Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες καταγγέλλουν την ΔΕΗ ότι παραβίασε τους όρους των δανείων - Η Deutsche bank μειώνει τους στόχους για την τιτλοποίηση - Τι απαντά η ΔΕΗ

Οι τράπεζες καταγγέλλουν την ΔΕΗ ότι παραβίασε τους όρους των δανείων - Η Deutsche bank μειώνει τους στόχους για την τιτλοποίηση - Τι απαντά η ΔΕΗ
Η Deutsche bank φαίνεται να ανησυχεί για την τιτλοποίηση των 2,2 δισεκ. αφενός γιατί μειώνεται το ενδιαφέρον αφετέρου γιατί η εισπραξιμότητα διαφόρων οφειλών τρίτων έχει μειωθεί από 85% σε 50%.
(upd4) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με επίκεντρο την ΔΕΗ καθώς μετά τις πληροφορίες ότι η εταιρία θα εμφανίσει ζημίες άνω των 250 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2019 συνεχίζοντας τις μεγάλες ζημίες του 2018, οι ελληνικές τράπεζες κινητοποιήθηκαν και με επιστολές τους που εστάλησαν στις 20 Ιουνίου καταγγέλλουν την διοίκηση της ΔΕΗ ότι παραβίασε τις δανειακές συμβάσεις.
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ διαψεύδει αναφέροντας ότι «είναι παντελώς αβάσιμη η αναφορά ότι έχει λάβει επιστολές από τράπεζες περί παραβίασης όρων των δανειακών συμβάσεων».

Στο εσωτερικό της ΔΕΗ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση καθώς επικρατεί αβεβαιότητα για την τύχη της εταιρίας.
Η διοίκηση της ΔΕΗ με ανακοίνωση της αναφέρει ότι υλοποιεί πρόγραμμα 790 εκατ το 2019 και ότι αναφορές ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού δεν έχουν καμία βάση.
Όμως βάση έχουν οι επιστολές που έχουν στείλει η Eurobank, Εθνική τράπεζα και Alpha bank με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2019 όπου καταγγέλλουν την διοίκηση της ΔΕΗ ότι έχει παραβιάσει τους όρους των δανειακών συμβάσεων.
Συγκεκριμένα οι τράπεζες στις επιστολές τους αναφέρουν ότι στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ ΔΕΗ και τραπεζών, η δανειζόμενη εταιρία υποχρεούται εντός 4μήνου να ενημερώνει τις πιστώτριες τράπεζες για τυχόν αλλαγές στην οικονομική της κατάσταση.
Οι τράπεζες κατηγορούν την ΔΕΗ ότι δεν παρείχε τέτοια ενημέρωση και ότι είναι αδιανόητο να ενημερώνονται από τα οικονομικά μέσα ενημέρωσης.
Οι τράπεζες ξεκάθαρα ανησυχούν για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην ΔΕΗ αλλά δεν διαθέτουν νέους μηχανισμούς εξασφάλισης.
Ταυτόχρονα και η Deutsche bank φαίνεται να ανησυχεί για την τιτλοποίηση των 2,2 δισεκ. η οποία σχεδιάζεται για τον Αύγουστο 2019 αφενός γιατί μειώνεται το ενδιαφέρον αφετέρου γιατί η εισπραξιμότητα διαφόρων οφειλών τρίτων έχει μειωθεί από 85% σε 50%.
Για την ΔΕΗ η τιτλοποίηση 2,2 δισεκ. υποχρεώσεων τρίτων προς την ΔΕΗ την οποία διαχειρίζεται η Deutsche bank είναι μονόδρομος καθώς δεν υπάρχει άλλη μορφή χρηματοδότησης για μια δημόσια εταιρία που αντιμετωπίζει εντεινόμενα οικονομικά προβλήματα.
Με βάση ορισμένες πηγές η Deutsche bank είχε εκτιμήσει στην αρχική φάση του σχεδιασμού της τιτλοποίησης ότι θα αντλήσει ρευστότητα 500 εκατ ευρώ για την ΔΕΗ περίπου 150-200 εκατ από μη ενήμερες υποχρεώσεις και 250 εκατ από ενήμερες.
Σωρευτικά θα μπορούσαν να αντληθούν έως 500 εκατ.
Ωστόσο εσχάτως η Deutsche bank φέρεται να επανακαθορίζει το ποσό της ρευστότητας που θα μπορούσε να αντληθεί από την τιτλοποίηση από 500 σε 400 ή 380 εκατ ευρώ.
Ένα επιπλέον στοιχείο που χρήζει μεγάλης προσοχής είναι ότι η εισπραξιμότητα των οφειλών τρίτων προς την ΔΕΗ έχει μειωθεί από 85% το 2018 σε 50% το 2019 με τάσεις περαιτέρω μείωσης.

Ποιες λύσεις μπορούν να υλοποιηθούν για την ΔΕΗ

Επειδή η ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρίας είναι μονόδρομος, είναι απόλυτα αναγκαίο να προχωρήσει η τιτλοποίηση ακόμη και με χειρότερους όρους από τους αρχικά σχεδιαζόμενους.
Ταυτόχρονα έχει σχεδιαστεί η «πακετοποίηση» των λιγνιτικών μονάδων που είναι asset μηδαμινής αξίας με κάποια υδροηλεκτρική μονάδα ώστε να πωληθούν και να ενισχυθεί η ρευστότητα και να μειωθεί ο δανεισμός της εταιρίας.
Πρέπει να υπάρξει ένας ευρύτατος επανασχεδιασμός στην στρατηγική δανεισμού καθώς η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνεια στο μέλλον.
Για την ώρα λύσεις τύπου διάσπασης σε καλή και κακή εταιρία good και bad company είναι ανέφικτες ελλείψει κεφαλαίων από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου.

Υποσημείωση

Ο κίνδυνος η μετοχή να υποχωρήσει έως τα 1,20 ευρώ εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα είναι μεγάλος αν και στα επίπεδα των 1,50 με 1,60 ευρώ υπάρχουν στηρίξεις.

(πρώτη ενημέρωση 20 Ιουνίου 2019, 00:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης