ΕΥΑΘ: Αναβολή της γενικής συνέλευσης για τις 2/8 μέσω...Υπερταμείου - Επιβεβαίωση BN

ΕΥΑΘ: Αναβολή της γενικής συνέλευσης για τις 2/8 μέσω...Υπερταμείου - Επιβεβαίωση BN
Η έκτακτη γενική συνέλευση αναβλήθηκε καθώς έγινε δεκτή -εν μέσω αντιδράσεων από τους εργαζομένους - η πρόταση της εκπροσώπου της Ελληνικής Εταιρειας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΤΕΣυΠ)
Στις 2 Αυγούστου και ώρα 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής έκτακτη γενική συνέλευση της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ ΑΕ), η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την εκλογή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, μετά την παραίτηση του Γιάννη Κρεστενίτη.
Η έκτακτη γενική συνέλευση αναβλήθηκε για τον επόμενο μήνα, καθώς έγινε δεκτή -εν μέσω αντιδράσεων από τους εργαζομένους της εταιρείας που βρίσκονταν στο χώρο- η πρόταση της εκπροσώπου της Ελληνικής Εταιρειας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΤΕΣυΠ) για αναβολή της έκτακτης γενικής συνέλευσης.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος τόνισε πως «ζούμε αστείες καταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία εδώ και τρεις εβδομάδες ειναι χωρίς διοίκηση», προσθέτοντας ότι «και σήμερα που είναι να οριστεί νέος πρόεδρος και νέος διευθύνων πήρε αναβολή (η έκτακτη γενική συνέλευση) για άλλες δύο εβδομάδες».
Η ΕΥΑΘ που τροφοδοτεί πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμο με νερό και προσφέρει και αποχέτευση "δεν έχει διοίκηση", είπε ο κ. Αρχοντόπουλος, συμπληρώνοντας πως οι εργαζόμενοι ζουν σε αγωνία διότι, όπως εξήγησε, αν συμβεί κάτι, αν για παράδειγμα, σπάσει ο αγωγός της Αραβησσού "δεν υπάρχει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη". Σημείωσε, επίσης, ότι η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων είναι σε εκκρεμότητα.
Οι εργαζόμενοι που ήταν συγκεντρωμένοι στον χώρο διερωτήθηκαν αν η διοίκηση της ΕΥΑΘ είναι περιορισμένης ευθύνης ή μπορεί να παίρνει αποφάσεις για όλα τα θέματα και αν όντως είναι περιορισμένης ευθύνης, αν το γνωρίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Την προηγούμενη φορά που υπήρχαν παραιτήσεις, πριν από δέκα χρόνια, σημείωσαν, είχε βγει η μετοχή από το χρηματιστήριο.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Το σενάριο της αναβολής εξετάζει το Υπερ Ταμείο για την προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ της Δευτέρας 15 Ιουλίου, με την προοπτική να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιουλίου και ώρα 11 το πρωί στο Χρηματιστηριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η έκτακτη γενική συνέλευση είχε ως βασικό αντικείμενο την εκλογή νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου μετά την παραίτηση του κ. Ιωάννη Κρεστενίτη στα μέσα του περασμένου Ιουνίου.
Επιπλέον η παραίτηση του κ. Πέτρου Σαμαρά από τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη γενική συνέλευση των μετόχων δημιουργεί πρόβλημα στο Υπερ Ταμείο, το οποίο πρέπει να αναζητήσει ένα ακόμη μέλος για να είναι σε θέση να συγκροτήσει σε σώμα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Με βάση τον κανονισμό της εταιρείας το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να αποτελείται από 9 ή 11 μέλη όταν τοποθετεί διαφορετικό πρόσωπο στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.
Μετά την παραίτηση του κ. Πέτρου Κρεστενίτη τα καθήκοντα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ασκεί ο κ. Ιωάννης Παπαϊώννου Α αντιπρόεδρος και ο αριθμός των μελών του ΔΣ ανέρχεται σε 8 με αποτέλεσμα να θεωρείται δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις.
Ο βασικός μέτοχος της ΕΥΑΘ είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ( Υπερ Ταμείο) αφού κατέχει το 50% + 1 μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το υπουργείο Οικονομικών εποπτεύει στην εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και διορίζει το διοικητικό συμβούλιο. Η διευθύνουσα σύμβουλος και Ουρανία Αικατερινάρη καλείται να συνεργασθεί με τη νέα κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ενώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να αναζητηθεί νέο πρόσωπο αφού η κα Αικατερινάρη έλαμψε δια της απουσία στα χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως δεν κατάφερε να εξορθολογήσει τις ΔΕΚΟ και να αξιοποιήσει τη Δημόσια Περιουσία
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές σε κρίσιμους Οργανισμούς θα γίνουν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης. Πάντως η ΕΥΑΘ βρίσκεται στο επίκεντρο των θεσμών καθώς από το πρώτο Μνημόνιο είχαν απαιτήσει την πώληση του 24% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε ληφθεί ανάλογη απόφαση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ συμμετέχει με ποσοστό 5% η Suez Environment Company και το υπόλοιπο 21% των μετοχών βρίσκεται στη διασπορά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
w
ww.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS