Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαθύ κούρεμα σε τόκους για τη συμμετοχή εταιρειών στη ρύθμιση των 120 δόσεων - Οι αλλαγές θα ισχύσουν και για τα ταμεία

Βαθύ κούρεμα σε τόκους για τη συμμετοχή εταιρειών στη ρύθμιση των 120 δόσεων - Οι αλλαγές θα ισχύσουν και για τα ταμεία
Το μίνι - φορολογικό προβλέπει, ακόμη, «κούρεμα» στις προσαυξήσεις και τους τόκους ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων
(upd) Παγώνουν οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για περισσότερους από 1,8 εκατ. οφειλέτες που θα ενταχθούν και θα παραμείνουν κάτω από την ομπρέλα της βελτιωμένης ρύθμισης των 120 δόσεων προς την Εφορία.
Το μίνι - φορολογικό που κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ (26/7) στη Βουλή προβλέπει, ακόμη, «κούρεμα» στις προσαυξήσεις και τους τόκους ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα.
Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις που θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, θα πληρώσουν κατά 25% έως και 5% πρόσθετες επιβαρύνσεις, το «κούρεμα» δηλαδή στους τόκους και στις προσαυξήσεις θα είναι κατά 75% έως και 95%.
Όσες πάλι εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα εξοφλήσουν εφάπαξ τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, οι τόκοι σε αυτή την περίπτωση σβήνονται στο 100% (πλήρης απαλλαγή).
Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν περισσότερες από 60 ημέρες στη διάθεσή τους, έως τις 30 Σεπτεμβρίου που εκπνέει η νόμιμη προθεσμία, για να μελετήσουν τα νέα αυξημένα κίνητρα της ρύθμισης και να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής.
Οι περίπου 200.000 υπόχρεοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους με βάση το προηγούμενο πλαίσιο μπορούν να τα μεταπηδήσουν στο νέο, κάνοντας έτσι μια νέα αρχή με την Εφορία.
Όλοι οι οφειλέτες και τα 3,8 εκατομμύρια των υπόχρεων που συσσώρευσαν χρέη στην πάροδο των μνημονίων μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή με τη φορολογική διοίκηση εξοφλώντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε έως 10 χρόνια (120 μήνες) καταβάλλοντας τόκο 3% αντί 5% σε ετήσια βάση.
Το όφελος είναι μεγάλο αφού ένας φορολογούμενος με χρέος 15.000 ευρώ προς την Εφορία γλιτώνει σε ετήσια βάση 300 ευρώ από το μειωμένο επιτόκιο στη βασική οφειλή.
Αντί να πληρώσει σε τόκους 750 ευρώ, θα καταβάλει 450 ευρώ.
Οι νέες 120 δόσεις είναι ισχυρό κίνητρο και για τα 2,5 εκατομμύρια των μικροοφειλετών με χρέη έως 2.400 ευρώ.
Πληρώνοντας μόλις 20 ευρώ τον μήνα αντί για 30 ευρώ, μπορούν να ρυθμίσουν τις όποιες ανοιχτές διαφορές έχουν ακόμη με την Εφορία.
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλές οι οποίες βεβαιώθηκαν εντός του 2019 αλλά η προθεσμία για την υποβολή της σχετικής φορολογικής δήλωσης έληγε έως το τέλος του 2018 (π.χ. δήλωση παρακρατούμενων φόρων).
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη ρύθμιση των 120 δόσεων την τελευταία (έκτακτη) που εφαρμόζεται για τα χρέη των 104 δισ. ευρώ (μαζί με τις προσαυξήσεις φτάνουν συνολικά τα 180 δισ. ευρώ) που συγκροτούν τη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Συνεπώς, επιχειρεί με τα αυξημένα μπόνους (για όσους καταβάλουν δύο δόσεις μαζεμένες συν αυτή που θα πληρώσουν στην αρχή) και τα μεγάλα «κουρέματα» στις προσαυξήσεις να μαζέψει έσοδα που θα είναι αυξημένα από τους πρώτους μήνες κιόλας της εφαρμογής.
Μόνο έτσι θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία της απέναντι στους θεσμούς που είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε πρόταση για νέα ρύθμιση, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο παραβιάζεται η «κουλτούρα» των πληρωμών.

Σταϊκούρας: Οι αλλαγές θα ισχύσουν και για τα ασφαλιστικά ταμεία

Και για τις οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία θα ισχύσουν οι ευνοϊκές διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των χρεών στην εφορία σε έως 120 δόσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ειδικότερα, ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών επί του φορολογικού νομοσχεδίου, ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί έως την Τετάρτη (και προβλέπει, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις) θα περιλαμβάνεται μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% για τις οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ εμφορείται από «ταξικό πρόσημο», ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι εκείνοι που επωφελούνται είναι τα χαμηλά στρώματα και η μεσαία τάξη, και προσέθεσε ότι μόνο το 5% της συνολικής ελάφρυνσης αφορά την μεγάλη περιουσία.

Αναλυτικότερα, οι 120 δόσεις αλλάζουν στα εξής σημεία:

* Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες στις 120 δόσεις.

* Για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

* Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.

* Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτήν όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή (δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής) μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

* Με την ένταξη στη ρύθμιση διαγράφεται το 10% των προσαυξήσεων. Το ποσό των προσαυξήσεων διαγράφεται πλήρως εφόσον ο φορολογούμενος καταβάλλει το σύνολο της βασικής οφειλής ή μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που επιλέγει. Πιο συγκεκριμένα:

- 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ.

- 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις.

- 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις.

- 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις.

- 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις.

- 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις.

- 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις.

- 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις.

- 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις.

* Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων.

* Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής

* Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου θεσμικού πλαισίου.

* Στη ρύθμιση εισάγονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 εφόσον η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ήταν μέχρι 31.12.2018.

Η πυραμίδα με τις οφειλές

• Το 52,4% των οφειλετών χρωστάει ποσά έως 500 ευρώ.

• Από 500 έως 10.000 ευρώ χρωστούν 1.504.851 οφειλέτες.

• Από 10.000 έως 100.000 ευρώ οφείλουν 254.970 φορολογούμενοι.

• Από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ οφείλουν 35.202 φορολογούμενοι.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης