Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η FED θα μειώσει τα επιτόκια 8 φορές, στο τέλος 2020 θα είναι 0% από 2%-2,25% σήμερα – Η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι σφοδρή

tags :
Rabobank: Η FED θα μειώσει τα επιτόκια 8 φορές, στο τέλος 2020 θα είναι 0% από 2%-2,25% σήμερα – Η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι σφοδρή
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το μοντέλο πιθανότητας ύφεσης της Rabobank, η πιθανότητα ύφεσης των ΗΠΑ μέχρι το Δεκέμβριο του 2020 είναι 81%.
Τα επιτόκια της FED θα είναι τέλος 2020 στο 0% από 2%-2,25%.
Ταυτόχρονα η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι σφοδρή υποστηρίζει σε ανάλυση της η Ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι οι επενδυτικοί οίκοι με την εκτίμηση της Rabobank.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan, είναι κάπως καθησυχαστική.
«Ενώ τα οικονομικά στοιχεία υπογραμμίζουν αυξημένο κίνδυνο ύφεσης, η πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες είναι ακόμη κάτω από το 50%».
Και ενώ η JPMorgan παραδέχθηκε ότι τα οικονομικά στοιχεία μπορεί να μην αποκαλύπτουν την αλήθεια λόγω ετεροχρονικού φάσης, ωστόσο υποστηρίζει ότι στο επόμενο 12μηνο η αμερικανική οικονομία έχει 40% πιθανότητες να εισέλθει σε ύφεση.

Όμως η Rabobank έχει διαφορετική άποψη.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η ολλανδική τράπεζα αναμένει τώρα από την Fed να πραγματοποιήσει δύο επιπλέον μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25% έως το τέλος του 2019.
Δηλαδή με αυτή που έχει συντελεστεί μείωση 0,75%.
Η Fed εκ των πραγμάτων θα χρησιμοποιήσει την νομισματική της πολιτική για να αποτρέψει την ύφεση.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός ανατροφοδότησης μεταξύ της εμπορικής πολιτικής και της νομισματικής πολιτικής που θα αναγκάσει την FED να πραγματοποιήσει περισσότερες μειώσεις τους ερχόμενους μήνες, πιθανότατα Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2019.
Ωστόσο κατά την Rabobank, «οι μειώσεις των επιτοκίων δεν θα είναι αρκετές για να αποτρέψουν μια ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020».
Ενώ η Fed μπορεί να σκεφτεί ότι μερικές μειώσεις πρέπει να είναι αρκετές για να κρατήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε «καλή θέση», το σχήμα της καμπύλης αποδόσεων στα ομόλογα προεξοφλεί ότι η ύφεση βρίσκεται μπροστά.
Ιστορικά, οι αναστροφές της καμπύλης αποδόσεων στα ομόλογα προηγήθηκαν της ύφεσης κατά 12-18 μήνες.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το μοντέλο πιθανότητας ύφεσης της Rabobank, η πιθανότητα ύφεσης των ΗΠΑ μέχρι το Δεκέμβριο του 2020 είναι 81%.
Αυτό είναι υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ξεπερνώντας  την περίοδο 2000, λίγο πριν την έκρηξη της φούσκας των εταιριών νέας τεχνολογίας, καθώς και το 2007, την φούσκα των κατοικιών. Στην πραγματικότητα, η Rabobank υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια ύφεση που είναι ακόμη χειρότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Οι πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων δεν ήταν αρκετές για συντηρήσουν την αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες στο δεύτερο τρίμηνο 2019.
Ο παράγοντας αυτός επίσης προβληματίζει.
Η αβεβαιότητα που προκάλεσε η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ ειδικά με την Κίνα οδήγησε σε 0,6% μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων το δεύτερο τρίμηνο 2019.
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η FED προέβη σε μείωση των επιτοκίων στις 31 Ιουλίου 2019.
Ωστόσο, όσον αφορά τη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων που προκαλείται από την εμπορική αβεβαιότητα, η Rabobank «δεν βλέπει πώς θα μειωθούν τα επιτόκια, αν ο εμπορικός πόλεμος διατηρηθεί».
Εάν αυτό συμβεί οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να αποφασίσουν να μειώσουν τις θέσεις εργασίας, οι οποίες με τη σειρά τους θα υπονομεύσουν τις καταναλωτικές δαπάνες.
Όταν συμβαίνει αυτό, η ύφεση θα είναι αναπόφευκτη.

Τι θα συμβεί το 2020;

Μετά από μια παύση στις αρχές του 2020, η Rabobank αναμένει ότι η FED θα ανταποκριθεί στις ταχέως επιδεινούμενες οικονομικές προοπτικές με νέα μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% τον Απρίλιο 2020.
Τον Ιούνιο 2020 θα πρέπει να είναι σαφές ότι έρχεται η ύφεση, κάτι που θα πρέπει να οδηγήσει την FED σε νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25%.
Και δεδομένου ότι είναι απίθανο η Fed να μπορέσει να αποτρέψει μια ύφεση, η Rabobank αναμένει νέα μείωση επιτοκίων έως ότου τα επιτόκια παρέμβασης της FED διαμορφωθούν στο 0% τον Δεκέμβριο του 2020.
Η Rabobank βλέπει 6 με 8 διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων παρέμβασης από την FED κατά 0,25% με στόχο να διαμορφωθούν στο 0% έως το τέλος του 2020.
 Αν και η μείωση αυτή μπορεί να φανεί απότομη, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μια ύφεση με μόνο μία ή δύο μειώσεις επιτοκίων.
Στην ανάλυση αυτή δεν έχουν συμπεριληφθεί μειώσεις επιτοκίων 0,50% ή μειώσεις έκτακτης ανάγκης (δηλαδή εκτός των τακτικών συνεδριάσεων της FOMC).
Υπό το φως όλων αυτών, δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό γιατί ο Trump κάνει ότι μπορεί για να καθυστερήσει την αναπόφευκτη έναρξη της επόμενης ύφεσης - η οποία θα είναι πολύ χειρότερη από την ύφεση του 2007-2009.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης