Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Η οριακή αυτοδυναμία δεν είναι αρκετή για τη ΝΔ - Ο Μητσοτάκης θα χρειαστεί ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη

ING: Η οριακή αυτοδυναμία δεν είναι αρκετή για τη ΝΔ - Ο Μητσοτάκης θα χρειαστεί ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη
Την εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αναθεωρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2020, αλλά του 2021 - Σε κίνδυνο ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα λόγω αφορολόγητου ορίου
Στο συμπέρασμα ότι μια οριακή αυτοδυναμία δεν θα είναι αρκετή ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και αναδειχθεί νικητής των εκλογών της 7ης Ιουλίου) να καταφέρει να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα καταλήγουν αναλυτές της ING.
Με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σε 4σέλιδη ανάλυση της τράπεζας, που παρουσιάζει σήμερα (27/6/2019) το bankingnews.gr, επισημαίνεται ότι η ΝΔ ενδεχομένως να προηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ με 9 μονάδες φτάνοντας στο 37,5%.
«Αυτό το αποτέλεσμα φέρνει τη ΝΔ πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά πιστεύουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αναζητήσει ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη για να προωθήσει το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό του σχέδιο.
Δεν αναμένουμε ότι μια νέα κυβέρνηση υπό τον Μητσοτάκη δεν θα επιδιώξει αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων για τον προϋπολογισμό του 2020 αλλά για εκείνον του 2021... τροφή για σκέψη για τη νέα Κομισιόν» επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση.



Στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται επίσης αυτή τη φορά η Κομισιόν αποφάσισε να μην εμπλακεί στην προεκλογική περίοδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία έκθεση για την Ελλάδα (που  ολοκληρώθηκε πριν την ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), η Κομισιόν απλώς επεσήμανε τον κίνδυνο να μην τηρηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% μετά τα πρόσφατα μέτρα, σημειώνοντας επίσης επιβράδυνση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
«Αυτό πιθανόν να περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου» επισημαίνεται στην ανάλυση της ING.
«Μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου έχει γίνει σαφές ότι το μέγαλο θέμα θα είναι η οικονομία και ειδικότερα η μείωση των φόρων.
Την αρχή έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα εισάγει μια τροπολογία πριν τις εκλογές για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020.
Το ίδιο πρότεινε και η ΝΔ πριν τις ευρωεκλογές και -με τα δύο κόμματα να υποσχόνται επιπλέον φορολογική ελάφρυνση- είναι σαφές ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος σύντομα θα απειληθεί» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.


Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Παράλληλα, η ING σχολιάζει ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι πολύ κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.
Σε αυτό συνέβαλαν οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η μείωση του ΦΠΑ και η χορήγηση 13ης σύνταξης.
«Όσον αφορά τις προοπτικές, οι δείκτες της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης εξακολουθούν να δείχνουν ένα βαθμό αισιοδοξίας για τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι πλέον κοντά στο προ κρίσης επίπεδο και η μεταποίηση κατάφερε να αντιστρέψει μια πτωτική τάση που άρχισε τον Αύγουστο του 2018.
Η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών βελτιώθηκε επίσης αργά, ενδεχομένως αντικατοπτρίζοντας μια καλή ροή ζήτησης για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Η συνέχιση της ανάκαμψης των επενδύσεων θα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης.
Αυτό σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στο πιστωτικό μέτωπο.
Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να περιορίζουν τα NPEs με εντυπωσιακό ρυθμό, αλλά ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει πολύ υψηλός» αναφέρεται στην ανάλυση της ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης