Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ιταλία: Ερωτηματικά για το timing της κρίσης που προκαλεί ο Salvini, αφήνουν 5 επενδυτικοί οίκοι

tags :
Ιταλία: Ερωτηματικά για το timing της κρίσης που προκαλεί ο Salvini, αφήνουν 5 επενδυτικοί οίκοι
Αρκετοί αναλυτές δεν πιστεύουν ότι η Ιταλία οδεύει σε πρόωρες εκλογές, αλλά θεωρούν ότι ο Salvini προχωρά σε τακτικισμούς
Έκπληξη έχει προκαλέσει η απόφαση του επικεφαλής της Lega στην Ιταλία M. Salvini να άρει την εμπιστοσύνη του από την Ιταλική κυβέρνηση, οδηγώντας την χώρα μάλλον σε εκλογές Οκτώβριο του 2019.
Πέντε επενδυτικοί οίκοι σχολιάζουν την απόφαση του Salvini και θέτουν ερωτηματικά για το χρόνο και τις σκοπιμότητες που εμπεριέχει η απόφαση αυτή.
Η αόριστα διατυπωμένη δήλωση του Salvini αφήνει αρκετό περιθώριο για συμβιβασμό και η δήλωσή του θα μπορούσε απλώς να είναι ένας τρόπος να μεταθέσει τις ευθύνες τους», ανέφερε ο Federico Santi της Eurasia Group.
"Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Ιταλία θα προχωρήσει σε εκλογές γρήγορα ή αρκετά γρήγορα ώστε να έχει αρκετό χρόνο η νέα κυβέρνηση να παραδώσει προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας και για τις χρηματοπιστωτικές αγορές", δήλωσε ο Lorenzo Codogno, επικεφαλής οικονομολόγος της LC Macro Advisors.
Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι το timing της κίνησης είναι «περίεργο», δεδομένου ότι οι ιταλοί βουλευτές βρίσκονται σε καλοκαιρινή περίοδο και οι πρόωρες εκλογές δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού της χώρας για το 2020.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία... μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Lega θα αύξανε σίγουρα τις δημοσιονομικές δαπάνες", δήλωσε επίσης ο Codogno, προσθέτοντας ότι αναμένει περαιτέρω εντάσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών βραχυπρόθεσμα.
Ο Wolfango Piccoli από την Teneo Intelligence δήλωσε επίσης ότι «μια κυβέρνηση που κυριαρχείται από τη Lega θα είναι πιθανόν πιο σταθερή και συνεπής από τον σημερινό συνασπισμό, με έντονη έμφαση στη μετανάστευση, τα ζητήματα νόμου και τάξης και τους χαμηλότερους φόρους».
"Ο ευρωσκεπτικισμός θα αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο μιας τέτοιας κυβέρνησης.
Αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Salvini θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για το ευρώ, η στάση της Lega έναντι του ευρώ / ΕΕ θα παραμείνει διφορούμενη και αντιφατική, οδηγώντας σε επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις με τις Βρυξέλλες", πρόσθεσε.
Από τη μεριά της, η Barclays βλέπει αυξημένο κίνδυνο για σύγκρουση με την Κομισιόν λόγω του προϋπολογισμού για το 2020.
Ειδικότερα, ο ανώτατος οικονομολόγος για την Ευρώπη, Fabio Fois, εκτιμά ότι μια νέα κυβέρνηση υπό τη Lega θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας που πρέπει να εγκριθεί έως το τέλος του έτους.
«Ο κίνδυνος ενδεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι αυξημένος, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεση της μετά τις πρόωρες εκλογές για να διαπραγματευτεί με την Κομισιόν» επισημαίνει ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι η πολιτική αναταραχή έχει επιστρέψει στην Ιταλία με τις πρόωρες εκλογές να αποτελούν μονόδρομο.
Η Lega επιμένει στη διεξαγωγή εκλογών και πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Ιταλίας, Sergio Mattarella, καθώς είναι η μόνη αρχή που μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές.

Nomura: Γιατί ο Salvini προκαλεί πρόωρες εκλογές – Το αβέβαιο μέλλον της Ιταλίας

Σε βαθιά πολιτική και κυβερνητική κρίση βυθίζεται η Ιταλία με τον Matteo Salvini να ετοιμάζεται να αποσύρει την ψήφο εμπιστοσύνης στην ιταλική κυβέρνηση με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. 
Κατά την Nomura, η χώρα μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά.
Η άγνωστη την ημερομηνία των εκλογών, οι νωπές μνήμες από την κόντρα με τις Βρυξέλλες με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, σε συνάρτηση με το υπέρογκο ιταλικό χρέος, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.
Ο ρόλος του Salvini ως υπουργού εσωτερικών δεν του δίνει την δυνατότητα να καλέσει σε νέες εκλογές.
Φυσικά, εάν το κόμμα του δεν επιθυμεί πλέον να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό του 5SM και αποσύρει την εμπιστοσύνη του, ο Conte θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο Mattarella.
Από αυτήν την κατάσταση όμως προκύπτουν δύο βασικά ερωτήματα.
Το πρώτο, τι θα γίνει με τον προϋπολογισμό και το κατά πόσο μία νέα κυβέρνηση θα έχει χρόνο να επεξεργαστεί ένα τέτοιο σχέδιο.
Το δεύτερο είναι τι σχηματισμός θα προκύψει σε περίπτωση εκλογών. Πιθανότερο σενάριο φαντάζει μία κυβέρνηση συνεργασίας με δεξιό πρόσημο, κάτι το οποίο εγείρει ερωτήματα για την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης