Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η «μικρή» Intercontinental International και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων ετών

Η «μικρή» Intercontinental International και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων ετών
Με discount διαπραγματεύεται η μετοχή, ενώ τα καθαρά κέρδη καταγράφουν σημαντική μεγέθυνση τα τελευταία χρόνια
Υψηλή απόδοση επενδύσεων και υπερδιπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου της καταγράφει η Intercontinental International τα τελευταία πέντε έτη.
Η εισηγμένη, της οποίας η μετοχή διαπραγματεύεται σημαντικά χαμηλότερα από την εσωτερική λογιστική αξία, κατάφερε μέσα σε 5 έτη να αυξήσει τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που διαθέτει από 19,7 χιλ. τ.μ σε 45,11 χιλ. τετραγωνικά μέτρα, διατηρώντας την απόδοση στα ίδια υψηλά επίπεδα, που ανέρχονται στο 8%.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία απόδοση από τις υψηλότερες στον κλάδο αφού αρκετές ομοειδείς έχουν χαμηλότερη απόδοση.
Η αξία των ακινήτων που είχε στην κατοχή της ήταν στα 46 εκατ. ευρώ το 2013 και στο τέλος του 2018 ανήλθε στα 98 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα από ενοίκια αυξήθηκαν 80% την περίοδο 2015-18 και ανήλθαν στα 7,9 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν σημαντικά δίνοντας πλέον μία σχέση καθαρών κερδών προς καθαρή αξία ενεργητικού 12,35% σημαντικά υψηλότερη έναντι των ανταγωνιστών με τον καλύτερο να είναι στο 9,37%.
Η αξία των ακινήτων μαζί με τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχεται στα 102,3 εκατ. ευρώ ενώ ο δανεισμός ανέρχεται στα 28 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εταιρεία η εσωτερική λογιστική αξία της μετοχής είναι στα 6,97 ευρώ με την τιμή στο ταμπλό του ΧΑ να είναι στα 6,10 ευρώ.
Η μερισματική απόδοση ήταν στο 5,3% αρκετά υψηλότερη έναντι των ομοειδών.
Μάλιστα η εταιρεία έχει πετύχει να βγάλει κέρδη μέσα από αποεπένδυση, πουλώντας δηλαδή ακίνητα με κέρδος και επανατοποθετώντας τα κεφάλαια σε πιο αποδοτικά projects.
Κατά την περίοδο 2017-18 πούλησε ακίνητα συνολικής επιφάνειας 906 τ.μ τα οποία είχε αγοράσει στα 1,61 εκατ. ευρώ στην τιμή των 2,17 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας κέρδη 559 χιλ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εταιρεία η Ελλάδα προσφέρει υψηλή απόδοση, την υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με διατηρήσιμα επίπεδα ενοικίων.  
Σε βασικές πόλης της Γερμανίας, στο Παρίσι αλλά και στο Άμστερνταμ η απόδοση είναι στο 3,1%, στις Βρυξέλλες 4% και στη Λισαβόνα 4,5% περίπου.
To σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου ήταν στο τέλος του 2018 στα 73,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη συμπεριλαμβανομένων και των κερδών από αποτίμηση ανήλθαν στα 9,04 εκατ. ευρώ (p/bv 0,87,p/e 7).
Το 2017 είχε καθαρά κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ, το 2016 5,3 εκατ. ευρώ, το 2015 8,2 εκατ. ευρώ και το 2014 5 εκατ. ευρώ.  
Η Ajolico Trading Limited κατέχει το 78,78% της εισηγμένες με τους Παναγιώτη-Αριστείδη Χαλικά, Παναγιώτα Χαλικιά και Ελένη Χαλικιά να ελέγχουν το παραπάνω ποσοστό βάσει του ποσοστού που κατέχουν στην Ajolico Trading Limited.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως η πρόσφατη παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου, Μάριου Αποστολίνα, δημιούργησε έντονες ανησυχίες στους επενδυτές.
 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης