Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μετά τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις γυρίζουν την πλάτη στην ρύθμιση της Εφορίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Μετά τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις γυρίζουν την πλάτη στην ρύθμιση της Εφορίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι φορολογικές αρχές από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet είναι ότι οι αιτήσεις για την ένταξη των οφειλετών έχουν κάνει σημαντική «κοιλιά»
Εξαιρετικά μειωμένο φαίνεται να είναι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ενδιαφέρον των φυσικών προσώπων για τη ρύθμιση των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση.
Δεν πρόλαβε να περάσει ένας μήνας από τότε που η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή την ρύθμιση των χρεών σε έως και 120 δόσεις και η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι φορολογικές αρχές από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxisnet είναι ότι οι αιτήσεις για την ένταξη των οφειλετών έχουν κάνει σημαντική «κοιλιά».
Εκεί που τα πράγματα είναι πιο απογοητευτικά είναι στις αιτήσεις υπαγωγής των νομικών προσώπων.
Για τις εταιρείες δεν ισχύει ο αριθμός των δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα και η ρύθμιση των χρεών τους μπορεί να γίνει το πολύ σε έως 36 μηνιαίες δόσεις.
Αυτό κάνει από μόνο του δύσκολα τα πράγματα. Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, είναι ότι ο μικρός αριθμός των μηνιαίων δόσεων οδηγεί σε υψηλά ποσά πληρωμών που είναι αδύνατο να τα αντέξει ο επιχειρηματικός κόσμος.
Αποτέλεσμα αυτού είναι οι επιχειρήσεις να γυρίζουν την πλάτη προσδοκώντας σε αλλαγές το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων (ή έως 36 για τις επιχειρήσεις) προσεγγίζει τις 135.000, επί συνόλου 3,9 εκατ. οφειλετών, αλλά οι επιχειρήσεις δεν είναι ούτε το 20%.
Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Το περιορισμένο ενδιαφέρον των φυσικών και των νομικών προσώπων έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που είχαν διατυπώσει εξ αρχής οι θεσμοί, ότι οι ρυθμίσεις θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην «κουλτούρα των πληρωμών» των Ελλήνων φορολογουμένων αλλά και σοβαρές συνέπειες στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.
Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι όσο περνά ο καιρός και πλησιάζουμε προς το τελικό χρονικό όριο ένταξης στη ρύθμιση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανταπόκριση των οφειλετών.
Όσοι πάντως έχουν ήδη ενταχθεί στις 120 δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα και 36 για τα νομικά θα πρέπει να είναι απόλυτα συνεπείς και να τηρούν ευλαβικά τη ρύθμιση.
Δεν αρκεί να πληρώνουν στην ώρα τους τη μηνιαία δόση, θα πρέπει ταυτόχρονα να πληρώνουν ή να ρυθμίζουν με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, που παραμένει ενεργή, τις νέες φορολογικές υποχρεώσεις, να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και να μην υποπίπτουν σε φορολογικές παραβάσεις.
 Ένα στραβοπάτημα, θα τους οδηγήσει αυτομάτως εκτός ρύθμισης.
Αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης χάνει το ευεργέτημα του κουρέματος των προσαυξήσεων και... αναβιώνει ολόκληρο το χρέος.
Παράλληλα αναβιώνουν και τα αναγκαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος τους, όπως κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά και τυχόν ποινικές διώξεις εάν οι οφειλές ξεπερνούν ένα ορισμένο ποσό.
Οι χιλιάδες φορολογούμενοι που θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση οφείλουν να είναι απόλυτα συνεπείς και να πληρώνουν όχι μόνο τα παλαιά χρέη που είχαν δημιουργηθεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018, αλλά και τα νέα χρέη που δημιουργούνται.
Έτσι το όφελος θα είναι διπλό για το Δημόσιο, καθώς από τη μια θα εισπράττει τις δόσεις εξόφλησης των παλαιών χρεών και από την άλλη θα βάζει στα ταμεία του τις τρέχουσες οφειλές των φορολογουμένων.

Ειδικότερα, ένας οφειλέτης θα χάνει τη ρύθμιση εάν:

1. Δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
2. Δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους ή εντός τριών μηνών από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει πριν από την υπαγωγή σε αυτή.
3. Δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης του παρόντος Μέρους, εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους ή εντός διμήνου από την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση του παρόντος, εφόσον η προθεσμία καταβολής τους έχει παρέλθει πριν από την υπαγωγή σε αυτή.
4. Υποπέσει σε παραβάσεις των περιπτώσεων ι', ια', ιβ', ιε' ή ιστ' της παραγράφου 1 του άρθρου 54 ή της παραγράφου 1 του άρθρου 58Α του Ν. 4174/2013 καθ’ υποτροπή. Ως υποτροπή νοείται η διαπίστωση με την έκδοση πράξης επιβολής προστίμου εκ νέου διάπραξης οποιασδήποτε παράβασης εκ των ως άνω αναφερομένων από την ένταξη του φορολογούμενου στη ρύθμιση και εφεξής.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης