Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λιτότητα 1,2 δισ. ευρώ στις δαπάνες για να «βγουν» οι φοροελαφρύνσεις – Στα 550 εκατ. ευρώ το κόστος από την οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ

Λιτότητα 1,2 δισ. ευρώ στις δαπάνες για να «βγουν» οι φοροελαφρύνσεις – Στα 550 εκατ. ευρώ το κόστος από την οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος μείωσης του ΕΝΦΙΑ ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο της στοχευμένης ελάφρυνσης των 265 εκατ. ευρώ
Κούρεμα 1,2 δισ. ευρώ σε καταναλωτικές δαπάνες για τόκους, επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ αλλά και πάγωμα των αυξήσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις πρόσθετες μειώσεις στην άμεση φορολογία.
Ως να μην υπήρχαν ποτέ συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τράπεζα της Ελλάδος για δημοσιονομικό «κενό» 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1,5% το 2020,η κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση ΕΝΦΙΑ για όλους, που σημαίνει ελάφρυνση όχι μόνο για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, αλλά και για τις πολύ μεγάλες.
Η ελάφρυνση για τους μικροϊδιοκτήτες φτάνει το 30%, ενώ για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, δηλαδή για 14.706 φορολογούμενους που είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των εξαγγελιών, η έκπτωση σε κύριο και συμπληρωματικό φόρο (επιβάλλεται σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 250.000 ευρώ) θα είναι 10%.
Σε σχέση με πέρυσι, το όφελος θα ξεκινά από περίπου 35 ευρώ για όσους έχουν περιουσία έως 60.000 ευρώ και θα φτάνει τα 1.775 ευρώ κατά μέσο όρο(!) για ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο της στοχευμένης ελάφρυνσης των 265 εκατ. ευρώ που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας προτεραιότητα στους φορολογούμενους με τις μικρές περιουσίες.
Κύκλοι της κυβέρνησης σχολίαζαν ότι η επιλογή άμεσης μείωσης του ΕΝΦΙΑ έχει ξεκάθαρη αναπτυξιακή στόχευση και συνδυάζεται με άλλα μέτρα άμεσης εφαρμογής, όπως η αναστολή καταβολής ΦΠΑ στην οικοδομή και η αναστολή φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, που θα επακολουθήσουν το 2020.
Η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες όμως θα εναρμονιστούν με τις εμπορικές από το 2020 και από εκεί η κυβέρνηση σκοπεύει να «μαζέψει» όσα χάνει φέτος ο προϋπολογισμός από τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Η εξίσωση αντικειμενικών-αγοραίων τιμών είναι μνημονιακή υποχρέωση που παραμένει σε εκκρεμότητα. Μετά τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ο λογαριασμός του φόρου το 2020 θα είναι βαρύτερος για όλους τους ιδιοκτήτες και έτσι τα φετινά χαμόγελα θα εκλείψουν.
Για τις προθεσμίες πληρωμής του φόρου δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν μέχρι τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου και η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2020.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα κλιμακώνεται ως εξής:

- Για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ θεσπίζεται μείωση 30%, με το όφελος να φτάνει τα 35 ευρώ. Από 118 ευρώ που ήταν ο βασικός φόρος για το 2018, μειώνεται φέτος στα 82 ευρώ.

- Για ακίνητη ιδιοκτησία από 60.000 έως 70.000 ευρώ θεσπίζεται μείωση 27%, που περιορίζει τον βασικό φόρο στα 247 ευρώ φέτος (μείωση κατά 93 ευρώ).

- Για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας από 70.000 έως 80.000 ευρώ, θεσπίζεται μείωση 25%, που οδηγεί σε ετήσια ελάφρυνση 99 ευρώ (από 385 ευρώ το 2018 στα 286 ευρώ φέτος).

- Για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας από 80.000 έως 1.000.000 ευρώ, μείωση 20%. Το όφελος για τους ιδιοκτήτες της κατηγορίας ξεπερνά τα 311 ευρώ.

- Οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ (14.706 συνολικά). Προβλέπεται μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10%, που σημαίνει ότι θα πληρώσουν 26 εκατ. λιγότερα (από 261 εκατ. το 2018., 235 φέτος) ή 1.775 ευρώ λιγότερο κατά μέσο όρο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο με τον ΕΝΦΙΑ θα ενσωματωθεί και η ρύθμιση των 120 δόσεων που θα είναι αισθητά βελτιωμένη και θα προβλέπει τη μείωση της ελάχιστης δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ, μείωση του βασικού επιτοκίου από το 5% στο 3% και ένταξη χωρίς κριτήρια των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ (καταργείται το όριο του τζίρου).

Στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει τον Οκτώβριο μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές αφού θα πρόκειται για το βαρύ πυροβολικό των μέτρων, θα περιληφθούν οι φοροελαφρύνσεις στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις καθώς και τα μέτρα στήριξης της οικοδομής.  Και ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και η επίτευξη του θα βασιστεί στις μεγάλες περικοπές που θα γίνουν στις κρατικές δαπάνες.

Πιο συγκεκριμένα:

-          Περί τα 400 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από τις ΔΕΚΟ.

-          Στα 200 με 250 εκατ. ευρώ θα φτάσουν οι περικοπές στις καταναλωτικές δαπάνες οι οποίες το 2020 θα μειωθούν σε επίπεδα κάτω από 1,3 δισ. ευρώ.

-          Σχεδιάζεται μείωση κατά 140 εκατ. ευρώ των δαπανών για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

-          Υπολογίζεται ότι 150 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.

-          Περί τα 160 εκατ. ευρώ θα  προέλθουν από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά  ταμεία.

-          100 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του σημερινού κανόνα των προσλήψεων / αποχωρήσεων στο Δημόσιο με εξαίρεση την Υγεία και την Παιδεία.
 
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης