Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το αβέβαιο μέλλον της ΔΕΗ δημιουργεί έντονο προβληματισμό στο ΧΑ – Ξεπούλημα στη μετοχή

Το αβέβαιο μέλλον της ΔΕΗ δημιουργεί έντονο προβληματισμό στο ΧΑ – Ξεπούλημα στη μετοχή
Η λειτουργία της επιχείρησης με μη ορθολογικά οικονομικά κίνητρα τα προηγούμενα χρόνια την έχουν φέρει στο χείλος του γκρεμού
Εξίσωση για δυνατούς λύτες παραμένει η ΔΕΗ και κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα προβλήματά της θα τελειώσουν μετά τις εκλογές.
Οι πληροφορίες για μεγάλες ζημιές στο πρώτο τρίμηνο αλλά και σημαντικό θέμα ρευστότητας που φέρεται να αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, επισκίασε τη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στα στελέχη της αγοράς αναφορικά με το μέλλον της.
Η μετοχή κατέρρευσε αφού τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο ακόμα και μη τήρηση των όρων των δανείων, εξέλιξη που θα μπορούσε να καταστήσει μέρος των δανείων απαιτητά.
Τα στελέχη της αγοράς είναι προβληματισμένα αφού βλέπουν πως οι αστοχίες όλων των προηγούμενων ετών και η απροθυμία των κυβερνώντων να λειτουργήσουν τη ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού.
Όπως σημείωναν, τα προβλήματα στην επιχείρηση έχουν να κάνουν από τη μία με το γεγονός ότι τα αποτελέσματα επηρεάζουν τους δείκτες και τους όρους των δανείων και από την άλλη με το γεγονός ότι οι ζημιές επηρεάζουν την καθαρή θέση.
Η κατάσταση φαίνεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολη και ακόμα και αν υπάρξει σχέδιο ριζοσπαστικό από τη νέα κυβέρνηση, δύσκολα ανατρέπεται, γιατί θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, αλλά θα πρέπει να καμφθούν και οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν από το εσωτερικό της ΔΕΗ.
Το Bankingnews σε θέμα του πριν δέκα μέρες για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου  είχε φιλοξενήσει την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Ν.Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, Νίκου Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αναφορικά με το ράλι στη μετοχή της ΔΕΗ υποστήριζε πως ήταν επιφυλακτικός και δεν πίστευε ότι μπορεί να αλλάξει εύκολα η εικόνα της ακόμα και με νέα κυβέρνηση.
Απέδιδε το ράλι στο momentum που υπήρχε και το οποίο δημιουργούσε βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες ενώ τόνιζε με νόημα πως «έχουμε επιλέξει ως αγορά αυτή τη στιγμή να αφήσουμε λίγο τα θεμελιώδη και να πάμε με το momentum».  
Ζητώντας ξανά το σχόλιο του κ.Χρυσοχοΐδη για τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε η μετοχή, σημείωσε πως η ΔΕΗ καθόρισε τη χθεσινή συνεδρίαση αφού χτυπάει στο δείκτη η κίνησή της και δημιουργεί μεγάλο θέμα στην αγορά ως μέλος και του FTSE 25.
«Η όποια φημολογία για αρνητικά αποτελέσματα και ιδίως για λειτουργικά αρνητικά αποτελέσματα δημιουργεί πρόβλημα στη μετοχή, γιατί αν επιβεβαιωθούν δημιουργούν πολλά προβλήματα στον ισολογισμό.
Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα αφού υπάρχουν και πληροφορίες ότι προσπαθεί να μαζέψει το λειτουργικό αποτέλεσμα και να μην είναι αρνητικό.
Σε κάθε περίπτωση ο ισολογισμός της ΔΕΗ δεν είναι καλός», σημείωσε ο κ.Χρυσοχοΐδης.
Ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννου, στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, σημειώνει πως η ΔΕΗ έχει μία τεράστια περιουσία που δεν μπορεί να αποτιμηθεί και ταλαιπωρείται από τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος.
Ο κ.Παπαϊωαννου αναφέρει πως οι ζημιές στη ΔΕΗ είναι μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Το  μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ρευστότητα.
Η ΔΕΗ σημειώνει πως αποτελεί ειδική περίπτωση με όλα όσα έχουν γίνει, καθώς έχουν γίνει με μη ορθολογικό οικονομικό κίνητρο.
Το δημόσιο πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με τη ΔΕΗ.
Όποιος γνωρίζει τις αποφάσεις που θα πάρει το δημόσιο μπορεί να πάρει και τις ανάλογες αποφάσεις για τη μετοχή και υπενθυμίζει πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί στο παρελθόν με την Αγροτική Τράπεζα, όπου κανείς δεν περίμενε να πάρει την απόφαση το ελληνικό δημόσιο  να την κλείσει.
Η ΔΕΗ έχει ένα επισφαλές cash flow, όπου αν δεν εισπράξει τα κονδύλια που έχει υπολογίσει, από κάποιο έκτακτο παράγοντα, δημιουργείται αντιστροφή και έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις, αναφέρει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.
«Τα δάνεια κινδυνεύουν να γίνουν απαιτητά αν και δεν πιστεύω ότι θα το κάνουν οι τράπεζες τελικά, αλλά μένει ανοικτό.
Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, και έφτασε να αρκεί ένα συμβάν αρνητικό ώστε να μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτα γεγονότα».
Προφανώς τα θέματα ‘σέρνονται’ επί σειρά ετών και δημιουργείται υπαρξιακό θέμα», τονίζει ο κ.Τζάνας.
Ο κ.Τάκης Ζαμάνης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κάνοντας σχόλιο κατά τη διάρκεια της χθεσινής (20/6) συνεδρίασης σημείωνε πως το θέμα της ρευστότητας είναι βασικό και θα έπρεπε ήδη η διοίκηση της επιχείρησης να είχε απαντήσει επίσημα για το τι συμβαίνει, αφού υπάρχει στην αγορά έντονη ανησυχία.
Όπως πάντως προκύπτει από τα δημοσιεύματα δύσκολα η ΔΕΗ θα αποτελέσει φέτος turnaround story και είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων ρευστοποιήσεων λόγω της πορείας των αποτελεσμάτων.
H ΔΕΗ έκλεισε στα 1,7280 ευρώ με απώλειες 17,32% και υψηλό όγκο συναλλαγών 3,2 εκατ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης