Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το QE έχει στρεβλώσει τις αγορές ομολόγων - Οι χαμηλές αποδόσεις δεν αντικατοπτρίζουν την ισχύ μιας οικονομίας

Fitch: Το QE έχει στρεβλώσει τις αγορές ομολόγων - Οι χαμηλές αποδόσεις δεν αντικατοπτρίζουν την ισχύ μιας οικονομίας
Οι αποδόσεις των ομολόγων δεν αποτελούν σαφή ένδειξη για την οικονομικό προφίλ μιας χώρας 
Οι αρνητικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, όπως προκύπτει από ανάλυση της Fitch.
Ειδικότερα, αναφέρεται πως οι αρνητικές επιδόσεις στα κρατικά ομόλογα αποκαλύπτουν μια στρεβλωμένη αγορά και όχι την ισχύ της εκάστοτε οικονομίας.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αυτή τη στιγμή υπάρχουν εννέα χώρες που εκδίδουν 10ετή ομόλογα σε τιμές που θα μπορούσαν να αποφέρουν αρνητικές αποδόσεις μετά την ωρίμανση τους.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό δεν αντανακλά απαραίτητα τη σταθερότητα της εκάστοτε οικονομίας.
«Ενώ οι χαμηλότερες αποδόσεις κρατικών ομολόγων γενικά είναι σε συνδεδεμένες με ισχυρότερα πιστωτικά προφίλ, η Fitch εκτιμά ότι οι τελευταίες διακυμάνσεις είναι εν μέρει συνέχεια της στρέβλωσης που δημιουργήθηκε από το QE τα τελευταία χρόνια» αναφέρεται στην ανάλυση της Fitch.
Οι αναλυτές της Fitch επισημαίνουν οτι, αν και τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να μειώσουν το επιτόκιο που πρέπει να πληρώσουν οι χώρες, αυτό ισχύει μόνο βραχυπρόθεσμα, ενώ σημειώνουν ότι οι χώρες της ευρωζώνης εκδίδουν κυρίως 7ετή ομόλογα.
Τέλος, η Fitch προειδοποίησε ότι οι υποτονικές παγκόσμιες συνθήκες που έχουν υποβαθμίσει τις αποδόσεις και μειώσει τα επιτόκια αντικατοπτρίζουν την έλλειψη ανάπτυξης που τελικά θα βλάψει τις δημόσιες δαπάνες.
Προσέθεσε ότι, όταν τα επιτόκια αυξηθούν τελικά, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για τη μείωση του χρέους σε μια περίοδο όπου θα πρέπει να βρουν περισσότερα μετρητά για να στηρίξουν τη γήρανση του πληθυσμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης