Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde και Draghi προειδοποιούν: Κίνδυνος για αρνητικές εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

Lagarde και Draghi προειδοποιούν: Κίνδυνος για αρνητικές εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, προειδοποιεί ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να επιδεινωθεί
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις όσον αφορά τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα αλλά και τη διαμάχη με την Ευρώπη κρούουν ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, προειδοποιώντας για ανησυχητικές εξελίξεις.
Μιλώντας στο 8ο συνέδριο της ΕΚΤ, Draghi και Lagarde προειδοποίησαν ότι η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αλλά και η ενδεχόμενη διαμάχη με την Ευρώπη θα μπορούσε να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για όλους και να επιδεινωθεί.
«Συναντιόμαστε σε μια περίοδο όπου η στήριξη για παγκόσμια συνεργασία και πολυμερείς λύσεις αποδυναμώνεται» είπε ο Lagarde και συμπλήρωσε «η παγκόσμια ανάπτυξη είναι υποτονική για περισσότερα από έξι χρόνια και οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επιβάλλουν, ή απειλούν να επιβάλλου, νέα εμπόδια στο εμπόριο.
Κι αυτό ενδεχομένως να είναι η αρχή για κάτι άλλο, που θα μπορούσε να μας επηρεάσει όλους με πιο ευρύ τρόπο».
Η Lagarde προειδοποίησε πως «αυτές οι ανησυχητικές εξελίξεις θα δημιουργήσουν ανασταλτικούς παράγοντες για όλους, αλλά κυρίως για το μοντέλο ανάπτυξης στην Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, ένα μοντέλο που έχει βασιστεί στην ειλικρίνεια και την ολοκλήρωση».

Draghi: Ιδιαίτερα ευάλωτη στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο η Κεντρική Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο Draghi υποστήριξε ότι οι οικονομίες της Κεντρικής Ευρώπης ενδέχεται να είναι περισσότερο ευάλωτες σε έναν εμπορικό πόλεμο, λόγω της μεγάλης τους εξάρτησης από το εξωτερικό εμπόριο και του γεγονότος ότι εστιάζουν σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.
«Το επιχειρηματικό μοντέλο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχει καταστεί ευάλωτο απέναντι σε σοκ στο διεθνές εμπόριο και στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες», τόνισε ο Draghi σε συνέδριο της ΕΚΤ.
«Ο αντίκτυπος των δασμών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, καθώς μεγάλο μερίδιο αγαθών διασχίζουν τα σύνορα πολλές φορές στη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας», συνέχισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, «η βασική, μακροπρόθεσμη πρόκληση είναι η στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο πιο ισορροπημένης ανάπτυξης και χρηματοδότησης, που θα βασίζεται περισσότερο στην εγχώρια καινοτομία και σε υψηλότερες επενδυτικές δαπάνες από ό,τι μέχρι σήμερα».
Παράλληλα, ο Draghi τόνισε ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη έχει βελτιώσει την ποιότητα των θεσμών στις χώρες που χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα.
«Οι χώρες εκείνες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να καταγράφουν βελτίωση της θεσμικής ποιότητας, εν μέρει λόγω της διαδικασίας προσχώρησης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις άλλες χώρες της ΕΕ οι προσπάθειες να βελτιωθεί η θεσμική ποιότητα έχουν οδηγήσει σε μεικτά αποτελέσματα.
Ο Draghi ανέφερε, εξάλλου, ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των νέων μελών της ΕΕ έχει ήδη φτάσει το 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, προσθέτοντας ότι οι χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ «αναπτύχθηκαν ακόμα περισσότερο, φτάνοντας σχεδόν το 80% του μέσου όρου της ΕΕ».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης