Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα ενισχύσει μετοχές, ομόλογα – Αύξηση ορίων στις τράπεζες, αναβαθμίσεις σε ΒΒ+, ΔΕΗ, βάθος χρηματιστηρίου

Πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα ενισχύσει μετοχές, ομόλογα – Αύξηση ορίων στις τράπεζες, αναβαθμίσεις σε ΒΒ+, ΔΕΗ, βάθος χρηματιστηρίου
Αυξάνονται στα 5-6 δισ οι αγορές ομολόγων από τράπεζες, αναβαθμίσεις σε ΒΒ+, βάθος χρηματιστηρίου
Στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων θα πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση της ΝΔ για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί στις εξής ενέργειες.

Αύξηση ορίων αγοράς κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες

1)Να αυξήσει το όριο αγοράς κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες ώστε η αγορά να αποκτήσει βάθος.
Κατά μέσο όρο οι ελληνικές τράπεζες έχουν από 2,5 έως 2,8 δισεκ. έκθεση σε μακροπρόθεσμο χρέος πλην εντόκων γραμματίων.
Εάν κάθε τράπεζα μπορούσε να κατέχει 5 ή 6 δισεκ. προφανώς θα αύξανε τις πηγές εσόδων.
Τα έσοδα από τόκους ομολόγων είναι έκτακτα αλλά θα μπορούσαν π.χ. να χρησιμοποιηθούν για την εξυγίανση, για εθελουσίες εξόδους εργαζομένων κ.α.
Βέβαια ένα θέμα είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν σχεδόν εξαντλήσει το ράλι π.χ. το 10ετές από 4,68% έχει υποχωρήσει στο 2,5% με χαμηλό 2,39% και περιθώριο πτώσης έως 2%.
Η μεγάλη κίνηση στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί.
Παρ΄ όλα αυτά οι τράπεζες θα μπορούν να καταγράφουν έκτακτα έσοδα από τα επιτόκια των ομολόγων σε ετήσια βάση.

Αύξηση βάθους στο ελληνικό χρηματιστήριο

2)Μια από τις βασικές αδυναμίες – αποτυχίες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι δεν κατανόησε τον ρόλο του χρηματιστηρίου.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να διάφορες παρεμβάσεις να δώσει βάθος στην αγορά με επίκεντρο την αύξηση των συναλλαγών, την ενεργοποίηση ελλήνων επενδυτών και την αύξηση της συμμετοχής ξένων πιο μακροπρόθεσμων επενδυτών.
Οι ημερήσιες συναλλαγές προφανώς θα πρέπει να αυξηθούν στα 150 με 200 εκατ και σε ετήσια βάση αρχής γενομένης από το 2020 το ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 200 μονάδες.
Το 2020 θα αναβαθμιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά από την MSCI και η εξέλιξη αυτή θα είναι σημαντική.
Όμως έως τότε απαιτούνται πολλές ενέργειες καθώς για να αποκτήσει βάθος το ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει π.χ. να μπορούν να εκτελούνται εντός χρηματιστηρίου και όχι με εξωχρηματιστηριακές πράξεις αγοραπωλησίες μετοχών μεγάλης κλίμακας.
Θα πρέπει να ανακοπεί το κύμα εταιριών που αποχωρούν από το χρηματιστήριο και αλλάζουν έδρα στο εξωτερικό.
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών από 28% σε 24% το 2020 που έχει εξαγγείλει η ΝΔ δεν είναι τόσο ισχυρό κίνητρο όσο πολλοί μπορούν να εκτιμούν.
Είναι βέβαιο ότι οι δανειστές θα ζητήσουν ισοδύναμα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση για την μείωση του εταιρικού φόρου.

Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ+ έως το τέλος 2019

3)Μεγάλης σημασίας θα είναι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης σε ΒΒ+ από ΒΒ- μέσα στο 2019 και έως το τέλος του 2020 να έχει αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα σε BBB- δηλαδή σε investment grade δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα.
Όπως αποδεικνύεται – κάτι που λίγοι θα το κατανοήσουν – η Τράπεζα της Ελλάδος όλο αυτό το διάστημα δεν βοήθησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας επειδή ο Στουρνάρας ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ήταν σε κόντρα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΤτΕ δεν μπορεί να καθορίσει την βαθμολογία της Ελλάδος από τους οίκους αξιολόγησης αλλά όλη την ενημέρωση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι οίκοι την ελάμβαναν από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και την ΤτΕ.
Για το 2019 η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμιστεί κατά 2 βαθμίδες σε ΒΒ+ από ΒΒ-.
Οι ημερομηνίες αξιολόγησης είναι
2 Αυγούστου Fitch ΒΒ- (πιθανή αναβάθμιση σε ΒΒ)
23 Αυγούστου Moody’s Β1
25 Οκτωβρίου Standard and Poor’s Β+ (βέβαιη αναβάθμιση μάλλον σε ΒΒ)
1 Νοεμβρίου DBRS.
Μέχρι το τέλος του 2019 η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα βρίσκεται στο ΒΒ+ με προοπτική στα μέσα του 2020 να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- υπό τον όρο ότι το ΑΕΠ θα σημειώνει σημαντική αύξηση και το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι επίσης σημαντικά αυξημένο.

Οι προκρινόμενες λύσεις για την ΔΕΗ

4)Για την κυβέρνηση της ΝΔ η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ είναι μείζονος σημασίας.
Οι λύσεις που προκρίνονται είναι
1)Θα ενσωματωθούν 2-3 υδροηλεκτρικές μονάδες μαζί με τις 2 λιγνιτικές μονάδες με στόχο να πωληθούν οι λιγνιτικές.
Η αύξηση της περιμέτρου θα αυξήσει και τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους.
Εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε από αυτή την αύξηση της περιμέτρου να πάρει 600 με 700 εκατ ευρώ.
Μαζί με την πώληση των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων θα ενσωματωθούν και εργαζόμενοι της ΔΕΗ οπότε αναμένεται και μείωση προσωπικού.
2)Θα δείξουν ενδιαφέρον μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι με προεξάρχοντα τον Γαλλικό όμιλο EDF που το 2018 είχε 68 δισεκ. έσοδα.
3)Είναι πολύ πιθανό η EDF να κατέλθει στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τον όμιλο ΓΕΚ του Γ. Περιστέρη που διαθέτει νέο μέτοχο και αυξημένο ταμείο περίπου 300 εκατ ευρώ.
4)Η τιτλοποίηση 2,1 δισεκ. ευρώ οφειλών θα προχωρήσει κανονικά με την Deutsche bank που έχει αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου με την διαφορά ότι η ρευστότητα που θα αντληθεί μπορεί αντί 500 εκατ να μειωθεί οριακά.
5)Θα δοθεί μεγάλη έμφαση στις διαδικασίες εισπραξιμότητας των οφειλών καθώς εσχάτως παρατηρήθηκε κόπωση.
Καταγράφεται μείωση από 85% σε 50%
6)Δεν υπάρχει σχέδιο μείωσης των εργαζομένων μέσω εθελουσίας ή άλλης μεθόδου πλην της ενσωμάτωσης προσωπικού μαζί με την πώληση μονάδων.
7)Δεν θα υπάρξει αύξηση των τιμολογίων καθώς ούτε η απερχόμενη ούτε η νέα κυβέρνηση θέλουν να πάρουν κοινωνικό κόστος.
Βέβαια εάν στο μέλλον όλες οι παρεμβάσεις για την ΔΕΗ δεν έχουν φέρει τα απαραίτητα αποτελέσματα θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση τιμολογίων αλλά είναι έσχατη λύση.

Τράπεζες λύσεις αλά ΣΥΡΙΖΑ

Στις τράπεζες η κυβέρνηση της ΝΔ εκ των πραγμάτων θα ακολουθήσει την πεπατημένη που χάραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Μέχρι τώρα πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν η πιο φιλική προς τους αμερικανούς αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδος.
Όμως η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν πολύ φιλική και προς τις τράπεζες σε θεσμικό πλαίσιο και ειδικά ανά τράπεζα.  
Ακόμη και η Εθνική που επιβαρύνθηκε με 55 εκατ από το ΛΕΠΕΤΕ με μια ομολογουμένως απαράδεκτη απόφαση έλαβε 113 εκατ τόκους ετησίως από τα 3 κρατικά ομόλογα που αντάλλαξαν το TITLOS το πρώην swaps της Goldman Sachs.
Οι λύσεις για τα NPEs που έχουν δρομολογηθεί αποκλείουν την πρόταση της ΤτΕ καθώς δεν μπορούν να μεταφερθούν προβληματικά δάνεια στο SPV της Κεντρικής Τράπεζας.
Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι το ιταλικό μοντέλο ή APS με παροχή κρατικών εγγυήσεων.
Η Eurobank, Πειραιώς και Εθνική θα χρησιμοποιήσουν το ιταλικό μοντέλο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εκτιμήσει ότι η πρόταση της ΤτΕ θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό 700 εκατ ευρώ ετησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης