Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πολιτικός πόλεμος για τον 2ο και 3ο Πυλώνα Ασφάλισης και τον ρόλο των Ασφαλιστικών Εταιριών

Πολιτικός πόλεμος για τον 2ο και 3ο Πυλώνα Ασφάλισης και τον ρόλο των Ασφαλιστικών Εταιριών
Το θέμα στη δημόσια συζήτηση, άνοιξε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας
Σε άτυπο σφοδρό πόλεμο μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της Αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εξελιχθεί το θέμα του 3ου πυλώνα ασφάλισης και ο ρόλος της ασφαλιστικής.
Τον τόνο έδωσε στην πρώτη συνέντευξη μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ, όπου μίλησε «για ένα σύστημα εκχώρησης της επικουρικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές», αποκλείοντας έτσι την όποια συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα δημιουργηθεί τεράστια τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα «που με χίλια βάσανα καταφέραμε από ελλειμματικό να το κάνουμε βιώσιμο» και αυτό μόνο θα ευνοήσει τα κέρδη κάποιων ιδιωτών και θα δημιουργήσει τεράστια κενά στη δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων, άρα θα κληθεί να τα καλύψει το δημόσιο ή θα κοπούν οι συντάξεις και αν δεν έχει να τα καλύψει το δημόσιο, θα έρθουν πάλι να μας προσφέρουν προγράμματος «σωτηρίας».
Το θέμα στη δημόσια συζήτηση, άνοιξε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας και η έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα ο πρόεδρός της Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο οποίος αφού επεσήμανε ως τραγική την υπογεννητικότητα και τη σχέση μεταξύ εργαζόμενων και συνταξιούχων η οποία μειώνεται δραματικά και ως εκ τούτου δεν μπορεί να στηρίζει τη δημόσια ασφάλιση, τόνισε την έλλειψη κουλτούρας των Ελλήνων σε αποταμιευτικά προϊόντα.
Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, η ΝΔ έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τις βασικές αρχές ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων:
Στον 1ο Πυλώνα, ο οποίος θα είναι υποχρεωτικός, διανεμητικός (pay-as-you-go), αναδιανεμητικός, με τις παροχές αποκλειστικά από τον κρατικό ασφαλιστικό φορέα. Η κύρια αυτή σύνταξη διακρίνεται σε ένα τμήμα της ανταποδοτικό και ένα χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσα από τη φορολογία. Οι εισφορές για την κύρια σύνταξη θα μειωθούν σταδιακά από το 20% που είναι σήμερα, στο 15%, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και ενισχύοντας την αγορά εργασίας.
Στον 2ο πυλώνα, πάλι υποχρεωτικός, αφορά κατά βάση όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Οι εισφορές θα κεφαλαιοποιούνται και ταυτόχρονα, ο ασφαλισμένος θα έχει σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας: επιλογή παρόχου, ηλικίας λήψης προϊόντος, μείγματος εφάπαξ και μηνιαίων καταβολών και επενδυτικής στρατηγικής. Με κανόνες αμοιβαίων κεφαλαίων και υπό την αυστηρή εποπτεία θεσμικών οργάνων της Πολιτείας.
Ο 3ος  πυλώνας θα είναι αποκλειστικά προαιρετικός, κεφαλαιοποιητικός και εκεί προβλέπει φορολογικά κίνητρα.
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί για μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Ειδικότερα, για τις ασφαλιστικές εισφορές έχει εξαγγείλει τη σταδιακή μείωση του συντελεστή κύριας σύνταξης κατά 25%, από το 20% που είναι σήμερα στο 15%. Ταυτόχρονα, έχουμε δεσμευτεί και για φορολογικά κίνητρα.
Το φορολογητέο εισόδημα των εισφορών για ιδιωτική ασφάλιση, τουλάχιστον μέχρι ένα επίπεδο, ενώ το προϊόν των ασφαλιστικών πακέτων θα φορολογείται ως εισόδημα βάσει της ισχύουσας κλίμακας.
Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωσταντίνος Μήχαλος, ο οποίος υποστήριξε κάτι αντίστοιχο με τη ΝΔ, με προσαρμογή των εμπειριών άλλων ευρωπαϊκών χωρών στις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.
Ο κ. Μίχαλος τοποθετήθηκε δημόσια παρουσιάζοντας μια σειρά θέσεων και προτάσεων της Επιμελητηριακής Κοινότητας, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσει και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θεωρώντας ότι όλες οι παρεμβάσεις και οι προσαρμογές που έγιναν την τελευταία 10ετία δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Προκειμένου λοιπόν να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό η ΚΕΕΕ και το ΕΒΕΑ προτείνουν τη σταδιακή μετάβασή του σε ένα σύστημα τριών πυλώνων. Ειδικότερα προτείνει:
– Εξορθολογισμό των εισφορών – Θέσπιση πλήρους φοροαπαλλαγής για τις ιδιωτικές ασφαλίσεις, προκειμένου να τονωθεί η ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών.
– Διατήρηση της αναδιανεμητικής φιλοσοφίας του πρώτου πυλώνα που θα είναι κρατικός και θα εκφράζει την αλληλεγγύη της κοινωνίας
– Θέσπιση του δεύτερου πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός – κεφαλαιοποιητικός και στον οποίο θα ενταχθούν τα επαγγελματικά ταμεία, τα οποία θα αποδίδουν συντάξεις καθορισμένων εισφορών με αποθεματικά
– Θέσπιση φορολογικών κινήτρων προς ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα ο οποίος θα αντιπροσωπεύει τις ιδιωτικές – ατομικές συντάξεις

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης