Τραπεζικά νέα

Το Fairfax σχεδιάζει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής – Σε επόμενη φάση η συγχώνευση με Eurolife και οι αποφάσεις για Eurobank

Το Fairfax σχεδιάζει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής – Σε επόμενη φάση η συγχώνευση με Eurolife και οι αποφάσεις για Eurobank
Το καναδικό Fairfax σχεδιάζει να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική η πώληση της οποίας θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές δηλαδή τον Ιούλιο 2019
Ένα μεγάλο deal στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιριών κυοφορείται και θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου.
Το καναδικό Fairfax σχεδιάζει να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική η πώληση της οποίας θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές ώστε η διοίκηση της Εθνικής να εκμεταλλευτεί το ανοδικό momentum στην αγορά από την καλλιεργούμενη προσδοκία.
Ενδιαφερόμενοι για την Εθνική Ασφαλιστική υπάρχουν και φαίνεται ότι οι υποψήφιοι μνηστήρες είναι περισσότεροι σε σχέση με τους διαγωνισμούς που σημειώθηκαν στο παρελθόν και ναυάγησαν.
Ο στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία για την Εθνική Ασφαλιστική από την Εθνική να ξεκινήσει Ιούλιο με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως τέλη του 2019.
Θα θεωρηθεί μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης του Fairfax στην Ελλάδα το οποίο ήδη μετράει υπεραξίες λόγω Grivalia, Eurolife και κρατικών ομολόγων και εσχάτως και Eurobank.
Το Fairfax για να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιο του που είναι να καταστεί ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στην Ελλάδα θα πρέπει
1)Να βρεθεί η φόρμουλα ώστε να αποκτήσει το 20% που ελέγχει η Eurobank στην Eurolife.
Να σημειωθεί ότι το Fairfax ελέγχει το 80% της Eurolife που απέκτησε τέλη του 2015.
Προφανώς με κέρδη 132 εκατ ευρώ της Eurolife το 20% έχει διαφορετική – και μεγαλύτερη αξία – σε σχέση με τις παραδοχές του 2015.
2)Θα πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια της DGComp της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης στον κλάδο των ασφαλειών και ειδικά της ζωής.
3)Εφόσον το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί και το Fairfax δείξει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική το επόμενο βήμα είναι ποιος θα επενδύσει τα 650 με 700 εκατ για την Εθνική Ασφαλιστική.
Το πιθανότερο σενάριο είναι το Fairfax να υποβάλλει αυτόνομη πρόταση, χωρίς άμεση εμπλοκή της Eurolife – υπήρχαν σκέψεις για αύξηση κεφαλαίου στην Eurolife αλλά δεν θα υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό – θα παραμείνουν οι δύο ασφαλιστικές εταιρίες αυτόνομες – Eurolife και Εθνική Ασφαλιστική – και σε μέλλοντα χρόνο θα μπορούσαν να συγχωνευθούν ως Εθνική Eurolife Ασφαλιστική.
Υπενθυμίζεται ότι το Fairfax έχει μεταφέρει στο εξωτερικό και διαχειρίζεται σχεδόν 300-350 εκατ κεφαλαίων της Eurolife καθώς και 2 δισεκ. περιουσιακά στοιχεία της Eurolife.
Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι το Fairfax ήταν κάτοχος ελληνικών ομολόγων και έχει επιτύχει κέρδη που εκτιμώνται σε 450 με 500 εκατ ευρώ.
H ασφαλιστική εταιρία Eurolife διαθέτει 2,8 δισεκ. ενεργητικό, 440 εκατ κεφάλαια, περίπου 140 εκατ ταμείο και 132 εκατ κέρδη για το 2018.
Το Fairfax θα πρέπει να πληρώσει για το 20% της Eurolife στην Eurobank και για την Εθνική Ασφαλιστική σχεδόν 700-750 εκατ ευρώ.

Σε επόμενη φάση η σταδιακή αποεπένδυση του Fairfax από την Eurobank

Το μοντέλο bank of Ireland θα ακολουθήσει στην Ελλάδα και στην Eurobank το καναδικό fund Fairfax Investment Holding.
Ποιο είναι το μοντέλο Bank of Ireland;
Το Fairfax είχε αποκτήσει μετοχές στα 0,10 ευρώ της Bank of Ireland και τις πούλησε στα 0,32 ευρώ επιτυγχάνοντας σημαντικό κέρδος 550 με 580 εκατ ευρώ.
Το Fairfax είναι στρατηγικός επενδυτής ασφαλιστικών εταιριών, ακινήτων κ.α. και επενδυτής που σημαίνει δυνητικός πωλητής στις τράπεζες.
Ήδη το Fairfax ελέγχει 1,22 δισεκ. μετοχές ή το 33,03% των μετοχών της Eurobank με μέσο κόστος κτήσης 0,94 ευρώ.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες όταν η μετοχή ξεπεράσει τα 1,20 ευρώ η αξία της επένδυσης του Fairfax θα ανέρχεται σε 1,45 δισεκ. ενώ θα έχει επενδύσει 1,1 δισεκ. ευρώ (940 εκατ Eurobank).
Τότε το Fairfax θα εξετάσει να πωλήσει μέρος των μετοχών της Eurobank ενδεχομένως σε στρατηγικό επενδυτή ή άλλο επενδυτή.
Προφανώς και η αποεπένδυση θα γίνει τμηματικά που θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2020 και να ολοκληρωθεί το 2021.
Ένα από τα σχέδια που έχει μελετήσει το Fairfax είναι να κερδίσει από την Eurobank ως επένδυση στην μετοχή περίπου 500 με 600 εκατ ευρώ.
Πιθανότατα θα αποφασίσει τον εκ νέου διαχωρισμό της Grivalia από την Eurobank.
Η Grivalia ήταν ενσωματωμένη δραστηριότητα, εν συνεχεία πουλήθηκε στο Fairfax, την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώθηκε η απορρόφηση από την Eurobank… και στο μέλλον θα βγει εκτός ισολογισμού εκ νέου.
Θα προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου 350 με 400 εκατ στην Grivalia.
Προαπαιτούμενο είναι η Eurobank να μπορεί να δημιουργεί εσωτερικό κεφάλαιο πάνω από 350-400 εκατ τον χρόνο – σενάριο πιθανό τα επόμενα χρόνια – ώστε να είναι κεφαλαιακή ισχυρή και να μπορεί να μεταβιβάσει εκ νέου στο Fairfax την Grivalia με ορίζοντα το 2021.
Το Fairfax να σημειωθεί ότι κατέχει ελληνικά ομόλογα σημειώνοντας αξιόλογα κέρδη και πιθανότατα θα αγοράσει και μεγάλο μέρος του senior bond που θα εκδοθεί για το Cairo και την διαχείριση των προβληματικών δανείων.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης