Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Pyatt (ΗΠΑ): Στηρίζουμε τις ενέργειες της Ελλάδας για τη μείωση της έντασης με την Τουρκία

Pyatt (ΗΠΑ): Στηρίζουμε τις ενέργειες της Ελλάδας για τη μείωση της έντασης με την Τουρκία
Γνωρίζουμε πολύ καλά τις αβεβαιότητες που έρχονται από την Άγκυρα υποστήριξε ο πρέσβης των ΗΠΑ
Την θέση ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις ενέργειες της Ελλάδας για τη μείωση της έντασης με την Τουρκία διατύπωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις αβεβαιότητες που έρχονται στην περιοχή από την Άγκυρα.
«Το μήνυμά μας είναι μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και στις ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με την Τουρκία για τη μείωση της έντασης και την προώθηση του διαλόγου» υποστήριξε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Pyatt, ο οποίος επεσήμανε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά τις αβεβαιότητες που έρχονται από την Άγκυρα, αλλά εκτιμούμε πολύ τα βήματα που έχουν γίνει τόσο από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το υπουργείο Άμυνας, τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άλλα σχετικά μέτρα»
«Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή την πολιτική περίοδο στην Ελλάδα, με τις σε υψηλούς τόνους συζητήσεις και τις εθνικές εκλογές, η Τουρκία είναι ένα ζήτημα πάνω στο οποίο οι πολίτες μιλούν με μία φωνή.
Κι αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης» τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ, ο οποίος σχετικά με το ζήτημα της επικείμενης απόκτησης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, σημείωσε ότι «παραμένουμε πολύ ανήσυχοι».
Ερωτηθείς για το τι ειπώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Trump – Erdogan στο περιθώριο της G20 ο Αμερικανός πρέσβης είπε πως δεν θα κάνει εικασίες.
«Νομίζω ότι είδατε μια σαφή επανάληψη από την πλευρά του Λευκού Οίκου, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σχετικά με τη μεγάλη ανησυχία μας για τη συναλλαγή σχετικά με τους S-400 και την ασυμβατότητα μεταξύ αυτού και της επιθυμίας της Τουρκίας να αποτελέσει τμήμα του προγράμματος F-35» είπε ο κ.Pyatt, ο οποίος σχετικά με τα ενεργειακά, αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Δυτικά Κρήτης», επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα «μεγάλο βήμα προόδου».
Στην ερώτηση, δε, εάν μπορεί η Ελλάδα να καταστεί μεγάλος ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος στο άμεσο μέλλον, απάντησε πως «συμβαίνει ήδη», υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη θέση της Βόρειας Ελλάδας στην όλη προσπάθεια.
«Η Βόρεια Ελλάδα είναι στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας με τον αγωγό TAP, τον IGB που ξεκινάει τώρα, την πρόοδο του FSRU (σ.σ. πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη και τις ενεργειακές υποδομές διασύνδεσης μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Μακεδονίας.
Βλέπετε πως η Βόρεια Ελλάδα τοποθετείται στο κέντρο αυτού του ευρύτερου οράματος να καταστεί η Ελλάδα βασικός εταίρος στην οικοδόμηση της ενεργειακής διαφοροποίησης και της ενεργειακής ασφάλειας κατά μήκος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα, ο Pyatt υπογράμμισε ότι «είναι σταθερή 100%», διευκρινίζοντας πως «δεν είναι μια σχέση που αφορά προσωπικότητες ή μεμονωμένα πολιτικά κόμματα», αλλά «μια σχέση μεταξύ των δύο εθνών, των δύο λαών μας».
«Νομίζω πως το έχουμε καταδείξει ξεκάθαρα αυτό τα τελευταία χρόνια, και είμαι πεπεισμένος πως αν η αντιπολίτευση αναδειχθεί νικήτρια (στις εκλογές), αν οι Έλληνες πολίτες επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε με πολύ δυναμικό τρόπο τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών μας, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγικού διαλόγου, που είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη βάση των κατευθυντήριων που δόθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Pyatt.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης