Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Ζητούνται 750 εκατ. ευρώ σε 45 ημέρες για να κρατηθεί όρθια η ΔΕΗ – Οι δυο κρίσιμοι σταθμοί

Χατζηδάκης: Ζητούνται 750 εκατ. ευρώ σε 45 ημέρες για να κρατηθεί όρθια η ΔΕΗ – Οι δυο κρίσιμοι σταθμοί
"Tο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, πέραν των μέτρων εξυγίανσης, περιλαμβάνει μέτρα άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητάς της", τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης
Τονωτική ένεση ρευστότητας ύψους 750 εκατ. ευρώ και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, χρειάζεται η ΔΕΗ για να κρατηθεί όρθια, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ.  Χατζηδάκης, μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».
«Το ποσό που πρέπει να βρεθεί με διαφόρους τρόπους είναι περίπου 750 εκατ. ευρώ», σημειώνει χαρακτηριστικά και αναφέρει τους δυο κρίσιμους σταθμούς για την βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, πέραν των μέτρων εξυγίανσης, περιλαμβάνει μέτρα άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητάς της.
Ένας πρώτος κρίσιμος σταθμός είναι η 24η Σεπτεμβρίου, όταν θα βγει η νέα έκθεση της Ernst & Young για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και στην οποία επιδιώκουμε να αποτυπωθεί η αναστροφή των αρνητικών προοπτικών της προηγούμενης έκθεσης του Απριλίου».
Όπως σημειώνει , από την ενημέρωση που ο ίδιος έχει μέχρι στιγμής, «το ποσό που πρέπει να βρεθεί με διαφόρους τρόπους είναι περίπου 750 εκατ. ευρώ», ενώ «
ο δεύτερος σταθμός  είναι η 31η Οκτωβρίου, όταν θα κληθούμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ για τα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά ενέργειας».
 «Πέρα από την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, σημαντικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων – ορισμένες από τις οποίες κοστίζουν ακριβότερα ανοιχτές, παρά αν τις κλείναμε και συνεχίζαμε να πληρώνουμε κανονικά τους εργαζόμενους- και η μερική ιδιωτικοποίηση  του ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με το σχέδιο των 10 αξόνων που παρουσιάσαμε», συμπληρώνει ο υπουργός.
Σχετικά με τα μέτρα αντικατάστασης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, για τις οποίες ανακοίνωσε την κατάργησή τους, ο υπουργός αναφέρει ότι «πρόθεσή μας είναι να περάσουμε το ταχύτερο σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, το λεγόμενο target model, την πολιτική δηλαδή της ΕΕ».
Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «η απελευθέρωση της όμως δεν μπορεί να ταυτιστεί σε καμία περίπτωση με τη συμφωνία τρόικας – ΣΥΡΙΖΑ, να πάει η ΔΕΗ από το 90% στο 50%  της αγοράς με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα, που πλήγωσε βαθιά την εταιρεία».
Ακόμη, ο υπουργός προαναγγέλλει την ιδιωτικοποίηση της εμπορίας και διανομής της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ και την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ.
Για το μοντέλο ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων ο κ. Χατζηδάκης, αφού σημειώνει πως «είμαστε σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς η ιδιωτικοποίηση αυτή είναι μνημονιακή υποχρέωση», τονίζει πως «βασισμένοι και στις εισηγήσεις των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ θα καθορίσουμε τον οδικό χάρτη του νέου διαγωνισμού, έχοντας προηγουμένως εξετάσει τους λόγους αποτυχίας της ιδιωτικοποίησης που επιχείρησε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».  
«Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ είναι μια ευκαιρία να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στις επενδύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σημειώνει ότι «επιδιώκουμε να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Τόσο της εμπορίας, όσο και των δικτύων».
Υπενθυμίζει ότι ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ , αναφέροντας πως «για αυτό θα αλλάξουμε τον σχετικό νόμο και θα διαμορφώσουμε ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον προκειμένου ο διαγωνισμός να στεφθεί με επιτυχία».
Για τη ΛΑΡΚΟ, μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης αφού τονίζει ότι το πρόβλημα εντάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και τα χρέη της προς τη ΔΕΗ μόνο ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, επισημαίνει ότι «το πρώτο βήμα θα είναι και εδώ η τοποθέτηση νέας διοίκησης.
Σε συνεργασία με τη διοίκηση και το ΤΑΙΠΕΔ, με το οποίο έχω κάνει την πρώτη συζήτηση, θα εξετάσουμε την προσφορότερη λύση για την εταιρεία και τους εργαζόμενους.
Με τους εργαζόμενους, και όσους μπορεί να έχουν ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, θα συναντηθούμε ώστε να κινηθούμε χωρίς καθυστερήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης