Διεθνή

Δεν μειώνει δραστικά τις επενδύσεις σε πετρελαϊκές εταιρείες το επενδυτικό fund της Νορβηγίας

Δεν μειώνει δραστικά τις επενδύσεις σε πετρελαϊκές εταιρείες το επενδυτικό fund της Νορβηγίας
Δεν μειώνει σημαντικά εν τέλει τις επενδύσεις σε πετρελαϊκές εταιρείες το επενδυτικό fund της Νορβηγίας
Δύο χρόνια αφότου γνωστοποίησε τα σχέδια για πώληση των μετοχών -37 δισεκ. δολαρίων- που κατέχει σε πετρελαϊκές εταιρείες, εν μέσω μίας πιο «πράσινης» στροφής, το κρατικό επενδυτικό fund της Νορβηγίας δεν φαίνεται να έχει πράξει τα δέοντα, καθώς διατηρεί μερίδια σε κορυφαίες εταιρείες του κλάδου.
Το αρχικό σχέδιο του ταμείου διαλύθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω ενός πολιτικού συμβιβασμού που προστατεύει τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου.
Ειδικότερα, η νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε τον Μάρτιο να μην πουλήσει το μερίδιο σε μεγάλες ολοκληρωμένες εταιρείες όπως η Shell και η BP, εν μέρει επειδή επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αντ' αυτού, το Ταμείο «ξεφορτώθηκε» περιλαμβάνει μόνο εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής, μειώνοντας τις συνολικές συμμετοχές έτσι σε περίπου 7,8 δισεκ. δολάρια.

Στο 1 τρισ. δολ. η περιουσία του κρατικού νορβηγικού Fund - Ενισχυμένο κατά 84 δισεκ. το πρώτο τρίμηνο του 2019

Όταν όλοι έτρεχαν πέρυσι να πουλήσουν τις μετοχές τους στη διεθνή αγορά φοβούμενοι την κατάρρευση των χρηματιστηρίων, το κρατικό νορβηγικό Fund επέλεξε να ακολουθήσει την ακριβώς αντίθετη πολιτική και να αγοράζει μετοχές.
Το ριψοκίνδυνο στοίχημα του περίφημου νορβηγικού Fund που διαχειρίζεται 1 τρισεκ. δολάρια από τον πλούτο της Νορβηγίας απέδωσε και με το παραπάνω.
Όπως αναφέρει το Bloomberg η περιουσία του Ταμείου φτάνει πλέον το 1 τρισεκ. δολάρια ενισχυμένο κατά 9,1% ή 84 δισεκατομμύρια δολάρια από την κίνηση αυτή, η οποία θεωρήθηκε η καλύτερη των τελευταίων δέκα χρόνων.
Μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους, το συνολικό κέρδος του Κρατικό Ταμείου αυξήθηκε κατά 16.000 δολάρια για κάθε νορβηγό πολίτη.
Το χαρτοφυλάκιο μετοχών του αμοιβαίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 12,2%, ενώ τα ομόλογα κατά 2,9% και τα ακίνητα κατά 1,7%.
Από το τέλος του τριμήνου, το αμοιβαίο κεφάλαιο ήταν 69,2% σε μετοχές, 28% σε ομόλογα και 2,8% σε ακίνητα.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, Yngve Slyngstad, δήλωσε ότι το Q1 ήταν ένα "εξαιρετικό" τρίμηνο για το ταμείο.
Το τρίτο τρίμηνο ήταν η τρίτη υψηλότερη τριμηνιαία απόδοση, και η υψηλότερη σε Κορώνες χάρη στη δύναμη του δολαρίου.
Q1.
Το Νορβηγικό Fund, το οποίο κατέχει περίπου το 1,4% των παγκόσμιων μετοχών, αγόρασε από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019, σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές για να επωφεληθεί από μια πιθανή πτώση των τιμών και την έκθεσή τους σε κίνδυνο κατά 70%.
Οι υψηλότερες αποδόσεις του ταμείου ήταν 20,3% στην Κίνα και 14,6% στη Βόρεια Αμερική.
Οι μεγαλύτερες συμμετοχές που κατέχει είναι σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα επωφελούμενη από τα υψηλά χρέη της Ιαπωνίας και Γερμανίας.
Το πρώτο τρίμηνο, η κυβέρνηση κατέβαλε 8 δισεκ. κορώνες στο ταμείο, από 29 δισεκατομμύρια κορώνες το τέταρτο τρίμηνο.

Q1
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης