Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: Γιατί το δολάριο θα χάσει το στέμμα του ισχυρότερου νομίσματος διεθνώς

JPMorgan: Γιατί το δολάριο θα χάσει το στέμμα του ισχυρότερου νομίσματος διεθνώς
Οι αιτίες που αρκετές χώρες «γυρίζουν την πλάτη» στο δολάριο
Το αμερικανικό δολάριο, αν και όχι άμεσα, θα πάψει να είναι το βασικό νόμισμα το οποίο προτιμούν τα κράτη προκειμένου να «χτίσουν» τα συναλλαγματικά τους αποθέματα, όπως υποστηρίζει η JPMorgan σε έκθεσή της.
Ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας, Michael Cembalest, εδώ και αρκετά χρόνια τονίζει ότι η θέση του δολαρίου στα συναλλαγματικά αποθέματα έχει υποχωρήσει σημαντικά και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Τονίζεται ότι εδώ και πολλές δεκαετίες το δολάριο είναι το βασικό νόμισμα στα συναλλαγματικά αποθέματα, αλλά πλέον οι ΗΠΑ δεν είναι η μοναδική οικονομική υπερδύναμη παγκοσμίως.
Υπάρχουν, πλέον, οικονομίες όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες όχι μόνον αναπτύσσονται με ταχύτητα αλλά αποτελούν σημαντικούς παίκτες στο εμπόριο και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να στρέφονται και σε άλλα νομίσματα, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη «ποικιλία» αλλά και ασφάλεια στα συναλλαγματικά τους αποθέματα.

Παράλληλα οι εμπορικές διαμάχες καθιστούν το δολάριο λιγότερο αγαπητό σε αρκετές χώρες και κυρίως στην Κίνα, έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές δολαρίων αλλά και αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Επίσης δεν είναι λίγες οι χώρες οι οποίες υπογράφουν συμφωνίες προκειμένου να χρησιμοποιούν τα δικά τους νομίσματα στις εμπορικές τους συναλλαγές και διακόπτουν τη χρήση του δολαρίου γι’ αυτόν τον σκοπό.

Ένας ακόμη λόγος που το δολάριο χάνει τη δύναμή του οφείλεται και στα επονομαζόμενα «δίδυμα ελλείμματα» των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης