Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

ΥΓΕΙΑ: Πρωτοποριακή τεχνική για αναίμακτη θεραπεία στένωσης της κοινής μηριαίας αρτηρίας

tags :
ΥΓΕΙΑ: Πρωτοποριακή τεχνική για αναίμακτη θεραπεία  στένωσης της κοινής μηριαίας αρτηρίας
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόστηκε νέα μέθοδος αναίμακτης θεραπείας
Με επιτυχία εφαρμόστηκε στο ΥΓΕΙΑ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, νέα μέθοδος αναίμακτης θεραπείας για αντιμετώπιση στένωσης της κοινής μηριαίας  αρτηρίας, από τον κ. Σταύρο Καλλιάφα  και την ομάδα της Α΄Aγγειοχειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ.
Η κοινή μηριαία αρτηρία είναι η αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα το πόδι και βρίσκεται στην βάση του μηρού (βουβωνική χώρα).
Λόγω της θέσης της προσβάλλεται από βαριά αθηρωμάτωση με εκτεταμένη ασβέστωση (σκληρή αθηρωματική πλάκα).
Στην περιοχή αυτή, απαγορεύεται η χρήση stent και η απλή αγγειοπλαστική -λόγω της ασβέστωσης- δεν είναι επιτυχής, με αποτέλεσμα η συνήθης επιλογή να είναι η ανοικτή επέμβαση.
Σε αυτούς τους ασθενείς,  η χρήση του κατευθυνόμενου αθηροτόμου τελευταίας γενιάς  επιτρέπει την αναίμακτη θεραπεία και αποφεύγει την ανοικτή επέμβαση.
Με τη χρήση του κατευθυνόμενου αθηροτόμου τελευταίας γενιάς, αφαιρέθηκαν μεγάλα κομμάτια από την αθηρωματική πλάκα, με αποτέλεσμα να πετύχει  η απλή αγγειοπλαστική που έγινε αμέσως και να μην χρειαστεί  η τοποθέτηση stent (νάρθηκα).
Η επέμβαση έγινε με τοπική αναισθησία, ανώδυνα και με νοσηλεία μιας ημέρας.
Δυο ημέρες μετά το ανωτέρω περιστατικό, χρησιμοποιήθηκε ο αθηροτόμος τελευταίας γενιάς, σε δεύτερο ασθενή, και έγινε επιτυχημένη επέμβαση χωρίς stent στην ιγνυακή αρτηρία.
Ο κ. Σταύρος Καλλιάφας – Διευθυντής της Α’ Αγγειοχειρουργικής κλινικής του ΥΓΕΙΑ, σημείωσε ότι: «Οι τεχνικές βελτιώσεις του κατευθυνόμενου αθηροτόμου τελευταίας γενιάς, έλυσαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι προηγούμενοι σε μεγάλα αγγεία.
Σήμερα, η  χρήση του ενδείκνυται  τόσο στην αντιμετώπιση στένωσης της κοινής μηριαίας  αρτηρίας, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις επαναιμάτωσης των κάτω άκρων σε αγγεία όπου η χρήση stent καλό είναι να αποφεύγεται, όπως το αγγείο της ιγνυακής αρτηρίας» ενώ παράλληλα τόνισε: «η Α΄ Αγγειοχειρουργική κλινική του ΥΓΕΙΑ, είναι πάντα πρωτοπόρος στην αναίμακτη θεραπεία των αγγειακών παθήσεων, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες αναίμακτες αγγειακές τεχνικές οι οποίες επιτρέπουν την ανώδυνη, ασφαλή και άμεση θεραπεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγγειακών ασθενών».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης