Γερμανικός Τύπος: Ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία για την Κύπρο

Γερμανικός Τύπος: Ευρωπαϊκή απάντηση στην Τουρκία για την Κύπρο
Την απόφαση για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ σχολιάζουν γερμανικά ΜΜΕ
Την αντίδραση της ΕΕ απέναντι στις αμφιλεγόμενες τουρκικές έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα την απόφαση των υπ. Εξωτερικών για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ, όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.
Η Welt σημειώνει ότι «η ΕΕ έκανε τις απειλές της προς την Τουρκία πραγματικότητα. Στη διαμάχη αναφορικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κύπρο ήρθαν τα πρώτα τιμωρητικά μέτρα. Συγκεκριμένα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να μειωθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Τουρκία και να τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία σχετικά με τις αερομεταφορές (…)
Mε τον τρόπο αυτό οι υπ. Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ θέλουν να κάνουν την Τουρκία να διακόψει την αναζήτηση φυσικού αερίου στην Κύπρο, που είναι μέλος της ΕΕ.
Η Τουρκία είναι της άποψης ότι τα ύδατα, στα οποία δραστηριοποιείται, ανήκουν στη δική της υφαλοκρηπίδα».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Welt το πρωί της Δευτέρας, πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν για ένα κείμενο που προβλέπει «μειωμένες επαφές με την Άγκυρα και περαιτέρω περικοπές στην προενταξιακή βοήθεια για την Τουρκία».
Όπως σημειώνει η Welt, η Κύπρος ζήτησε να συσταθεί ένας μηχανισμός, βάσει του οποίου θα λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, γράφει η Welt, «η Τουρκία ζήτησε την αναβολή της απόφασης αυτής, καθώς λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία την ίδια μέρα εορτασμοί για την επέτειο των τριών χρόνων από την αποτυχία του πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν».
Η Welt, όπως και άλλα γερμανικά μέσα όπως το Spiegel ή η ειδησεογραφική ιστοσελίδα tagesschau.de, μεταφέροντας πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, εστιάζουν στις πρακτικές συνέπειες των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την τουρκική οικονομία και τους Τούρκους καταναλωτές σημειώνοντας: «Η σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Τουρκία για τις αερομεταφορές θα μπορούσε για παράδειγμα να φέρει νέες αεροπορικές συνδέσεις και φθηνότερα εισιτήρια.
Η Κομισιόν πρόσφατα είχε εκτιμήσει ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα μπορούσαν να μειωθούν μετά το άνοιγμα της αγοράς κατά 50% και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έως και 48.000 νέες θέσεις εργασίας».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS