Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τηλεδιάσκεψη Σταϊκούρα με δανειστές σε βαρύ κλίμα - Πηγή ΥΠΟΙΚ: Επικοινωνία με τους υπουργούς της Ευρωζώνης, όχι με τους θεσμούς

Τηλεδιάσκεψη Σταϊκούρα με δανειστές σε βαρύ κλίμα - Πηγή ΥΠΟΙΚ: Επικοινωνία με τους υπουργούς της Ευρωζώνης, όχι με τους θεσμούς
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές η τηλεδιάσκεψη με τους πιστωτές πραγματοποιήθηκε σε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα από αυτό που επικράτησε αρχές Ιουλίου στο συνέδριο του Economist.
(upd)Τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών για τις εξαγγελίες (μειώσεις φόρων, κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης, νέα πάγια ρύθμιση, κ. ά) και τα νομοσχέδια που ψηφίζει η νέα κυβέρνηση χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε χθες 1 Αυγούστου 2019 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών το διαψεύδει.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών είχε χθες τηλεδιάσκεψη, όχι με τους δανειστές, αλλά με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, για το ζήτημα της διαδοχής της Lagarde στη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ωστόσο άλλες πηγές επιμένουν ότι η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους των θεσμών, και μάλιστα σε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα από αυτό που επικράτησε αρχές Ιουλίου στο συνέδριο του Economist.

Ήταν δηλαδή ένα τόνο πιο βαρύ, με τον  Έλληνα υπουργό να διαβεβαιώνει τους εκπροσώπους των δανειστών που εμφανίστηκαν να είναι θορυβημένοι, ότι ο προϋπολογισμός του 2020 δεν θα περιλαμβάνει άλλες φορολογικές εκπλήξεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.
Ήδη αυτή την στιγμή διεξάγεται μία σκληρή διαπραγμάτευση με τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι νέες μειώσεις φόρων στα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα μαζί με τι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
Πρόκειται για τα μέτρα ελάφρυνσης που θα περιλαμβάνει το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο τα οποία έχουν βάλει φωτιά στα μολύβια των τεχνοκρατών που προσπαθούν να υπολογίσουν το πραγματικό κόστος, δηλαδή τις επιπτώσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2020 αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν.
Το αρνητικό βέβαια για την κυβέρνηση είναι ότι αυτοί υπολογισμοί γίνονται με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου όπου οι αρρυθμίες στα φορολογικά έσοδα ήταν μεγάλες.
Οι  εισπράξεις τον συγκεκριμένο μήνα ήταν μειωμένες κατά 605 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού και αυτό το καμπανάκι μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε από το ραντάρ των τεχνικών κλιμακίων δανειστών που σε λίγο καιρό από τώρα θα ενημερώσουν τα ανώτερα κλιμάκια για το πώς θα κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός.
Εάν δηλαδή υπάρχει τελικά δημοσιονομική «τρύπα» το 2019 μετά τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις θα γίνουν προβολές στα έσοδα και τις δαπάνες του 2020 αλλά και για το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.
Από τις μέχρι τώρα συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και τα όσα διημείφθησαν στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Χρήστου Σταικουρα με τους πιστωτές  φέρεται να είναι  ξεκάθαρο πως νέα μέτρα έχουν βαρύ δημοσιονομικό κόστος και δεν μπορεί να «κλειδώσουν» αν δεν επέλθει συμφωνία με τους αξιωματούχους της Κομισιόν πως εξουδετερώνεται ο κίνδυνος δημοσιονομικού «κενού» για τη διετία 2019 - 2020.
Οι θεσμοί συνέστησαν στην ελληνική πλευρά να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στον προϋπολογισμό του 2020 που εκτιμάται πως μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός και για τη μεγάλη μάχη για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Κάλεσαν την κυβέρνηση να ριχθεί με τα μούτρα στη μάχη της ικανοποίησης των προαπαιτουμένων.
Ο φάκελος με τις εκκρεμείς δεσμεύσεις- μεταρρυθμίσεις είναι μεγάλος και ογκώδης και οι  περισσότερες από αυτές έρχονται σαν «ουρές» από τη δεύτερη και την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εκκαθάριση του στοκ με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα, η πλήρης άρση των capital controls, το Κτηματολόγιο, η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ.ά.

Διαψεύδει την τηλεδιάσκεψη Σταϊκούρα με τους θεσμούς το ΥΠΟΙΚ

Τις πληροφορίες περί τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και εκπροσώπων των θεσμών, διαψεύδουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως αναφέρουν, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους τηλεδιάσκεψη ή τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με εκπροσώπους των Θεσμών.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών η μόνη επαφή που είχε μαζί τους ήταν στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist πριν δύο εβδομάδες στην Αθήνα, η οποία και δημοσιοποιήθηκε.
Επίσης διευκρινίζεται πως η σχέση και το κλίμα με τους εταίρους μας διαπνέονται από την συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης