Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Απόλυτο σοκ» - Οι αναλυτές ερμηνεύουν την ήττα Macri στην Αργεντινή - Καταρρέει το peso

tags :
«Απόλυτο σοκ» - Οι αναλυτές ερμηνεύουν την ήττα Macri στην Αργεντινή - Καταρρέει το peso
Ο λαός της Αργεντινής αντέδρασε στην πολιτική λιτότητας του Mauricio Macri
Στον... ύπνο έπιασε τις αγορές o κεντροαριστερός Alberto Fernandez, καθώς η συμμαχία του εξασφάλισε -κατά τις προκριματικές εκλογές στην Αργεντινή- προβάδισμα 14 μονάδων έναντι του σημερινού προέδρου της χώρας, Mauricio Macri.
Ειδικότερα, οι αγορές αιφνιδιάστηκαν, στην αγορά ομολόγων της Αργεντινής σημειώθηκε sell off, ενώ το peso Αργεντινής σημειώνει απώλειες 30,3% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 65 peso ανά δολάριο ΗΠΑ. 

Image

Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών -που θεωρείται ότι αποτελεί σαφή ένδειξη για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 27 Οκτωβρίου- εκλαμβάνεται ως μήνυμα του λαού της Αργεντινής κατά της λιτότητας.
Ο Jimena Blanco από τη Verisk Maplecroft επισημαίνει στο CNBC ότι κανείς -ούτε οι πιο αισιόδοξοι υποστηρικτές του Fernandez- δεν ανέμεναν να ξυπνήσουν με αυτό το αποτέλεσμα.
«Είναι απόλυτο σοκ και για τις δύο πλευρές» επισημαίνει ο Blanco τονίζοντας ότι σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν έναν πιο σκληρό αγώνα μεταξύ των δύο υποψήφιων.
«Το νούμερο ένα πράγμα που μάθαμε είναι ότι η Αργεντινή δεν θέλει λιτότητα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αντίδραση των αγορών

Οι προεδρικές εκλογές θεωρήθηκαν από πολλούς ως δημοψήφισμα για τις οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Macri.
Ο φιλικός προς τις επιχειρήσεις πρόεδρος είχε υποσχεθεί να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, εάν επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές.
Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι οι πιθανότητες επανεκλογής του είναι όλο και πιο λίγες.
Ο Blanco από τη Verisk Maplecroft εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε περίπτωση υποτίμησης του peso θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής να αυξήσει τα επιτόκια.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να χρυσώσουμε το χάπι.
Το πιθανότερο είναι δούμε μια πανικοβλημένη αντίδραση των αγορών» δήλωσε ο Abhijit Surya από την Economist Intelligence Unit (EIU).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης