Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: NPEs και DTC οι μεγάλες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες – Θετικός καταλύτης η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Moody’s: NPEs και DTC οι μεγάλες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες – Θετικός καταλύτης η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
Θετικές οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το 2019 - 2020
Η διαχείριση και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς και το υψηλό επίπεδο των χαμηλής ποιότητας αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) είναι δύο από τις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
Ο οίκος ολοκλήρωσε την περιοδική ανασκόπηση των τραπεζικών ομίλων στην Ελλάδα, μία νέα πρακτική που εφαρμόζει από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί rating action, δηλαδή νέα αξιολόγηση.

Τα κεφάλαια της Εθνικής ενισχύθηκαν με το ομόλογο Tier II, «αγκάθι» τα DTC

Θετικά κρίνει την πορεία της Εθνικής Τράπεζας η Moody's στο πλαίσιο της περιοδικής ανασκόπησης των αξιολογήσεών της.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στο Caa1 ευθυγραμμίζονται με την εκτίμηση της αρχικής πιστωτικής κατάστασης της τράπεζας, όπως αναφέρεται και στην ανάλυση της Moody's Advanced Loss Given Failure.
Οι αξιολογήσεις της τράπεζας δεν περιλαμβάνουν καμία κρατική στήριξη.
Το BCA του caa1 αντικατοπτρίζει τη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, οι οποίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε καλύτερες προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης της χρηματοδότησης της τράπεζας μέσω αυξημένης συγκέντρωσης καταθέσεων, ποιότητας περιουσιακών στοιχείων και κερδοφορίας.
Η άμεση πρόκληση για την Εθνική Τράπεζα είναι να μειώσει το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Το BCA της Εθνικής λαμβάνει επίσης υπόψη την επαρκή κεφαλαιακή δομή που υποστηρίζεται από τα πρόσφατα εκδοθέντα ομόλογα Tier 2, αν και με υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) που η Moody's θεωρεί ως χαμηλότερης ποιότητας κεφάλαια.
Το αυτόνομο πιστωτικό προφίλ της τράπεζας αντικατοπτρίζει επίσης την πιθανότητα επιστροφής της Εθνικής Τράπεζας στην αειφόρο κερδοφορία το 2019-20, η οποία θα οφείλεται σε χαμηλότερα τέλη δανείων και αύξηση δανεισμού.

Βελτιώνονται οι προοπτικές της Alpha Bank λόγω ανάκαμψης της Ελλάδας

Τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 τονίζει η Moody's για την Alpha Bank, αν και τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της τράπεζας περιλαμβάνουν ένα ορισμένο επίπεδο πιστώσεων αναβαλλόμενου φόρου (DTC), το οποίο θεωρεί ως κεφάλαιο χαμηλότερης ποιότητας.
Αυτό αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's στο πλαίσιο της περιοδικής ανασκόπησης των αξιολογήσεών της.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Alpha Bank στο Caa1 ευθυγραμμίζονται με την εκτίμηση της αρχικής πιστωτικής κατάστασης της τράπεζας, όπως αναφέρεται και στην ανάλυση της Moody's Advanced Loss Given Failure.
Οι αξιολογήσεις της τράπεζας δεν περιλαμβάνουν καμία κρατική στήριξη.
Το BCA του caa1 αντικατοπτρίζει τη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, οι οποίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε καλύτερες προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης της χρηματοδότησης της τράπεζας μέσω αυξημένης συγκέντρωσης καταθέσεων, ποιότητας περιουσιακών στοιχείων και κερδοφορίας.
Η άμεση πρόκληση για την Alpha Bank είναι να μειώσει το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Το BCA της Alpha Bank λαμβάνει επίσης υπόψη τις σχετικά υψηλές αναλογίες κεφαλαίου εποπτείας.

Σε καλό δρόμο για τη μείωση των NPEs η Eurobank

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η Eurobank σχετικά με την πρόκληση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σύμφωνα με την περιοδική ανασκόπηση της Moody's, η οποία επιβεβαιώνει ότι η τράπεζα θα πετύχει τους επιχειρησιακούς της στόχους νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Moody's, οι αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Eurobank στο Caa1 ευθυγραμμίζονται με την εκτίμηση της αρχικής πιστωτικής κατάστασης της τράπεζας, όπως αναφέρεται και στην ανάλυση της Moody's Advanced Loss Given Failure, παρά την αυξημένη συγκέντρωση καταθέσεων στην Ελλάδα και τις εκκρεμείς υποχρεώσεις μειωμένης εξασφάλισης μέσω των ομολόγων Tier 2.
Επιπλέον, οι αξιολογήσεις της τράπεζας δεν περιλαμβάνουν καμία κρατική στήριξη.
Η BCA του caa1 αντικατοπτρίζει τη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, καθώς και την άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζει η τράπεζα στη μείωση του πολύ υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.
Το πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο μετασχηματισμού της Eurobank αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τη μείωση των NPEs, βοηθώντας την τράπεζα να επιτύχει τους επιχειρησιακούς της στόχους δύο χρόνια νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί.
Η Eurobank ανέφερε επαρκείς δείκτες κανονιστικού κεφαλαίου από τον Μάρτιο του 2019, αν και με υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) που η Moody's θεωρεί ως κεφάλαια χαμηλότερης ποιότητας.

Η Πειραιώς μπορεί να έχει βιώσιμη κερδοφορία το 2019 και το 2020 - Πιθανή η αναβάθμιση

Ιδιαίτερα θετικές διαγράφονται οι προοπτικές της τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο οποίος δεν αποκλείει πιθανή αναβάθμιση το επόμενο διάστημα.
Στην τελευταία ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Piraeus Bank S.A.: Update to credit analysis" (Πειραιώς: Αναθεώρηση στην ανάλυση πιστωτικών μεγεθών), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Moody's, διατηρεί την αξιολόγηση "Caa2" για την Πειραιώς με θετικές προοπτικές, επισημαίνοντας ότι υπάρχει βελτίωση στα μεγέθη της.
Όπως εκτιμά ο οίκος, η τράπεζα μπορεί να επιτύχει την επιστροφή σε βιώσιμη κερδοφορία, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται, όπως και η ποιότητα ενεργητικού, στηρίζοντας την κερδοφορία και την χρηματοδότηση.
Αυτό το μείγμα μπορεί να λειτουργήσει θετικά για την αξιολόγησή της στο επόμενο διάστημα.
Όπως διαπιστώνει ο οίκος, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε στο 88% τον Μάρτιο του 2019 από 105% το Δεκέμβριο του 2017, ενώ ο pro forma δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώθηκε στο 13,7% τον Μάρτιο του 2019, αν και ενσωματώνει ένα υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC).
Στους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της τράπεζας είναι η μη επίτευξη σημαντικής μείωσης των NPEs to 2019-2020, πιθανή πολιτική αναταραχή και μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης