Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brooking Institute: Το πρόστιμο 5 δισ. δολ. στο facebook πλήττει τα σχέδια για το Libra

tags :
Brooking Institute: Το πρόστιμο 5 δισ. δολ. στο facebook πλήττει τα σχέδια για το Libra
Διεθνείς ανησυχία από οικονομικούς θεσμούς για την επιρροή του Libra στο χρηματιπιστωτικό σύστημα.
Το πρόστιμο ύψους 5 δισ. δολ. στο facebook πλήττει τα σχέδια για το ψηφιακό νόμισμα Libra αναφέρει το αμερικανικό ινστιτούτο σκέψης Brookings Institute.
Τον Ιούλιο του 2019 η Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας των ΗΠΑ και η Επιτροπή για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες πραγματοποίησαν δύο διαδοχικές ακροάσεις σχετικά με το σχέδιο του Facebook για τη δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος Libra.
Παρ' όλα αυτά, το πρόστιμο ύψους 5 δισ δολαρίων που επέβαλλε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Η.Π.Α. για παραβίαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, αποτελούν σημαντικό πλήγμα για την εμπιστοσύνη των αγορών.
Σύμφωνα με το Brookings Institute, ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν στο Libra εξαρτάται από το πώς η επιχείρηση ενσωματώνει το κρυπτονόμισμα στη λειτουργία της.
Το Brookings Institute θεωρεί ότι το Libra ενσωματώνεται στο ευρύτερο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας ως βάση για την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ή ενδεχομένως, ενός ακόμη ευρύτερου συνόλου υπηρεσιών.
Ως εκ τούτου, και δεδομένης της αυξανόμενης οικονομικής ισχύος των τεχνολογικών επιχειρήσεων, οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη δημιουργία μιας νέας υβριδικής "βιομηχανίας" που θα αποτελείται τόσο από ψηφιακές όσο και από οικονομικές υπηρεσίες.
Με τη δημιουργία του Libra, το Facebook θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για να επεκτείνει τη δεσπόζουσα θέση του στην ψηφιακή οικονομία, καθιερώνοντας μια εφαρμογή πολλαπλών χρήσεων.
Η επίτευξη αυτή θα παρείχε στο Facebook πρόσβαση σε περισσότερους και διαφορετικούς τύπους χρηστών, κάτι που θα μπορεί να του αποφέρει έσοδα, όχι μόνο από διαφημίσεις, αλλά και από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
 Δεδομένης της σημασίας των δημοσιονομικών πολιτικών για τον έλεγχο της ανεργίας και του πληθωρισμού, είναι απαραίτητη μια προνοητική στάση απέναντι σε αυτά τα νέα συστήματα πληρωμών.
Πάντως, οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πώς μπορεί το Libra να επηρεάσει τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ο
 Πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, εξέφρασε την ανησυχία ότι το Libra θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω του πλήθους χρηστών του Facebook, ενώ ο Mark Carney, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, τόνισε ότι, η δημοσιονομική ρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί πολύ νωρίτερα για να προστατευθεί από κινδύνους όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης