Απόψεις - Άρθρα

Το φάρμακο για τη ΔΕΗ είναι οι αυξήσεις των τιμολογίων;

tags :
Το φάρμακο για τη ΔΕΗ είναι οι αυξήσεις των τιμολογίων;
Να πληρώνει ο χρήστης  και καταναλωτής  ή ο φορολογούμενος;
Ο φθηνός λαϊκισμός είναι καταστροφικός και το τίμημα πληρώνεται έστω  και με καθυστέρηση από τους πολίτες που τρέχουν να τον υιοθετήσουν. Πολλά  είναι τα παραδείγματα από την ελληνική πραγματικότητα.
Τελευταία πληρώνει το τίμημα του λαϊκισμού και το Ηνωμένο  Βασίλειο που  ακόμη  βρίσκεται στην απαρχή μιας καθοδικής πορείας.
Μία χώρα για να πατά γερά στα πόδια της χρειάζεται ένα ικανό τραπεζικό σύστημα και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.
Πως είναι δυνατόν να καταρρεύσει  η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού η οποία  συμμετέχει στην παραγωγή ρεύματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.
Στην  Ελλάδα  όλα μπορούν να συμβούν όταν χαθεί το μέτρο η λογική και κυρίως  κυριαρχεί ο φθηνός λαϊκισμός.
Ποιος ή ποια κυβερνητική  πολιτική θα υπογράψει για να  βγει η  ΔΕΗ  από  την πρίζα;   
Κανένας και ποτέ με τις παρούσες συνθήκες.
Άρα πρέπει να αναζητηθούν οι βέλτιστες λύσεις έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα ρευστότητας που έχει η κρατική  επιχείρηση.
Τα προβλήματά της στο μέγιστο βαθμό προήλθαν από τις κυβερνητικές  επιλογές  στον παρόντα χρόνο  όπως και του παρελθόντος.
Ο φόβος  ανάληψης του πολιτικού κόστους από τις εκάστοτε κυβερνήσεις έφεραν  τη ΔΕΗ εδώ που την έφεραν.
Όταν  οι διοικήσεις δεν μπορούν να χαράξουν τη δική τους  στρατηγική και απαιτείται  έγκριση από την πολιτική ηγεσία, εύλογα η εταιρεία θα  …σέρνεται  και δικαιολογημένα  έφθασε στο σημείο που έφθασε.            
Η νέα κυβέρνηση  που θα προκύψει  από τις εκλογές της 7η  Ιουλίου πρέπει να είναι αποφασισμένη και κυρίως  να διαγράψει από τη σκέψη της το πολιτικό  κόστος.
Άλλωστε η πολιτική κυβερνάται από τα  γεγονότα  και όχι η πολιτική  τα γεγονότα.
Στο ενδεχόμενο  να συνεχισθεί το κουκούλωμα των προβλημάτων  ή  προτιμήσουν  να τα βάλλουν κάτω από το χαλί, σίγουρα  η χώρα θα μείνει χωρίς ρεύμα.
Η προοπτική πώλησης μονάδων παραγωγής ενέργειας και υδροηλεκτρικών μονάδων, είναι μια περίπλοκη υπόθεση  που δεν θα φέρει  τα  αναμενόμενα διότι  ποιος  θα  δώσει τα λεφτά του όταν δεν θα μπορεί να φτιάξει τα δικά  του τιμολόγια;  
Είναι προτιμότερο  η νέα κυβέρνηση  να δώσει το «φάρμακο»  στην επιχείρηση  που είναι  η αύξηση των τιμολογίων ρεύματος και σε συνδυασμό  με το κυνήγι των οφειλετών  να ανεβάσουν την προσδοκία των εσόδων.
Αξίζει  να σημειωθεί ότι η σημερινή διοίκηση Παναγιωτάκη είχε υποβάλει ανάλογο αίτημα στον αρμόδιο  υπουργό  Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος το απέρριψε διότι απλά  φοβήθηκε  το πολιτικό  κόστος  καθώς  η χώρα είχε εισέλθει  σε προεκλογική  περίοδος.
Όμως η  νέα κυβέρνηση θα έχει νωπή λαϊκή εντολή και άπλετο χρόνο  για να  αναθεωρήσει στη συνέχεια την τιμολογιακή πολιτική.  
Ποσό εφικτό  είναι  η νέα  κυβέρνηση να  πάρει τόσο δύσκολές  αποφάσεις όταν  η κοινή  γνώμη δεν θέλει  να ακούει για  αυξήσεις τιμολογίων. Αίσθηση έκανε  η τοποθέτηση δημοσιογράφου  της  κρατικής  τηλεόρασης  που ζήτησε από τον  Νίκο Φίλη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και  τον  Κωστή  Χατζηδάκη  βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να δεσμευτούν ότι  δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια ρεύματος.
Ο έγκριτος δημοσιογράφος  πιθανόν να ελπίζει στα εύρωστα κρατικά ταμεία  κα στους φορολογούμενους  να  αναλάβουν  το πρόβλημα  και όχι οι καταναλωτές και χρήστες της ηλεκτρικής ενέργειας.
Με ανάλογες προσεγγίσεις  σίγουρα  θα ξεμείνουμε από ρεύμα.
Αν κάποιοι αναζητούν να μάθουν πώς έφθασε η ΔΕΗ  σε αυτό το σημείο  υπάρχει η επιλογή  της εξεταστικής της Βουλής να βρει τους υπεύθυνους και να  τους  στείλει  στη  Δικαιοσύνη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης