Επιστρέφει ο φόβος του πυρηνικού ψυχρού πολέμου - Σε 10 μέρες το Ιράν ξεπερνά τα όρια για τα αποθέματα Ουρανίου

Επιστρέφει ο φόβος του πυρηνικού ψυχρού πολέμου - Σε 10 μέρες το Ιράν ξεπερνά τα όρια για τα αποθέματα Ουρανίου
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας λανθασμένος υπολογισμός ή κακή επικοινωνία θα μπορούσε να προκαλέσει μια συνολική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Σε μόλις 10 ημέρες, το Ιράν θα ξεπεράσει το διεθνώς συμφωνημένο όριο για τα αποθέματα Ουρανίου, με τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας να δηλώνει ότι η χώρα θα αυξήσει τα επίπεδα εμπλουτισμού σε 20% για χρήση σε τοπικούς αντιδραστήρες.
"Η Ευρώπη είχε ακόμα την ευκαιρία να σώσει την συμφωνία του Obama του 2015", αναφέρει ο ιρανικός οργανισμός, προκαλώντας νέες αναταράξεις στην παγκόσμια σκηνή, αφού η χώρα δεν έχει περιθώρια για να προστατυτεί από τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ.
"Έχουμε τετραπλασιάσει τον ρυθμό εμπλουτισμού, με αποτέλεσμα σε 10 ημέρες να παραβούμε το όριο των 300 κιλών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Behrouz Kamalvandi, στην κρατική τηλεόραση, όπως ανέφερε το Reuters.
Ο ίδιος ανέφερε όμως ότι "υπάρχει ακόμη χρόνος ... εάν δράσουν οι ευρωπαϊκές χώρες".
Το Ιράν θα υπερβεί το διεθνώς συμφωνημένο ανώτατο όριο εμπλουτισμού του 3,67%, το οποίο είναι το ποσό που επιτρέπεται για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας.
Ο εμπλουτισμός στα όπλα είναι 90%, αλλά σύμφωνα με τους πυρηνικούς εμπειρογνώμονες, κάθε αύξηση πέρα ​​από το φαινομενικά μικρό ποσό επιταχύνει δυσανάλογα τη δυναμική.
Η Τεχεράνη απείλησε να ανατρέψει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας ένα χρόνο μετά την αποχώρηση της διοίκησης του Trump από τη συμφωνία και την επαναφορά των κυρώσεων στην ιρανική οικονομία, και κυρίως στον τομέα πετρελαίου της, τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της χώρας.
Η πυρηνική συμφωνία, γνωστή επίσημα ως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), είχε ως στόχο να προσφέρει στο Ιράν οικονομική απαλλαγή από κυρώσεις σε αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος και υπογράφηκε υπό τη διοίκηση του Obama μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και την Κίνα.
Οι υπογράφοντες της συμφωνίας δεν αντιτάχθηκαν στην απόσυρση της κυβέρνησης Trump και δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τη συμφωνία ζωντανή, ακόμα και στο βαθμό που θα έπρεπε να δημιουργήσουν ένα όχημα ειδικού σκοπού που θα μπορούσε να διευκολύνει το εμπόριο με το Ιράν, ενώ παράλληλα θα επέβαλλαν δευτερεύουσες κυρώσεις στις ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να "δράσουν".

Rouhani (Ιράν): Ελάχιστος χρόνος απομένει για να σωθεί η διεθνής πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Προειδοποίηση προς την ΕΕ ότι πλέον απομένει ελάχιστος χρόνος για να διασωθεί η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν απηύθυνε ο Ιρανός πρόεδρος Hassan Rouhani.
«Είναι μια κρίσιμη στιγμή και η Γαλλία μπορεί ακόμη να εργαστεί με τις άλλες (χώρες) που υπέγραψαν τη συμφωνία και να διαδραματίσει ιστορικό ρόλο στη διάσωσή της σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνάντησης του με το νέο πρέσβη της Γαλλίας ο Rouhani, τονίζοντας ότι η κατάρρευση της συμφωνίας δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της ευρύτερης περιοχής ούτε του κόσμου.
Σημειώνεται πως το Ιράν   ανακοίνωσε σήμερα ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα ξεπεράσει το διεθνώς συμφωνημένο όριο του αποθέματός του σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (LEU).
Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να υποδαυλίσει την υπάρχουσα ένταση με τις ΗΠΑ.
«Τετραπλασιάσαμε τον ρυθμό εμπλουτισμού και μάλιστα τον αυξήσαμε κι άλλο πρόσφατα, έτσι σε 10 ημέρες θα ξεπεράσει το όριο των 300 κιλών
Υπάρχει ακόμη χρόνος... αν δράσουν οι ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.
Τον Μάιο το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι θα περιορίσει τη συμμόρφωσή του απέναντι στους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτήν και να επιβάλουν ξανά κυρώσεις.
Στόχος της συμφωνίας αυτής ήταν να καθυστερήσει ο χρόνος που θεωρητικά θα χρειαζόταν το Ιράν ώστε να παραγάγει αρκετό σχάσιμο υλικό για να κατασκευάσει ατομική βόμβα.
Το Ιράν έχει κατ' επανάληψη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του επειδή καθυστερεί η λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα παρέκαμπτε τις αμερικανικές κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να σωθεί η πυρηνική συμφωνία.

Ιράν: Αν η Τεχεράνη αποφασίσει να κλείσει το Χορμούζ, θα το κάνει ανοιχτά, δηλώνει ο αρχηγός ΓΕΣ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν αρνήθηκαν σήμερα την κατηγορία ότι ευθύνονται για τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ότι αν η Τεχεράνη αποφασίσει να κλείσει τα Στενά του Χορμούζ, έναν δίαυλο ζωτικής σημασίας για τις θαλάσσιες μεταφορές και την πετρελαϊκή βιομηχανία, θα το κάνει ανοιχτά.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν, υποστράτηγος Moahams Bakeri, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ. «Αναφορικά με τα νέα επεισόδια στον Περσικό Κόλπο... Αν η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αποφασίσει να μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω των Στενών του Χορμούζ, είναι από στρατιωτικής άποψης αρκετά ισχυρή για να το πράξει πλήρως και ανοιχτά».

Λευκός Οίκος: Ο πυρηνικός εκβιασμός του Ιράν πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη διεθνή πίεση

Τα σχέδια της Τεχεράνης να υπερβεί τα διεθνώς συμφωνηθέντα όρια του αποθέματός της σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (LEU) ισοδυναμούν με «πυρηνικό εκβιασμό» και πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ολοένα κι αυξανόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας, διαμήνυσε σήμερα (17/6) ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
«Το σχέδια εμπλουτισμού του Ιράν είναι πιθανά μονάχα γιατί η φρικτή πυρηνική συμφωνία άφησε τις δυνατότητές του ακέραιες» δήλωσε ο G. Markis.
«Ο πρόεδρος Trump το κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
Ο πυρηνικός εκβιασμός του καθεστώτος πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με την ολοένα κι αυξανόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας».
Τα σχόλια αυτά εκ μέρους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας έγιναν μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης σήμερα ότι θα παραβιάσει τους περιορισμούς που ορίστηκαν στη συμφωνία

Το Ισραήλ ζητά να ενισχυθούν οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ B. Netanyahu κάλεσε σήμερα (17/6) τις παγκόσμιες δυνάμεις να ενισχύσουν άμεσα τις κυρώσεις τους σε βάρος του Ιράν, αν η Τεχεράνη προχωρήσει στο σχέδιο της και ξεπεράσει το όριο του αποθέματός της σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού, όπως είχε τεθεί με βάση τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του.
"Αν το Ιράν υλοποιήσει τις απειλές του, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εφαρμόσει, αμέσως, τον προκαθορισμένο μηχανισμό κυρώσεων" φέρεται να είπε ο Netanyahu σε μια ομιλία του μετά την ανακοίνωση στην οποία προέβη νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.
"Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα", πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη συγκαλυμμένη απειλή ότι θα αναλάβει προληπτική στρατιωτική δράση.
Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η πιθανότητα της σύγκρουσης

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες μετά από υποψίες ότι οι επιθέσεις εναντίον δύο ξένων δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, έπεσαν στο Ιράν.
Η περιοχή της έκρηξης βρίσκεται κοντά στην κρίσιμη θαλάσσια λωρίδα που είναι το Στενό του Ορμούζ, ο στενός αγωγός από τον οποίο περνά το 30% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.
Τα γεγονότα, τα οποία αύξησαν τις τιμές πετρελαίου μέχρι 4%, ήρθαν μόλις ένα μήνα μετά την καταστροφή τεσσάρων πετρελαιοφόρων σε υποτιθέμενες αποστολές δολιοφθοράς που επίσης αποδόθηκαν από τις ΗΠΑ στο Ιράν.
Η Τεχεράνη αρνείται όλες τις κατηγορίες, ισχυριζόμενες ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να χτυπήσει «την Ιρανοφοβία» και να βρει μια δικαιολογία για να οδηγηθεί σε πόλεμο».
Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκαν επίσης τρομοκρατικές επιθέσεις στην πετρελαϊκή υποδομή και τον αερολιμένα της Σαουδικής Αραβίας που διεκδικούν οι αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Μια ταχεία κλιμάκωση των εντάσεων έχει προκαλέσει φόβους για επικείμενη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων της στο Κόλπο και της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αν και οι δύο πλευρές λένε ότι δεν θέλουν πόλεμο.
Η Ουάσινγκτον αύξησε τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, με επιπλέον αεροσκάφη, δυνάμεις δεξαμενόπλοιων και προγραμματισμένες αναπτύξεις χιλιάδων στρατιωτών.
Ένας μικρός λανθασμένος υπολογισμός ή κακή επικοινωνία, πολλοί πιστεύουν, θα μπορούσε να προκαλέσει μια συνολική σύγκρουση.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS