Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όθωνας (ΚΙΝΑΛ): Ο Μητσοτάκης διεκδικεί την αριστεία σε παλιά κόλπα

Όθωνας (ΚΙΝΑΛ): Ο Μητσοτάκης διεκδικεί την αριστεία σε παλιά κόλπα
"Μια βοή που έρχεται από το γνωστό παρελθόν της ΝΔ ακούγεται ήδη δυνατότερα", αναφέρει ο Μ. Όθωνας
«Ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί την αριστεία σε παλιά κόλπα», δηλώνει ο Μανώλης Όθωνας, μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής  και διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Στο Καρφί».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει «ενδεικτικά και αποκαλυπτικά» τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «όλοι και όλα θα κριθούν σε εύλογο χρόνο».
Όπως εξηγεί «παρά το γεγονός ότι μια συγχορδία συστημάτων παιανίζουν και μετεκλογικά το εμβατήριο έλευσης του νέου μεσσία, μια βοή που έρχεται από το γνωστό παρελθόν της ΝΔ ακούγεται ήδη δυνατότερα.
Προς έκπληξη όσων ξεγελάστηκαν από το προεκλογικό επικοινωνιακό καμουφλάζ, ο συγκεντρωτισμός, κομματισμός, η συντηρητική ατζέντα είναι εδώ και χαρακτηρίζουν τις πρώτες κυβερνητικές επιλογές.
Με την πολιτική να υποτάσσεται στην επικοινωνία και καθολική εφαρμογή του δόγματος «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Ο κ. Μητσοτάκης διεκδικεί την αριστεία σε παλιά κόλπα».
Κληθείς να μιλήσει για την πορεία του Κινήματος στο άμεσο μέλλον και να τοποθετηθεί στα σενάρια που θέλουν το ΚΙΝΑΛ να μετατρέπεται αργά ή γρήγορα σε ένα κόμμα τύπου Γκένσερ, ο κ. Όθωνας απαντά «αν αυτό σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα εξελιχθεί σε ένα κόμμα ασπόνδυλο, χωρίς ταυτότητα που ερωτοτροπεί καιροσκοπικά με την εξουσία, προφανώς αυτό ούτε πρέπει ούτε πρόκειται να συμβεί.
Το δικό μας ιστορικό βάθος και πολιτικό βάρος αλλά κυρίως τα όνειρα μας για το αύριο της Ελλάδας και των Ελλήνων οριοθετούν μια ξεκάθαρα διακριτή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα.
Δεν μας αφορά η συζήτηση για ένα κόμμα μπαλαντέρ που θα λειτουργεί ως συμπλήρωμα για τον σχηματισμό κυβερνήσεων».
Όπως επισημαίνει «είμαστε στο κέντρο του πολιτικού συστήματος ως η σύγχρονη έκφραση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, ένα Κίνημα Αλλαγής που εκπροσωπεί τις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
Με σύγχρονο, αυτόνομο προγραμματικό λόγο που μας επιτρέπει την αξιόπιστη συνομιλία με όλους χωρίς να μοιάζουμε με κανέναν».
Σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και υπό ποιες προϋποθέσεις θα στηρίξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την κατάργηση της απλής αναλογικής, αφού ξεκαθαρίζει ότι «προεκλογικά και μετεκλογικά η θέση μας είναι σταθερή και ξεκάθαρη», επισημαίνει πως «χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα όχι μόνο αναλογικότερο του προηγούμενου αλλά και λογικότερο του ισχύοντος και εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε αυτό.
Η πρόταση μας, με βάση την οποία μπορεί να επιτευχθεί μια ευρύτερη συναίνεση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχει κατατεθεί και είναι γνωστή».
«Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι με τι προτίθεται να αντικαταστήσει η κυβέρνηση το σύστημα απλής αναλογικής των κκ Τσίπρα- Καμένου.
Οψόμεθα», συμπληρώνει.
Σχετικά με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ο ίδιος αναφέρει ότι ισχύει «η θέση μας για πρόσωπο ευρύτερου κύρους με πολιτική αναφορά στον προοδευτικό χώρο», προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι πρόωρη η ονοματολογία αυτή την ώρα.
Ερωτηθείς για το εάν το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει ενδεχόμενες προτάσεις της κυβέρνησης για την σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών που θα αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μεταξύ άλλων απαντά πως «είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που ψηφίσαμε χωρίς καμία εξαίρεση όλες τις προτάσεις σύστασης εξεταστικών επιτροπών στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Είτε προτάθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από την ΝΔ και βέβαια και αυτές που αφορούσαν την δική μας περίοδο διακυβέρνησης».
Αντίθετα, όπως αναφέρει, «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαιρούν επιλεκτικά την διερεύνηση υποθέσεων που τους αφορούν και στοχοποιούν ο ένας τον άλλον για μικροκομματικούς λόγους εντυπώσεων.
Και βέβαια και οι δύο σε πλήρη συμπαιγνία αρνήθηκαν την πρόταση μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον εντοπισμό των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση, από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στο ευρώ».
Τέλος, στα σενάρια που προεξοφλούν μετεκλογική συμπόρευση του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά πως «κάποιοι για μήνες προεξοφλούσαν ότι τα έχουμε βρει με υπόγειες συμφωνίες με τη ΝΔ.
Κάποιοι τώρα προεξοφλούν ότι είναι νομοτελειακό να συμπορευτούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς έχουμε προεξοφλήσει ότι θα πορευτούμε τον δύσκολο, ανηφορικό δρόμο της αυτόνομης πορείας μας».
«Οι σημαιοφόροι του πολιτικού τυχοδιωκτισμού ας αναζητήσουν αλλού λάφυρα», καταλήγει ο Μ. Όθωνας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης