Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carstens (BIS): Οι κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα «όπλα» για τις περιόδους ύφεσης

Carstens (BIS): Οι κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα «όπλα»  για τις περιόδους ύφεσης
Παρότρυνε τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν στην αύξηση των επιτοκίων ή τουλάχιστον να απομακρυνθούν από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης
Προτροπή προς τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου να διατηρήσουν τα «πυρομαχικά» τους για πιο σοβαρές περιόδους ύφεσης και όχι να τα εξαντλήσουν για την επιτάχυνση της ανάπτυξης απηύθυνε ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), Agustin Carstens.
Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της BIS, ο Carstens δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά τι θα γίνει στο μέλλον και οι επόμενες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν με φειδώ.
«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε κάποιο περιθώριο ελιγμών για πιο σοβαρές περιόδους ύφεσης», σημείωσε.
Το μήνυμα αυτό έρχεται λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη επιβεβαίωση της στροφής της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και τη μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία.
Η Ιαπωνία και η Κίνα εξεδήλωσαν την πρόθεσή τους να ακολουθήσουν μία πολιτική κινήτρων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σταμάτησε την αγορά ομολόγων τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια ακόμη πιο βαθιά στο αρνητικό έδαφος.
Ενώ οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν επηρεάσει το οικονομικό κλίμα, πολλές αναπτυγμένες χώρες έχουν ανακάμψει σε δυνητικούς ή υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, δήλωσε ο Carstens.
Ο πληθωρισμός ήταν ως επί το πλείστον όχι τόσο μακριά από τους στόχους που έχουν τεθεί, παρατηρεί το Reuters.
«Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο ως δικλείδα ασφαλείας παρά ως μια αιχμή του δόρατος μιας στρατηγικής που θα οδηγήσει σε υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη», σημείωσε ο επικεφαλής της BIS.
Επίσης, προειδοποίησε ότι η συνεχής χρήση πολιτικών όπως οι αρνητικοί ρυθμοί ή η ποσοτική χαλάρωση είναι λιγότερο αποτελεσματικές.
«Ποια πολιτική κινήτρων θα ακολουθήσετε, αν μειωθούν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης;», διερωτήθηκε ο Carstens.
Το μήνυμα για τη διατήρηση των  «πυρομαχικών» από το BIS δεν προκαλεί έκπληξη.
Παρότρυνε τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν στην αύξηση των επιτοκίων ή τουλάχιστον να απομακρυνθούν από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το κεντρικό μήνυμα της ετήσιας έκθεσης της BIS είναι να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ της νομισματικής πολιτικής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και των μακροπροληπτικών μέτρων που περιλαμβάνουν τη ρύθμιση των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο Carstens δήλωσε επίσης ότι το πιθανό βραχυπρόθεσμο κέρδος από τη μείωση του κόστους δανεισμού έπρεπε να εξισορροπηθεί με τους «δυνητικούς κινδύνους όσον αφορά στην λανθασμένη κατανομή περιουσιακών στοιχείων και την εσφαλμένη τιμολόγηση περιουσιακών στοιχείων και τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
Ο Claudio Borio, επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS, αναγνώρισε ότι οι αγορές είχαν εξαρτηθεί από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και η απομάκρυνσή τους από αυτή θα μπορούσε να τους προκαλέσει «συμπτώματα στέρησης».
Μετά από την έντονη κριτική του Trump στη Fed τόνισε επίσης τη σημασία της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.
«Η αυτονομία των κεντρικών τραπεζών είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα και είναι ένα πλεονέκτημα που τείνει να απειληθεί όταν είναι πιο απαραίτητο», δήλωσε στο Reuters.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης