Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διαψεύδει η ΝΔ τα σενάρια πιστοληπτικής γραμμής μετά τις δηλώσεις Παπαδημητρίου - Τσίπρας: Να απαντήσει ο Μητσοτάκης

Διαψεύδει η ΝΔ τα σενάρια πιστοληπτικής γραμμής μετά τις δηλώσεις Παπαδημητρίου - Τσίπρας: Να απαντήσει ο Μητσοτάκης
Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής, τόνισε η κ. Ζαχαράκη
(upd3) Κάθε ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής απέκλεισε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του κόμματος Μπάμπη Παπαδημητρίου, οι οποίες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι αποκαλύφθηκε το κυβερνητικό σχέδιο Μητσοτάκη και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση αν αυτό είναι το σχέδιο του.
«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αφήνουν ανοικτή την κερκόπορτα να γυρίσουμε πίσω.
Μας είπε σήμερα ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να πάρει αυτά τα λεφτά από το μαξιλάρι της ρευστότητας για να τα δώσει στις τράπεζες και ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε γραμμή προληπτικής στήριξης, κάτι που εμείς αποφύγαμε με μάχη όταν επέμενε ο κ. Στουρνάρας.
Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων αρχίζει να αποκαλύπτεται σιγά σιγά.
Αυτό σημαίνει νέο μνημόνιο.
Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει:
Είναι το σχέδιό του αυτό;
Να οδηγήσει τη χώρα σε πιστοληπτική γραμμή;
Αν είναι αυτό, πρέπει να το πει στον λαό.
Αν δεν είναι αυτό, πρέπει με καθαρό τρόπο να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου.
Αν δεν δώσει απάντηση, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το δεδομένο και ο λαός πρέπει να το ξέρει πολύ καλά ότι το σχέδιο είναι το 4ο μνημόνιο» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κοινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας με τους Οικολόγους Πράσινους, όπου και ανακοίνωσε την εκλογική τους συμπόρευση.
Κατά την ομιλία του ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική συμπόρευση με τους Οικολόγους Πράσινους διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε κοινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας με τους Οικολόγους Πράσινους, όπου και ανακοίνωσε την εκλογική τους συμπόρευση.

Τσακαλώτος: Έχει καταλάβει η ΝΔ τι σημαίνει προληπτική γραμμή και «μαξιλάρι ασφαλείας»;

«Τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από την ΝΔ έχουμε να δούμε από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τις θέσεις της ΝΔ για ταμειακά διαθέσιμα, με αφορμή τις δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, μετά τη «σαφήνεια» που έχει δείξει η Νέα Δημοκρατία για τη φορολογία και το ασφαλιστικό, όπου σχεδόν κάθε μέρα αλλάζουν οι θέσεις, τα προτεινόμενα μέτρα και ο χρόνος εφαρμογής τους, πλέον βλέπουμε την ίδια σαφήνεια και για τα ταμειακά διαθέσιμα.  
«Πριν λίγες μέρες, ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα επιστρέψει το «μαξιλάρι ασφαλείας».
 Σήμερα, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου δήλωσε ότι σε περίπτωση νίκης της ΝΔ «θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή».
Μάλιστα, ο κ. Παπαδημητρίου διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν συνεπάγεται νέο πρόγραμμα. Προφανώς δεν έχει διαβάσει ποτέ τι προβλέπει η συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης», τονίζει.
Και εξηγεί ότι «σύμφωνα, λοιπόν, με την παρ. 3 του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ «το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή– σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ – να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ μνημόνιο κατανόησης («ΜΚ») όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής.
Το περιεχόμενο του ΜΚ αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί».
«Τέσσερις  μέρες λοιπόν πριν τις εκλογές, δεν έχουμε ιδέα αν έχει καταλάβει η ΝΔ:
Α) Τι είναι, πώς αποκτήθηκε και ποια είναι η χρησιμότητα του «μαξιλαριού ασφαλείας».
Β) Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και τι όρους περιλαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή.
Αυτή την πιστωτική γραμμή εμείς αποφύγαμε και ως αποτέλεσμα η αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ακριβώς επειδή με το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 34 δις €, η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι καλυμμένη για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από την ΝΔ έχουμε να δούμε από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δραγασάκης: Αποτελεί εθνική γραμμή άμυνας το απόθεμα ρευστότητας

Εθνική γραμμή άμυνας για το μέλλον, χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, το απόθεμα ρευστότητας, ζητώντας να κατοχυρωθεί θεσμικά.
Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «Το απόθεμα ρευστότητας, το "μαξιλάρι ασφαλείας", δημιουργήθηκε από την κυβέρνησή μας για τη θωράκιση της χώρας έναντι εξωτερικών κινδύνων και την αποφυγή νέων Μνημονίων και πιστοληπτικής γραμμής.
Αυτός ο στόχος όχι μόνο δεν πρέπει ν' αλλοιωθεί, αλλά και να κατοχυρωθεί θεσμικά, καθώς αποτελεί μια εθνική γραμμή άμυνας για το μέλλον».

Ζαχαράκη: Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο

«Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής, ο Παπαδημητρίου μπορεί να εκφράζει τα σενάρια που υπήρχαν πέρυσι στο δημόσιο διάλογο εμείς είμαστε σαφείς δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής στήριξης αλλά ούτε και χρήσης για τα κόκκινα δάνεια.
Για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους έχουμε δικό μας σχέδιο το σχέδιο δευτερη ευκαιρία και 120 δόσεις βελτιωμένες όπως τις έχουμε παρουσιάσει», δήλωσε η κ. Ζαχαράκη.
Νωρίτερα σήμερα, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα προσφύγει στη λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
«Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες εποπτεύονται γενικώς από τη Φρανκφούρτη.
Η εποπτεία λέει ότι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών και τις εμποδίζει να κάνουν πιο καλά τη δουλειά τους θα απορροφηθούν το 2022-2023.
Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι, 37 δισ. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό.
Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή.
Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν και αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Real FM.
Και πρόσθεσε: Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Draghi και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί.
Αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάσαμε το 2015 για αυτό η ελληνική οικονομία παρέμεινε κλειδωμένη την ώρα που οι άλλες πήγαιναν καλά.
Γιατί να πάει καλά η Πορτογαλία, τι παραπάνω έχουν από μας;
Σε ερώτηση εάν η πιστοληπτική γραμμή σημαίνει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου απάντησε:
«Όχι, είναι αυτό που παίρνεις όταν είσαι σε μεταμνημονιακή κατάσταση.
Διαλέχτηκε κάτι για την Ελλάδα, που φτιάχτηκε μόνο για εμάς.
Το έφτιαξε ο κ. Τσίπρας, επειδή δεν καταλαβαίνει οικονομικά, επειδή δεν νιώθει πως λειτουργεί το σύστημα.
Στα οικονομικά ακολουθούσε τη συνταγή του Μνημονίου».

Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ): Ξεκάθαρη αναφορά Παπαδημητρίου σε πιστοληπτική γραμμή

«Ο κ. Παπαδημητρίου έκανε μια πολύ καθαρή δήλωση, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Είπε ξεκάθαρα ότι οι ίδιοι θα σχεδιάσουν, εάν έρθουν στη διακυβέρνηση, την πιστοληπτική γραμμή στήριξης», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ 1 για τη δήλωση του υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, προσθέτοντας πως αυτή σημαίνει «εθελοντική επιστροφή σε ένα κλουβί επιτροπείας».
«Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης είναι κάτι αρκετά συγκεκριμένο και δεν είναι κάτι που φτιάχνεται αναλόγως πως το επιθυμεί ο καθένας. Στην πραγματικότητα σημαίνει νέες αιρεσιμότητες, άρα και νέα μέτρα, νέα προαπαιτούμενα και ενδεχομένως νέες πολιτικές λιτότητας, νέα επιτροπεία, νέα παρακολούθηση. Πρακτικά μιλάμε για μια τοποθέτηση από την πλευρά της ΝΔ για μια εθελοντική επιστροφή σε ένα κλουβί επιτροπείας», εκτίμησε η κ. Αχτσιόγλου.
Σε ερώτηση αν έχει ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης η Ελλάδα, απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, μετά την καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 και παρατήρησε: «Είναι αυτονόητο πως η χώρα δεν έχει μια τέτοια ανάγκη. Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο και αυτή είναι η τεράστια διαφορά. Καθαρή έξοδος σημαίνει πως η χώρα πέραν του να επιτυγχάνει τους στόχους που έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα, κατά τα λοιπά τις πολιτικές τις σχεδιάζει η ίδια και επομένως δεν έχουμε μία παρέμβαση των θεσμών επί των πολιτικών, έχουμε μόνο έναν έλεγχο επίτευξης στόχων. Η ΝΔ μιλούσε από τότε για πιστοληπτική γραμμή και διαψεύστηκε».
Η κ. Αχτσιόγλου κάλεσε τη ΝΔ να πει πολύ καθαρά στον ελληνικό λαό εάν επιθυμεί επιστροφή σε μια περίοδο εποπτείας και επιτροπείας και παρατήρησε: «Οι πολίτες καταλαβαίνουν πως με την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον Αύγουστο και μετά, δεν έχουμε μέτρα λιτότητας, δεν έχουμε έλεγχο των πολιτικών που εφαρμόζουμε και γι' αυτό μπορέσαμε αν ξεκινήσουμε να υλοποιούμε θετικά μέτρα για την κοινωνία».
Είπε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε άδεια ταμεία το 2015 και διαμόρφωσε σήμερα ένα απόθεμα της τάξης των 35-36 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τζανακόπουλος: Αποκαλύφθηκε το σχέδιο Μητσοτάκη

Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για νέο Μνημόνιο με πιστοληπτική γραμμή στήριξης αποκάλυψε ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Α΄Αθήνας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με ανάρτηση του στο twitter.
«Τα χρήματα από το χρηματοδοτικό μαξιλάρι στις Τράπεζες & η χώρα σε νέο Μνημόνιο με πιστοληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM».
Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη που αποκάλυψε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, πρώην ανεξάρτητος οικονομικός σχολιαστής και νυν υποψήφιος με τη ΝΔ", έγραψε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παππάς: Η ΝΔ ζητά πιστοληπτική γραμμή στήριξης, επιστροφή σε καλυμμένα ή απροκάλυπτα μνημόνια

Την θέση ότι η ΝΔ ζητά πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή επιστροφή σε καλυμμένα ή απροκάλυπτα μνημόνια διατύπωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου.
«Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο υποψήφιος βουλευτής της, ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, λένε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή, σε καλυμμένα ή απροκάλυπτα μνημόνια.
Η  μόνη ψήφος που μπορεί να ανασχέσει την πιθανότητα να κάνουμε ένα μεγάλο πισωγύρισμα και να γυρίσουμε στις πολιτικές ή ακόμα και στο ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, ελέω εκλογικού νόμου» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Flash 99,4» ο κ.Παππάς, ο οποίος επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στη ΝΔ και για την πρόταση της για το ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για «χυδαία μπίζνα» και «τραπεζική του θανάτου», ενώ έθεσε το ερώτημα «αν θέλουμε να γίνουμε μία Ασπίς Πρόνοια, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης