Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Μεγάλες κερδισμένες από τον νέο γύρο TLTROs οι τράπεζες σε Ισπανία και Ιταλία

DBRS: Μεγάλες κερδισμένες από τον νέο γύρο TLTROs οι τράπεζες σε Ισπανία και Ιταλία
Έκθεση της DBRS για τον νέο γύρο TLTROs της ΕΚΤ
Οι τράπεζες σε Ισπανία και Ιταλία αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από τον νέο γύρο (ΙΙΙ) των TLTROs (Targeted Long-Term Refinancing Operations) που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS Ratings.
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, το TLTRO III (διαθέσιμο από τον Σεπτέμβριο 2019) μειώνει τις ανησυχίες για τις τράπεζες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ορισμένες προκλήσεις ως προς την αποπληρωμή του TLTRO II που ωριμάζει το 2020-2021.
«Η DBRS αναμένει από τις τράπεζες στην Ιταλία και την Ισπανία και σε μικρότερο βαθμό στην Πορτογαλία να εκμεταλλευτούν αυτή την πηγή χρηματοδότησης τα επόμενα δύο χρόνια, για να αντικαταστήσουν τη χρηματοδότησή τους TLTRO II.
Αυτό αντικατοπτρίζει το χαμηλό κόστος των κεφαλαίων του TLTRO III σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση των κεφαλαιαγορών, καθώς ορισμένες τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού.
Το TLTRO III θα βοηθήσει τις τράπεζες να εξομαλύνουν και να επεκτείνουν τη διάρκεια της χρηματοδότησής τους για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Image

Δεδομένου του ελκυστικού κόστους, το TLTRO III θα είναι μία από τις φθηνότερες μακροπρόθεσμες πηγές χρηματοδότησης για τις τράπεζες.
Αυτό θα μπορούσε, κατά τη γνώμη της DBRS, να καταστήσει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες λιγότερο ελκυστικό το να συνεχίσουν με οποιαδήποτε προγραμματισμένη έκδοση καλυμμένων ομολογιών ή τιτλοποιήσεις κατά τα επόμενα δύο έτη», σχολιάζεται.
Η χρηματοδότηση του TLTRO II συγκεντρώνεται κυρίως σε τράπεζες στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.
Η DBRS εκτιμά ότι, με βάση τα στοιχεία του τέλους Μαρτίου 2019, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να δανειστούν έως και 1,7 τρισεκ. ευρώ (πριν από την αποπληρωμή του TLTRO II), τα οποία συγκρίνονται με 725 δισεκ. ευρώ του TLTRO II που εκκρεμούσαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018.
Οι τράπεζες σε Ιταλία και Ισπανία θα μπορούσαν να δανειστούν μέχρι 471 δισεκ. ευρώ κατ' ανώτατο όριο, τα οποία συγκρίνονται με συνολικά κεφάλαια ύψους 406 δισεκ. ευρώ στο TLTRO II -στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018.
«Ένα νέο χαρακτηριστικό σε αυτό το γύρο των λειτουργιών του TLTRO είναι ότι τα κεφάλαια δεν μπορούν να πληρωθούν πριν από τη λήξη τους.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη χρηματοδότηση σε επτά τριμηνιαίες προσφορές από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, με κάθε προσφορά να έχει διάρκεια δύο ετών.
Οι τράπεζες θα είναι σε θέση να δανειστούν κεφάλαια TLTRO III για μέγιστο ποσοστό 30% ορισμένων δανείων (επιλέξιμων καθαρών δανείων) που εκκρεμούν κατά την 28η Φεβρουαρίου 2019, μειωμένα κατά οποιοδήποτε TLTRO II που παραμένει σε κυκλοφορία. Ένα άλλο νέο στοιχείο είναι ότι οι τράπεζες θα έχουν πρόσβαση μόνο στο 10% των ακαθάριστων δανείων ανά προσφορά.
Αυτό, κατά την άποψη του DBRS, στοχεύει να βοηθήσει τις τράπεζες να κατανείμουν το προφίλ ωριμότητάς τους και να εμποδίσουν τις τράπεζες να καταλήγουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ένα συγκεκριμένο έτος, όπως συμβαίνει με το TLTRO II.
Το κόστος αυτής της νέας χρηματοδότησης παραμένει ελκυστικό αλλά πιο ακριβό από το προηγούμενο TLTRO II.
Το κόστος του TLTRO III καθορίζεται σε 10 μονάδες βάσης πάνω από το μέσο ποσοστό των κύριων πράξεων αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος (MRO) κατά τη διάρκεια ζωής των κεφαλαίων -10 μονάδες βάσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης