 εκατ με επιτόκιο 7%
Ακόμη και με αυτά τα υψηλά επιτόκια Πειραιώς 8,75% και Εθνική 7% θα θεωρηθούν οι κινήσεις άντλησης κεφαλαίων ψήφος εμπιστοσύνης
Τα 350 εκατ ευρώ κεφάλαια μέσω ομολόγου tier 2 η Πειραιώς φαίνεται ότι τα έχει ήδη βρει και με βάση ενδείξεις το επιτόκιο που θα συγκεντρώσει τα κεφάλαια αυτά θα κινηθεί κοντά στο 8,75%.
Στόχος είναι έως τέλη Ιουνίου η Πειραιώς να έχει εκδώσει το ομολογιακό tier 2 ύψους 350 εκατ ευρώ.
Φαίνεται ότι πάνω από 250 εκατ έχουν ήδη βρεθεί από τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα από την Ευρώπη.
Η Εθνική σχεδιάζει να εκδώσει από 350 έως 500 εκατ ομολογιακό tier 2 για να ενισχύσει τα κεφάλαια με στόχο επιτόκια στο 7% από Σεπτέμβριο καθώς η άνοδος της ΝΔ στην εξουσία θα ανοίξει ένα παράθυρο επενδυτικών ευκαιριών για κάποιους μήνες.
Η διαφορά επιτοκίων σχετίζεται με το ρίσκο που εμφανίζει κάθε τράπεζα.
Όμως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι πριν λίγους μήνες προσφέρονταν επιτόκια στο 13% ή 14% οπότε υπάρχει τάση βελτίωσης συνολικά.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να δανείζονται σε κεφάλαιο tier 2 με επιτόκια κάτω από 5% αλλά το τραπεζικό ρίσκο ακόμη είναι υψηλότερο του κρατικού ρίσκου λόγω των προβλημάτων με τα NPEs και των φτωχών κεφαλαίων αλλά και της χαμηλής κερδοφορίας.
Ακόμη και με αυτά τα υψηλά επιτόκια Πειραιώς 8,75% και Εθνική 7% θα θεωρηθούν οι κινήσεις άντλησης κεφαλαίων ψήφος εμπιστοσύνης καθώς οι επενδυτές μετά το 2015 θα επενδύσουν ξανά στις ελληνικές τράπεζες…επενδύοντας κεφάλαια μέσω ομολόγων tier 2 που θυμίζουμε ήταν τα πρώτα που εντάχθηκαν στα LMA των τραπεζών τέλη του 2015 με τις προαιρετικές μετατροπές ομολόγων σε μετοχές.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS