Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας (ΤτΕ): Περιθώρια συμβιβαστικής λύσης με τους θεσμούς για τα πρωτογενή πλεονάσματα – Προσπάθησαν να με εξοντώσουν ηθικά

Στουρνάρας (ΤτΕ): Περιθώρια συμβιβαστικής λύσης με τους θεσμούς για τα πρωτογενή πλεονάσματα – Προσπάθησαν να με εξοντώσουν ηθικά
«Σοβαρή πρόκληση» για τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019
Για το περιθώριο συμβιβαστικής λύσης με τους δανειστές ως προς τη μείωση του στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για την προσπάθεια ηθικής εξόντωσής του από κρατικούς και παρακρατικούς παράγοντες, μιλάει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει «σοβαρή πρόκληση» για τη νέα κυβέρνηση την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019, σημειώνοντας  πως «η ενίσχυση της προσπάθειας για εξορθολογισμό των δημόσιων και μη παραγωγικών δαπανών και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο μέσω της αύξησης επενδύσεων θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά για την επίτευξη του στόχου».
Ο ίδιος βλέπει περιθώρια μιας συμβιβαστικής λύσης  με τους θεσμούς στο θέμα τ πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα προβλέπει μείωση του στόχου του 3, 5% του ΑΕΠ έναντι επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.
Όπως αναφέρει, «υπάρχουν τα περιθώρια για μια συμβιβαστική λύση που θα προβλέπει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έναντι μιας επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.
Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ληφθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς λαμβάνοντας υπόψη ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπει δημοσιονομική ευελιξία όταν γίνονται πρόσθετες μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».
Κατά τον ίδιο, βασική προϋπόθεση για την αναθεώρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής που θα αυξήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των εταίρων και θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική πιστοληπτική βαθμίδα.
 Αναφορικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης, εκτιμά ότι είναι βραχυχρόνια είναι εφικτοί οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης , περίπου διπλάσιοι από τον τρέχοντα ρυθμό 1,9%, μέσω  της αύξησης των επενδύσεων, «λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει ακόμα σημαντικό αρνητικό παραγωγικό κενό στην ελληνική οικονομία, αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να δώσει άμεσα  το μήνυμα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές και για την υγιή επιχειρηματικότητα».
Αυτό, προσθέτει, «μπορεί να επιτευχθεί με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την απεμπλοκή εμβληματικών επενδυτικών έργων όπως η ανάπλαση του Ελληνικού.
Επιπλέον, η πλήρης επέκταση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων  θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη μέσω των συνεργειών του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα».
Σημειώνει δε, ότι «η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολίτικης με ελάφρυνση του φορολογικού βάρους εργαζομένων και επιχειρήσεων αποτελεί αδήριτη ανάγκη».
«Για τις επιχειρήσεις, μέσω της μείωσης του μέσου κόστους παραγωγής και των τιμών των προϊόντων, ισχυροποιεί το κίνητρο για παραγωγικές επενδύσεις.
Για τον εργαζόμενο, μέσω της αύξησης του καθαρού μισθού, ισχυροποιεί το κίνητρο για προσφορά εργασίας και κατανάλωση», όπως αναφέρει.
Ακόμη,  ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα εισηγηθεί στη νέα κυβέρνηση και στους θεσμούς την πλήρη άρση των capital control το συντομότερο δυνατόν, καθώς κατά την άποψη της ΤτΕ δεν έχουν πλέον χρησιμότητα.

Εφικτή η συμμετοχή της Ελλάδας σε νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ

Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά πως είναι εφικτή η συμμετοχή της Ελλάδας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «αν και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αναβάθμιση των τίτλων του ελληνικού δημοσίου κατά τρεις βαθμίδες στην επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή σε ΒΒΒ-, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, θεωρώ ότι είναι εφικτή σύντομα η συμμετοχή της Ελλάδας αφενός στο υφιστάμενο πρόγραμμα επανεπενδύσεων τίτλων της ΕΚΤ και αφετέρου σε νέο πρόγραμμα αγορών τίτλων, το οποίο είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί στο μέλλον και η χώρα να αποκομίσει έτσι άμεσα πρόσθετα οφέλη».

«Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια ηθικής εξόντωσής μου»

Με πικρά και σκληρά λόγια μιλάει ο κ. Στουρνάρας  για την αντιμετώπιση της οποίας έτυχε από την προηγούμενη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια ηθικής εξόντωσής του.
Όπως αναφέρει «η λέξη στοχοποίηση είναι δυστυχώς πολύ ήπια και κρύβει μια ζοφερή πραγματικότητα.
Σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα πρέπει να ριχτεί άπλετο φως από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, όχι για λόγους αντεκδίκησης αλλά για λόγους προστασίας του κράτους δικαίου. Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από κρατικούς και παρακρατικούς παράγοντες, ηθικής εξόντωσης και «δολοφονίας χαρακτήρα»  εμού, της συζύγου μου και των θυγατέρων μας, προκειμένου να εμποδιστώ να εκτελέσω τα καθήκοντά μου, όπως αυτά περιγράφονται στο Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, στους νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας και στους κανονισμούς του Ευρωσυστήματος, στο οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος ανήκει βάσει της Συνθήκης  για την Ευρωπαϊκή Ένωση». 
«Άντεξα και προστάτευσα την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας επειδή είμαι απολύτως καθαρός, επειδή δεν βρήκαν απολύτως τίποτα οι σκευωροί και χάρη στη στήριξη που είχα από την οικογένειά μου, από τους διευθυντές και το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος και από την ΕΚΤ», τονίζει μεταξύ άλλων και προσθέτει «κάποιος άλλος στη θέση μου ίσως να μην άντεχε και τότε οι επιπτώσεις θα ήταν απρόβλεπτες.
Είμαι πρόθυμος να μιλήσω για ό,τι έγινε, εφόσον οι αρμόδιοι θεσμοί επιληφθούν και κληθώ να καταθέσω».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης