Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Διαδηλώσεις παρά την αναστολή του νόμου για έκδοση υπόπτων στην Κίνα – Ζητούν παραίτηση της Lam

Χονγκ Κονγκ: Διαδηλώσεις παρά την αναστολή του νόμου για έκδοση υπόπτων στην Κίνα – Ζητούν παραίτηση της Lam
Στους διαδηλωτές δεν αρκεί η απόφαση για αναστολή του νόμου, αλλά θέλουν να παραιτηθεί η επικεφαλής της κυβέρνησης της πόλης Carrie Lam
Νέες διαδηλώσεις είναι σε εξέλιξη την Κυριακή 16/6 στο Χονγκ Κονγκ παρά την αναστολή υιοθέτησης του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, όπως επισημαίνει το Skynews.
Στους διαδηλωτές δεν αρκεί η απόφαση για αναστολή του νόμου, αλλά θέλουν να καταργηθεί, αλλά και να παραιτηθεί η επικεφαλής της κυβέρνησης της πόλης Carrie Lam.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο,  πολίτες του Χονγκ Κονγκ θα μπορούσαν να εκδοθούν στην Κίνα για να δικαστούν.
Η Lam ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο θα αποτρέψει τους εγκληματίες από το να χρησιμοποιούν το Χονγκ Κονγκ σαν ασφαλή παράδεισο, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι απλά θα καταργήσει τη νομική προστασία και τις ελευθερίες που είχε υποσχεθεί στην πόλη τους η Κίνα το 1997, όταν πήρε τον έλεγχό της.
Το Πεκίνο ελέγχει το Χονγκ Κονγκ με βάση το μοντέλο "μία χώρα, δύο συστήματα", το οποίο προβλέπει σεβασμό στη νομική αυτονομία της πόλης για 50 χρόνια.
Η αναδίπλωση που έγινε, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές κινήσεις στην πόλη και οδήγησε αρκετούς να αμφισβητήσουν την ικανότητα της Lam να ηγηθεί του Χονγκ Κονγκ.
Την περασμένη εβδομάδα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου και κάποιοι εξ αυτών ήρθαν αντιμέτωποι με τη βία της αστυνομίας και κινδύνευσε και η ζωή τους στις συγκρούσεις.
Η πολιτικός Claudia Mo ανέφερε ότι "οι δημοκράτες του Χονγκ Κονγκ δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την απόφαση για αναστολή, διότι είναι προσωρινή" ενώ η Bonny Leung, ηγέτιδα του Μετώπου για τα Πολιτικά Δικαιώματα του Ανθρώπου, υποστήριξε ότι "οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ έχουν εξαπατηθεί πολλές φορές".
Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας εξέδωσε ανακοίνωση, την οποία μοίρασε, μάλιστα και στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, για να εκφράσει τη στήριξή της στην απόφαση της Lam για αναστολή του νομοσχεδίου.
Στο μεταξύ, κάποιοι εναπόθεσαν λουλούδια στο πεζοδρόμιο που έχασε τη ζωή του ένας διαδηλωτής όταν έπεσε από ένα κτίριο, όπου είχε ανέβει κρατώντας ένα πανό.
Συνεργεία διάσωσης προσπάθησαν να τον πιάσουν κατά την πτώση του, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Jeremy Hunt με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε τη στήριξή του στην απόφαση της Lam, υποστηρίζοντας ότι "πολύ καλά έκανε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ που συμμερίστηκε τις ανησυχίες των πολιτών του για τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Και συνέχισε ο υπουργός: "Το να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της κοινής διακήρυξης Βρετανίας - Κίνας είναι το καλύτερο για το μέλλον του Χονγκ Κονγκ και η Βρετανία θα στηρίξει αυτή τη νομικά δεσμευτική συμφωνία".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης