Οι κορυφαίες ελλείψεις πόρων είναι προ των πυλών - Η ανθρωπότητα είναι ανέτοιμη να τις αντιμετωπίσει

Οι κορυφαίες ελλείψεις πόρων είναι προ των πυλών - Η ανθρωπότητα είναι ανέτοιμη να τις αντιμετωπίσει
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ανθρωπότητα καταναλώνει πόρους σήμερα 50% γρηγορότερα από ό, τι μπορούν να αναπληρωθούν
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ανθρωπότητα καταναλώνει πόρους σήμερα 50% γρηγορότερα από ό, τι μπορούν να αναπληρωθούν.
Το RT.com ρίχνει μια ματιά στο εγγύς μέλλον των «κρυφών» κρίσεων εφοδιασμού πόρων.

ΉλιοΕνώ το στοιχείο ηλίου είναι άφθονο στο σύμπαν (δεύτερο πίσω μόνο από το υδρογόνο) δεν είναι άφθονο στη Γη, οπότε δεν μπορούμε απλά να αυξήσουμε την παραγωγή όταν οι άνθρωποι καταλάβουν ότι έχει σχεδόν εξαντληθεί.
Δεν υπάρχουν επίσης συγκρίσιμα υποκατάστατα για το ήλιο, στοιχείο που επιτρέπει στην ανθρωπότητα να διατηρεί θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν (-273,15 C, -459,67 F) και είναι απαραίτητη για την επιστημονική, βιομηχανική και ιατρική έρευνα.
Το ήλιο είναι απαραίτητο και παρόλα αυτά ελάχιστά έως καθόλου μέτρα έχουν ληφθεί μέτρα για την αποτροπή της έλλειψης του ήλιου.
Το ήλιο σχηματίζεται μέσω της αποσάθρωσης ραδιενεργών υλικών όπως το ουράνιο και το θόριο και μπορεί συχνά να βρεθεί σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά το διαχωρισμό του από το φυσικό αέριο είναι απαγορευτικά δαπανηρό σε πολλές περιπτώσεις.
Ως αποτέλεσμα, το κόστος του ηλίου αυξήθηκε κατά 250% τα τελευταία χρόνια.
Είναι τόσο σημαντικό που περιλαμβάνεται στον κατάλογο στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ που είναι κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια.

ΆμμοςΗ άμμος είναι το κύριο συστατικό στο σκυρόδεμα, την άσφαλτο και το γυαλί, καθώς και άλλα δομικά υλικά, ενώ αποτελεί επίσης αναπόσπαστο μέρος του πυριτίου που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ηλεκτρονικών.
Χάρη στην επανάσταση της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) , η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει επίσης επιταχύνει τη ζήτηση για άμμο.
Είναι ο δεύτερος πιο χρησιμοποιούμενος πόρος στον πλανήτη πίσω από το νερό.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζουν στις πόλεις μέχρι το 2050, γεγονός που θα απαιτήσει μαζική αύξηση των έργων κατασκευής και υποδομής, τα οποία θα απαιτήσουν τεράστιες ποσότητες άμμου.
Επιπλέον, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σε όλο τον κόσμο θα απαιτήσει ακόμη περισσότερη άμμο, καθώς τα φράγματα από σκυρόδεμα είναι τα πιο χρήσιμα για την εξουδετέρωση των παράκτιων πλημμυρών.
Όταν η άμμος εξάγεται από τις κοίτες ποταμών και τις ακτές, εντούτοις, επιδεινώνει περαιτέρω τις πλημμύρες, οδηγώντας σε έναν φαύλο κύκλο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα συγκεκριμένο είδος άμμου χρησιμοποιείται στη βιομηχανία κατασκευών, η άμμος η οποία περιέχει ένα διαφορετικό, ακανόνιστο μείγμα κόκκων, σε αντίθεση με τους λεπτότερους, στρογγυλεμένους και ενιαίου μεγέθους κόκκους άμμου που βρέθηκαν στις ερήμους του πλανήτη, όπως η Σαχάρα.

ΦώσφοροςΟ φώσφοροςς (phosphorus) αμέταλλο χημικό στοιχείο που βρίσκεται σε δυο κύριες αλλομορφές, το λευκό φωσφόρο και τον ερυθρό φωσφόρο, αλλά εξαιτίας της μεγάλης του δραστικότητας, ο φωσφόρος δεν έχει βρεθεί ποτέ ως ελεύθερο χημικό στοιχείο στη Γη.
Αντίθετα, ο φωσφόρος περιέχεται σε ορυκτά και σχεδόν πάντα βρίσκεται στην ανώτερη οξειδωτική βαθμίδα του, δηλαδή στην +5, σε ανόργανα φωσφορικά πετρώματα.
Ο βράχος φωσφορικών αλάτων, βρίσκεται μόνο σε λίγες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας και του Μαρόκου, αποτελεί στοιχείο ζωτικής σημασίας για τα λιπάσματα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μελλοντικής επισιτιστικής ασφάλειας της ανθρωπότητας.
Και τελειώνει.
Μόνο το Μαρόκο ελέγχει τα τρία τέταρτα των υπόλοιπων αποθεμάτων φωσφορικών αλάτων παγκοσμίως και η στιγμή που θα κορυφωθεί η κατανάλωσή του αναμένεται να εμφανιστεί κάποια χρονική περίοδο μεταξύ 2035 και 2075 με βάση εκτιμήσεις που χρησιμοποιούν τρέχοντα και προβλεπόμενα επίπεδα κατανάλωσης.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει γνωστό υποκατάστατο του φωσφόρου στην παραγωγή τροφίμων. Δεν μπορεί να παραχθεί ή να συντεθεί σε εργαστήριο. Μια ξαφνική άνοδος των τιμών φωσφορικών κατά 800% το 2008 οδήγησε σε ταραχές των αγροτών και αυτοκτονίες σε χώρες του κόσμου.
Ωστόσο, οι κάπως καλές ειδήσεις είναι ότι ο φώσφορος μπορεί να ανασυρθεί μετά τη χρήση και να επανακυκλοφορήσει πολλές φορές (σε λογική βάση) όταν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικές τεχνικές για την απομάκρυνση του από τα ζωικά και τα ζωικά απόβλητα και τα υπολείμματα τροφίμων και καλλιεργειών.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS