Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα χέρια των νέων η επιχειρηματικότητα στην Αφρική

Στα χέρια των νέων η επιχειρηματικότητα στην Αφρική
Οι νέοι και η επιχειρηματικότητα στην Αφρική
Το μέλλον της Αφρικής βρίσκεται στα χέρια των νέων επιχειρηματιών, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Euronews.
Περισσότερα από 5.000 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων από όλη την ήπειρο έχουν συγκεντρωθεί στην Αμπούτζα, στη Νιγηρία προκειμένου να βοηθήσουν νέους επιχειρηματίες να κάνουν τα επόμενά τους βήματα.
Είναι μια διοργάνωση του ιδρύματος Τόνι Ελουμέλου.
Για τους νέους επιχειρηματίες της Αφρικής οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι το κλειδί για να ανοίξουν τις πύλες της ανάπτυξης.
Έλαβαν αυτή ακριβώς την παρότρυνση από όλους τους ομιλητές που συμμετείχαν στο φόρουμ του Ιδρύματος Τόνι Ελουμέλου.
Η διοργάνωση έγινε στην Αμπούτζα, πρωτεύουσα της Νιγηρίας.
Ο Τόνι Ελουμέλου μίλησε για την κατάσταση στην Αφρική και τις ευκαιρίες που υπάρχουν:
«Ο κόσμος πλέον γνωρίζει ότι αυτό που γίνεται στην Αφρική δεν μένει στην Αφρική. Αυτό που γίνεται στην Αφρική μπορεί να γίνει και σε άλλα μέρη.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η φτώχεια είναι απειλή για όλους μας. Όσο περισσότερο ενωνόμαστε για να βρούμε λύσεις, τόσο μεγαλύτερη ευημερία θα έχουμε και οι νέοι θα ασχολούνται ενεργά για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο».
Στις συζητήσεις μεταξύ εκκολαπτόμενων Διευθυνόντων Συμβούλων εταιρειών και προσκεκλημένων Αφρικανών ηγετών, αντηλλάγησαν ιδέες και δόθηκαν δεσμεύσεις για την εξασφάλιση της επιτυχίας των επιχειρηματικών σχεδίων.
Η Σενεγάλη ετοιμάζεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας:
«Πρέπει να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να ταΐζουμε την ήπειρό μας.
Για να γίνει αυτό πρέπει να αναπτύξουμε αγροτικές επιχειρήσεις προς όφελος των νέων.
Ο αγροτικός τομέας εκσυγχρονίζεται και έτσι δημιουργούνται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας για νέους που μπορούν πλέον να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση», είπε στο φόρουμε ο Μάκι Σαλ, πρόεδρος της Σενεγάλης.
Επιλεγμένοι υποψήφιοι για επενδυτικά προγράμματα έλαβαν κεφάλαιο εκκίνησης του επιχειρηματικού τους σχεδίου ύψους 5.000 δολαρίων.
Το ποσό είναι μη επιστρέψιμο και δίνει πρόσβαση και σε επιμορφωτικά προγράμματα.
Ο Κουάμε Κόρντα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταρείας KWAME που προσφέρει προγράμματα επιμόρφωσης για νέους επιχειρηματίες:
«Πρόθεση ή πρωτοβουλία μου είναι να βγάλω στην επιφάνεια το ταλέντο ή και τη δυναμική που των νέων, ώστε να γίνουν επιχειρηματίες και τελικά εκείνοι που θα αλλάξουν τον κόσμο.
Αυτό το διάστημα, εργάζομαι για τη δημιουργία ενός κέντρου, ενός εκπαιδευτικού κέντρου στο οποίο θα επιλέγονται νέοι, θα εγγράφονται και θα αποκτούν ειδική εκπαίδευση.
Συμμετέχουν σύμβουλοι-επιχειρηματίες που έχουν ήδη πετύχει τους στόχους τους σε διάφορους τομείς και αποτελούν πρότυπα για τους νέους και τους δίνουν κίνητρα και έμπνευση».
«Έχω βρει τον τρόπο να φέρνω σε επαφή τους αγρότες με τους εμπόρους ώστε τα αγροτικά προϊόντα να είναι περισσότερο προσοδοφόρα και να έχουν προστιθέμενη αξία τους αγρότες και να περιορίζονται οι απώλειες στην παραγωγή», λέει η Νιφάμου Ογκέτσι Μάντζο, διευθύνουσα σύμβουλος της Farmatrix.
Το Ίδρυμα Τόνι Ελουμέλου έχει ανακοινώσει από το 2015 την χορηγία ενισχύσεων ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να γίνουν αυτόνομες τουλάχιστον 10.000 επιχειρήσεις νέων σε βάθος μιας δεκαετίας.
Τουλάχιστον 216.000 νέοι επιχειρηματίες έγιναν δεκτοί στο πρόγραμμα φέτος, ενώ μέχρι τώρα έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα 7.500.
Στο «τιμόνι» του Ιδρύματος Τόνι Ελουμέλα είναι η διευθύνουσα σύμβουλος του ιδρύματος Ιφεΐνουα Ουγκοτσούκβου:
«Το μήνυμά μου προς τους όλους τους επιχειρηματίες στην Αφρική και ειδικότερα τους επιχειρηματίες του προγράμματος του ιδρύματος Τόνι Ελουμέλου είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από τώρα για να γίνει αποκτήσει κανείς τη δική του επιχείρηση.
Οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, οι αναπτυξιακοί οργανισμοί κατατείνουν σε αυτό.
Δεσμευόμαστε να σας παρέχουμε την υποστήριξη που απαιτείται μέσω της επιμόρφωσης, της ενίσχυσης των δυνατοτήτων σας, της χρηματοδότησης για την εκκίνηση και της χρηματοδότησης σε δεύτερο στάδιο για τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην επιτυχία σας, εκτός από εσάς τους ίδιους».
Στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στο ίδρυμα Τόνι Ελουμέλου και την κυβέρνηση της Σενεγάλης, η Σενεγάλη ανέλαβαν την υποχρέωση να συμμετέχουν με ένα εκατομμύριο δολάρια ωςαρχικό κεφάλαιο νέων επιχειρηματιών για μια περίοδο τριών ετών.
Το ρεπορτάζ είναι του δημοσιογράφου του Africanews Έλβις Μπο:
«Μετά την ανταλλαγή απόψεων και χρήσιμων διδαγμάτων σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να προωθείται η ατζέντα της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Αφρική, είναι πλέον καιρός να δούμε αν η εφαρμογή των προγραμμάτων θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης