Τελευταία Νέα
Πολιτική

Λιβάνιος: Κατάθεση νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων – Το στρατηγικό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση

Λιβάνιος: Κατάθεση νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων – Το στρατηγικό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση
Στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι η κατάθεση νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων, ανέφερε ο Θ. Λιβάνιος
Το στρατηγικό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, η οποία, «πρέπει και οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», περιέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος προανήγγειλε και την  κατάθεση νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων.
Ο κ. Λιβάνιος, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, προανήγγειλε νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων, εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τους όρους και τις προϋποθέσεις της προεκλογικής εκστρατείας, σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι η κατάθεση νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων, που θα ενισχύει την διαφάνεια και την λογοδοσία.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι θα εκσυγχρονιστεί ο νόμος του 2002 για τους όρους και τις προϋποθέσεις της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ αναφερόμενος στη δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, για την παροχή ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο της κατοικίας τους, προανήγγειλε την κατάθεση  σύντομα σχετικού σχεδίου νόμου
Ακόμη, περιέγραψε το στρατηγικό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, λέγοντας μεταξύ άλλων «οραματιζόμαστε μια σύγχρονη Αυτοδιοίκηση που θα είναι δίπλα στο δημότη έχοντας τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνει την ζωή του καλύτερη, με εγγυήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας στους δημότες και με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα».
Όπως ανακοίνωσε, η κυβέρνηση θα κινηθεί σε τρεις άξονες με σαφή και ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα για το ριζικό ανασχεδιασμό των διαδικασιών, την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κυβέρνησης, αποκεντρωμένων διοικήσεων περιφερειών και δήμων με βάση την αρχή της εγγύτητας στον πολίτη, αλλά  και τη σύνταξη του νέου ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
Μάλιστα, ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε παρεμβάσεις «στο πρόβλημα της απλής αναλογικής στους Δήμους και στις Περιφέρειες», κατ' επιταγήν του Συντάγματος, της νομολογίας του ΣτΕ για την ομαλή λειτουργία των Δήμων.
 Για τον πρώτο άξονα, το ριζικό ανασχεδιασμό των διαδικασιών, υπογράμμισε ότι η κεντρική φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να εξετασθεί κάθε μία διαδικασία ξεχωριστά είτε αφορά την εσωτερική λειτουργία ενός δήμου και μιας περιφέρειας, είτε αφορά την επαφή με τον πολίτη και την επιχείρηση.
Για τον δεύτερο, της ανακατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ κυβέρνησης αποκεντρωμένων διοικήσεων περιφερειών και δήμων ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι το έργο αυτό θα γίνει με βάση την αρχή της εγγύτητας στον πολίτη και προφανώς με μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.
Τέλος, για τον άξονα του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για τη σύνταξη του νέου ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, ο κ. Λιβάνιος μίλησε για παράδοξο να ισχύει αυτή την στιγμή εν μέρει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων του 2006, ο Καλλικράτης του 2010, ο Κλεισθένης του 2018 και εν τω μεταξύ να έχουν γίνει τουλάχιστον 1.000 νομοτεχνικές τροποποιήσεις, προαναγγέλλοντας ότι  μετά την σύνταξη του νέου Κώδικα θα δημιουργηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών ειδική Διαδικτυακή Πύλη στην οποία θα αναρτώνται κωδικοποιημένα όλα τα νομοθετήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση.
Τέλος, για την απλή αναλογική, ο ίδιος δήλωσε πως είναι «υπέρ της διατήρησης όλων όσων έγιναν», προσθέτοντας πως «οφείλουμε να παρέμβουμε άμεσα στο πρόβλημα της απλής αναλογικής στους Δήμους και στις Περιφέρειες, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και η νομολογία του ΣτΕ.
Το κράτος οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των Δήμων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να είναι πεδίο πειραματισμών».
Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «αγνόησε ότι στην Αυτοδιοίκηση εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο εκλέγεται ισχυρό μονοπρόσωπο όργανο απευθείας από τον λαό με μεγάλη νομική νομιμοποίηση, ο Δήμαρχος κι ο Περιφερειάρχης και για αυτό ξεκαθαρίζουμε ότι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα ενισχύσουν τον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου και προφανώς δεν θα είναι ο δήμαρχος ούτε με υπερεξουσίες ούτε θα γίνει οιονεί δικτάτορας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης