Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Ζητούμε μικρότερα πλεονάσματα από το 2020 – Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τους εταίρους

Σταϊκούρας: Ζητούμε μικρότερα πλεονάσματα από το 2020 – Έχουν  ξεκινήσει οι συζητήσεις με τους εταίρους
"Ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να χτίσουμε, βήμα βήμα, όλες τις αναγκαίες συνθήκες ώστε να επιτύχουμε μέσα στο 2020 αυτό τον στόχο (της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος)", τονίζει ο Χρ. Σταϊκούρας

Τις παρεμβάσεις στη φορολογία το 2020 θα κρίνει ο δημοσιονομικός χώρος, ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος  Σταϊκούρας, ενώ αποκαλύπτει ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2020.
Όπως αναφέρει « ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να χτίσουμε, βήμα βήμα, όλες τις αναγκαίες συνθήκες ώστε να επιτύχουμε μέσα στο 2020 αυτό τον στόχο (της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος).
Από την πλευρά μας, απαιτούνται σοβαρότητα, αξιοπιστία και υλοποίηση μεταρρυθμιστικών πολιτικών, σε πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ήδη θέτουμε προς συζήτηση το κρίσιμο αυτό ζήτημα στους δανειστές.
Ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι».   
Μάλιστα, σημειώνει ότι μετά τις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους θα προκύψουν οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ο αριθμός των φορολογικών κλιμακίων και οι συντελεστές τους.
Για το αφορολόγητο όριο τονίζει ότι αυτό θα συνδεθεί με επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές και ξεκαθαρίζει ότι το μόνο μέτρο που έχει αποφασιστεί για το 2020 είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων (κερδών και μερισμάτων).
«Θα προχωρήσουμε το 2020 στη μείωση του φόρο στις επιχειρήσεις από το 28%  στο 24% για τα εισοδήματα του 2019», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επιμένει ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν ελαφρύνσεις  στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά λέγοντας ότι «θα τις εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατό, συνεχίζοντας το 2020 αυτό που ξεκινήσαμε, αφού μελετήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρξει τα επόμενα έτη.
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις αφορούν, μεταξύ άλλων  την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και τη μείωση του ΦΠΑ».
Ξεκαθαρίζει ότι «μέχρι στιγμής πάντως οι θεσμοί δεν έθεσαν ζήτημα επανεξέτασης του αφορολογήτου, το οποίο ήδη μειώθηκε μία φορά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».  
Για το τρέχον έτος ο υπουργός υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει χώρος για άλλες παρεμβάσεις.
Όπως αναφέρει «η εκτίμησή μας είναι ότι τελικά δεν θα υπάρξει κενό, λόγω και των θετικών ενδείξεων στην οικονομία που άρχισαν να καταγράφονται επί των ημερών της νέας κυβέρνησης.
Οι εκτιμήσεις της Τράπεζας (της Ελλάδος) και της Κομισιόν προφανώς ενσωμάτωναν δεδομένα που  προέκυπταν από τις πολιτικές της προηγούμενης διακυβέρνησης.
Να τονίσω, βέβαια, ότι μετά τη ρύθμιση για τη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παρεμβάσεις».
Για τη δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ το 2020, λέει χαρακτηριστικά ότι η δέσμευση της κυβέρνησης ισχύει στο ακέραιο και θα γίνει πράξη «το συντομότερο δυνατόν».
Ακόμη, δηλώνει ότι μετράμε αντίστροφα για την οριστική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ενώ σύντομα αναμένεται η κατάθεση ενός νέου, συνολικού φορολογικού νομοσχεδίου και άμεσα θα προχωρήσει η απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

«Στους άμεσους σχεδιασμούς η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ»

Σε ό,τι αφορά την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, του οποίου το υφιστάμενο ύψος σήμερα ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι είναι στους άμεσους σχεδιασμούς του ελληνικού Δημοσίου, αναφέροντας πως «αυτή η πρωτοβουλία, που θα εδράζεται στην πιστή τήρηση των όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών που προβλέπονται από τις σχετικές αποφάσεις, υπηρετεί πολλούς στόχους».
Όπως εξηγεί, «κατ΄ αρχάς, τη σημαντική εξοικονόμηση που θα προκύψει από τη μείωση δαπανών τόκων του ελληνικού Δημοσίου.
Επίσης, τη θετική απήχησή της στην επενδυτική κοινότητα, αφού θα προεξοφληθεί εκείνο το τμήμα των δανείων που έχει τρέχον κόστος άνω του 5% και το οποίο αντικαθίσταται από δανεισμό, το κόστος του οποίου, σύμφωνα με την πρόσφατη έκδοση ομολόγων, ανέρχεται σε 1,9%.
Επιπλέον, τη μείωση των κινδύνων αγοράς που ενυπάρχουν  στα υφιστάμενα δάνεια του ΔΝΤ, αφού αυτά είναι κυρίως σε ξένο νόμισμα και με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Επιπροσθέτως, τη συνέπεια και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αφού η Ελλάδα θα προβεί σε ενέργεια αντίστοιχη αυτής άλλων χωρών που ήταν σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».        

Περί αγορών...

Περαιτέρω, ο κ. Σταϊκούρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα έξοδο στις αγορές φέτος, παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί το δανειακό πρόγραμμα του 2019.
Όπως σημειώνει «το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του ΟΔΔΧ, με την τελευταία εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση του 7ετους ομολόγου, έχει κατ΄ αρχήν ολοκληρώσει το δανειακό του πρόγραμμα για το 2019.
Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε κεφάλαια συνολικού ύψους 7,5 δις. ευρώ, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ περισσότερα από  τον αρχικό σχεδιασμό.
Ως εκ τούτου, η μελλοντική πρόσβαση στις αγορές θα στοχεύει, εκτός των άλλων,  στη διατήρηση του συνεχούς «διαλόγου» με την επενδυτική κοινότητα, στην  περαιτέρω επέκταση της επενδυτικής βάσης των ελληνικών κρατικών χρεογράφων, στην ολοκλήρωση της αναδιαμόρφωσης της καμπύλης αποδόσεων του ελληνικού Δημοσίου και στη βελτίωση της ρευστότητας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών χρεογράφων.
Οι όποιες κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι τέτοιες που θα επιδιώκουν τη σταδιακή αύξηση του συνολικού όγκου του υφιστάμενου διαπραγματεύσιμου χρέους, με απολύτως συντεταγμένο τρόπο και μέθοδο, χωρίς εκπλήξεις για την επενδυτική κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς και το επενδυτικό ενδιαφέρον».


"Πριν από το τέλος του 2020 η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα"


Κληθείς να εκτιμήσει  πότε θα φθάσει η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, ο υπουργός απαντά: «θεωρώ ότι σταδιακά θα βελτιώνεται η εικόνα των οίκων αξιολόγησης για τη χώρα.
Ήδη οι εκθέσεις τους καταγράφουν τις θετικές προοπτικές που δημιουργούνται με την ύπαρξη μιας σταθερής κυβέρνησης και την αποτύπωση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου.
Εκτιμώ ότι, υπό ομαλές συνθήκες, η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα μπορεί να επιτευχθεί  πριν από το τέλος του 2020".         

Κατάρτιση νέου πλάνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σε ερώτηση για το πότε θα εγκριθεί το σχέδιο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (APS) και το πως θα προωθηθεί το αντίστοιχο της Τράπεζας της Ελλάδος, απαντά μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση θα  προωθήσει τόσο το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το πρώτο σχέδιο, δηλαδή αυτό της δημιουργίας ενός συστήματος εγγυήσεων περιουσιακών στοιχείων, έχει τύχει επεξεργασίας απ΄  όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και βρίσκεται σε ώριμο στάδιο προώθησής του.
Εκτιμούμε ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες , οπότε και θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου με τις απαραίτηες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.
Σε επόμενο στάδιο θα προχωρήσουμε με βάση και την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος».  
Σχετικά με τα σχέδια για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ο υπουργός αφού τονίζει ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, σημειώνει ότι ήδη έχει  ξεκινήσει η κατάρτιση νέου πλάνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης