Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μειώθηκαν οι λόγοι για νέες μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed;

Μειώθηκαν οι λόγοι για νέες μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed;
Οι αναλυτές συνεχίζουν να αναμένουν μια νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο, παρά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στο εμπόριο
Η πρόσφατη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο έδειχνε ότι είχε φέρει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) πιο κοντά σε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, ωστόσο χθεσινές θετικές εξελίξεις θα μπορούσαν να… περιπλέξουν τα πράγματα.
Η πρόσφατη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είχε εντείνει τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη ακόμη για μια συμφωνία με την Κίνα, ενώ η Goldman Sachs προειδοποίησε το σαββατοκύριακο ότι δεν αναμένεται μια συμφωνία για το εμπόριο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2020, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι οι τρέχουσες εμπορικές εντάσεις έχουν μέχρι στιγμής μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Επιπλέον, η αμερικανική τράπεζα προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες, διευκρινίζοντας πως «οι φόβοι ότι ο εμπορικός πόλεμος θα προκαλέσει μία ύφεση αυξάνονται».
Οι οικονομολόγοι «βλέπουν» αυτή τη στιγμή τρεις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους, και περαιτέρω κινήσεις το 2020.
Αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν επιπλέον πως η Fed θα προβεί σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019, ενώ προηγουμένως προέβλεπαν μόνο μία μείωση των επιτοκίων, τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα «περιμένει για περαιτέρω στοιχεία που να δείχνουν ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι επιβαρύνουν την οικονομία».
Η Goldman Sachs είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι βλέπει μεγάλες πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο.

Αλλαγή κλίματος;

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να καθυστερήσει την επιβολή δασμών σε ορισμένα κινεζικά αγαθά, σε μια κίνηση που πυροδότησε αισιοδοξία στις αγορές και έστρεψε τους επενδυτές στα πιο ριψοκίνδυνα assets.
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να αφαιρεθεί μια σειρά κινεζικών προϊόντων από τη λίστα με τους επιπρόσθετους δασμούς 10%, ενώ ανακοινώθηκε ότι για μια σειρά προϊόντων η επιβολή του δασμού μεταφέρεται για τις 15 Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό από το Πεκίνο, οι δυο πλευρές αναμένεται να έχουν νέες συνομιλίες σε δύο εβδομάδες.
Επιπρόσθετα, χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ μετρίασαν περαιτέρω τις προσδοκίες για μια «επιθετική» νομισματική χαλάρωση από τη Fed.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ οι δομικές τιμές, που εξαιρούν τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 0,3%, «τοποθετώντας» τον ετήσιο δομικό πληθωρισμό στο 2,2% -η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2018.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εξελίξεις αυτές δεν δείχνουν «ικανές» να αποτρέψουν περαιτέρω κινήσεις από τη Fed, ιδιαίτερα όσο η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από τον Trump, με μια νέα μείωση των επιτοκίων να παραμένει πολύ πιθανή για τον Σεπτέμβριο
Οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Fed την επόμενη εβδομάδα, στο ετήσιο συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης