Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μενδώνη: Δεν θα επεκταθεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Μενδώνη: Δεν θα επεκταθεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
"Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επεκτείνεται υπογείως", τονίζιε η Λ. Μενδώνη
«Καμία στιγμή δεν ειπώθηκε ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πρόκειται να επεκταθεί στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου», ξεκαθαρίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Η κ. Μενδώνη σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ερώτηση σχετικά με την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου απαντά ότι «καμία στιγμή δεν ειπώθηκε ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πρόκειται να επεκταθεί στους χώρους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Πρόθεσή μας είναι οι δύο ιστορικοί οργανισμοί να συλλειτουργήσουν δημιουργώντας έναν υπερτοπικό πολιτιστικό πόλο.
Υπ' αυτήν την έννοια, ενοποιούνται.
Έχουμε το σημαντικότερο μουσείο στο είδος του και την παλαιότερη και ιστορική αρχιτεκτονική σχολή.
Όπως έχουμε επισημάνει στις Προγραμματικές Δηλώσεις, η Αρχιτεκτονική Σχολή παραμένει στον χώρο του Πολυτεχνείου, καθώς παράγει υψηλής ποιότητας και δυναμικής πολιτισμό.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επεκτείνεται υπογείως, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους αναγκαίους χώρους προκειμένου να προχωρήσει στη σωστή έκθεση των Συλλογών του και διασυνδέεται υπογείως με το Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας».
Άλλωστε αυτό το έχω πει ήδη από το 2014.
ΜΑΖΙ με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συλλειτουργούν.
Το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο.
Οι σχετικές μελέτες αποτελούν χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Σε ότι, αφορά την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι η κ. Μενδώνη, αφού αναφέρει ότι «αποτελεί ένα μοναδικής αξίας πολιτιστικό αγαθό, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί με τρόπο πρότυπο, που να εξασφαλίζει διαχειριστική αυτοτέλεια και επάρκεια πόρων», τονίζει πως «αυτό μπορεί να γίνει εφ' όσον αναπτυχθούν συνέργειες του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.
Να αποδοθούν εκείνες οι πολιτιστικές χρήσεις που θα μετατρέψουν το Κτήμα σε πόλο έλξης επισκεπτών, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχα σύνολα.
Να δοθούν συγχρόνως δυνατότητες επανεκκίνησης της παραγωγής, όπως επί Βασιλείας -οι παλαιότεροι θυμόμαστε το κρασί και το βούτυρο Τατοΐου- και εφαρμογής καινοτόμων προγραμμάτων παραγωγής βιολογικών προϊόντων».
Σημειώνει ότι «από τις πρώτες ενέργειες είναι κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, διατάξεις του οποίου εγείρουν θέματα συναρμοδιοτήτων.
Ο πρωθυπουργός ανέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού τον συντονισμό των συναρμοδίων φορέων.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ξεκινούν αμέσως τις διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις των κατατεθειμένων προ τριετίας μελετών, τις οποίες είχε εκπονήσει ο Σύλλογος των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου». Άμεσα, όπως αναφέρει, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για την εκπόνηση της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου, ενώ η χρηματοδότηση έχει συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό του υπουργείου από το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης