Politico: Σφοδρή κόντρα στο Κογκρέσο για τα επίπεδα δανεισμού - Πιθανό νέο κυβερνητικό «shutsown» στις ΗΠΑ

Politico: Σφοδρή κόντρα στο Κογκρέσο για τα επίπεδα δανεισμού - Πιθανό νέο κυβερνητικό «shutsown» στις ΗΠΑ
Politico: Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ υπέρ της αύξησης της οροφής δανεισμού πριν από τις διακοπές του Κογκρέσου τον Αύγουστο του 2019 - Πρωταγωνιστικός είναι κι ο ρόλος της Pelosi
Ο υπουργός των Οικονομικών S. Mnuchin παροτρύνει το Κογκρέσο να αυξήσει την οροφή του επιπέδου δανεισμού, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, σύμφωνα με το Politico.
Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ προειδοποίησε ότι ίσως χρειαστεί να γίνει αυτό πριν από τις διακοπές του Αυγούστου κι ενώ οι διαπραγματεύσεις για ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας για τον προϋπολογισμό, βρίσκονται σε τέλμα.
Ο Mnuchin συμμετέχει στην ομάδα των διαπραγματευτών του προέδρου Trump που συναντήθηκαν χθες στο Καπιτώλιο με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την πιθανή εξεύρεση ενός τρόπου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτουν οι Δημοκρατικοί, πριν εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία μιας σειράς σημαντικών χρονικών προθεσμιών για τις δαπάνες και τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.
Οι συμμετέχοντες στην χθεσινή (10/7) συνάντηση δήλωσαν μετά την ολοκλήρωσή της, ότι η επίτευξη μιας διετούς συμφωνίας για τον προϋπολογισμό εξαρτάται τόσο από τον Mnuchin, όσο κι από την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής N. Pelosi.
Η Pelosi δεν έλαβε μέρος στην συνάντηση, αλλά είχε επικοινωνία με τον Mnuchin μέσα στην εβδομάδα.
Οι ηγέτες στο Κογκρέσο ελπίζουν στην -προς τα επάνω- αναθεώρηση του επιπέδου χρέους, καθώς το όριο που υπάρχει σήμερα, αναμένεται ότι θα έχει ξεπεραστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, η στασιμότητα των διαπραγματεύσεων για τις δαπάνες ανέδειξε την προοπτική αύξησης του επιπέδου δανεισμού, ξεχωριστά από τις προσπάθειες για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μετά από τον Σεπτέμβριο, ώστε να αποφευχθεί η αυτόματη μείωση δαπανών στον προϋπολογισμό που είναι γνωστή ως «sequestration».
«Όλοι γνωρίζουν ότι γίνεται μία εξωτερική προσπάθεια στις συζητήσεις για την οροφή του δανεισμού κι ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο [προβληματισμού]..., ίσως χρειαστεί να κάνουμε κάτι πριν φύγουν όλοι [για τις καλοκαιρινές διακοπές]» δήλωσε ο Mnuchin στους δημοσιογράφους, μετά την χθεσινή συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων.
Σε ερώτηση αν επιθυμεί κάποια ενέργεια πριν από τις διακοπές του Αυγούστου, ο Mnuchin απάντησε «θα προτιμούσα να τους δω να ψηφίζουν κάτι».
Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο ελπίζουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας για τον προϋπολογισμό η οποία θα περιλαμβάνει κι μία νέα οροφή δανεισμού, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της ψήφισης της.
Η επιλογή ψήφισης μιας ξεχωριστής συμφωνίας για το επίπεδο της οροφής δανεισμού θα αποτελέσει την «τελευταία λύση» συμβιβασμού των απόψεων μεταξύ των συντηρητικών και των προοδευτικών μελών του Κογκρέσου που αντιπαθούν τον πρόεδρο Trump, σύμφωνα με την εκτίμηση του ηγετικού στελέχους της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Τζον Θουν.
Ο Mnuchin, ο υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου M. Malveini κι ο υπηρεσιακός Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Προϋπολογισμού E. Woout συμμετείχαν στην χθεσινή συνάντηση με τον ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία M. MacKonell, αλλά και τον ηγέτη της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων C. MacKarthi.
Η συνάντηση έγινε χθες το απόγευμα στο γραφείο του MacKonell.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την συνάντηση αυτή, ως μία «πολύ καλή συζήτηση».
Ωστόσο, δεν υπήρξαν ενδείξεις για κάποια σημαντική εξέλιξη, καθώς οι Δημοκρατικοί επιμένουν να ασκούν πιέσεις για την αύξηση των εσωτερικών δαπανών, σε επίπεδα μεγαλύτερα από τις προθέσεις της κυβέρνησης Trump.
Ο Mnuchin αναμένεται ότι θα συνομιλήσει τηλεφωνικά σήμερα με την Pelosi, για το ζήτημα του προϋπολογισμού και της επιδιωκόμενης συμφωνίας.
Οι δύο τους μίλησαν και την Τρίτη, με την Pelosi να απορρίπτει την ιδέα περισσότερων συναντήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης Trump, προκειμένου να αντιστραφεί η στασιμότητα των διαπραγματεύσεων.
Η διμερής συμφωνία για τον προϋπολογισμό από τον πρώτο χρόνο της προεδρίας Trump εκπνέει τον Σεπτέμβριο, με το κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικάνους να εντοπίζεται στον καθορισμό του επιπέδου των δαπανών.
Τόσο η Pelosi, όσο κι ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, T. Schoomer επιδιώκουν την αύξηση των εσωτερικών δαπανών σε αντάλλαγμα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Η κυβέρνηση Trump απορρίπτει τις προσπάθειες συμβιβασμού, αντιπροτείνοντας το «πάγωμα» των δαπανών για ένα χρόνο. Ωστόσο, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία εκτιμούν ότι η πρόταση της κυβέρνησης έχει τις ίδιες αρνητικές συνέπειες με την πιθανή εφαρμογή των αυτόματων περικοπών στις δαπάνες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS